Anàlisi dels diversos sentiments a Medea

 • A l’obra tràgica Medea del dramaturg Eurípides, hi apareixen molts tipus de sentiments en les diverses relacions entre els personatges d’aquesta tragèdia. En destaquen l’amor i l’odi, que encara que semblen contradictoris, estan molt units. La relació entre els protagonistes, Medea i Jàson, es fonamenta en l’odi i l’amor, doncs Medea encara que maleeixi el seu espòs, en segueix estant enamorada. És l’amor que Jàson l’inspira el que provoca el seu odi, si Medea no sentís cap mena d’afecte cap a l’heroi tessali no hagués sentit gelosia ni còlera. Analitzem, doncs, els sentiments que apareixen en la tragèdia:
 • Amor: Quan Jàson va arribar a la Còlquida i llavors va conèixer Medea, Eros els va unir per sempre més amb un dolç amor correspost. Aquesta felicitat va durar durant deu anys i del matrimoni van néixer dos formosos fills. Però l’ambient de felicitat matrimonial va acabar quan Jàson va abandonar-la per casar-se amb Creüsa, la filla del rei Creont de Corint.
 • Odi: L’odi i la còlera són els sentiments protagonistes de Medea per excel·lència. La relació entre Jàson i Medea passa a estar basada de l’amor a l’odi. La causa d’aquest canvi tan brusc és la infidelitat de Jàson amb la filla del rei Creont, Creüsa. La consciència de Medea d’haver estat enganyada i traïda pel seu marit, havent sacrificat tot per ell, fa sorgir aquella gran còlera que la portarà a matar els seus fills per venjança.
 • Menyspreu: L’odi inspirat per la infidelitat de Jàson porta amb ell menyspreu cap aquest mateix. La manca de lleialtat i de fermesa en les paraules de l’heroi tessali fa que Medea no se’l pugui prendre seriosament i que les seves paraules estiguin buides de significat. Aquest menyspreu va lligat al fàstic que sent cap a Jàson.
 • Compassió: La compassió a la tragèdia està relacionada amb els sentiments dels esclaus de Medea envers la seva mestressa. Al pròleg i a les primeres escenes de l’obra, la dida i el pedagog exposen la situació de Medea, sola i melancòlica, i es planyen sobre el seu destí. El corifeu i el cor, que observen l’acció dramàtica també senten gran compassió pel tràgic destí per Medea, per la cruel mort de Creont i Creüsa i sobretot pel sacrifici dels fills de Medea i Jàson.
 • Venjança: El sentiment d’odi de Medea respecte la infidelitat de Jàson fa sorgir dins seu un sentiment de còlera, que necessita alimentar-se de la venjança. Aquest anhel de venjança porta Medea a assassinar Creüsa i Creont, a més a més de matar els seus fills. És capaç de patir el dolor de la pèrdua dels infants per satisfer el seu desig de venjança.
 • Jàson i Medea encantant el drac insomne del velló d'or de Giovanni Battista Crosato, 1738.

  Jàson i Medea encantant el drac insomne del velló d’or de Giovanni Battista Crosato, 1738.

Aquest article s'ha publicat dins de General, Gènere dramàtic, Mitologia, Personatges, Tragèdia i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Anàlisi dels diversos sentiments a Medea

 1. barroso.rebeca diu:

  Xaipetee!!

  Considero que l’obra de Medea apareixen moltíssims tipus de sentiments en les diverses relacions entre els personatges d’aquesta tragèdia, com per exemple l’amor amb Jàson o la venjança, el sentiment d’odi de Medea respecte a la infidelitat de Jàson fa sorgir dins seu un sentiment de còlera, que necessita alimentar-se de la venjança.

 2. Retroenllaç: La rebel·lió de Medea envers la situació de les dones | Literatura grega a escena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *