Can Parellada: 50e aniversari

D’esquerra dreta: Gabriel Zafra, Manuel Tena (autor del llibre), Alfredo Vega (Alcalde de Terrassa), Miguel A. Hernández (President de l’Associació de Veïns de Les Torres de Can Parellada) i Gracia Plaza (Presidenta de l’Associació de Veïns de Can Parellada: “per la unitat del nostre barri”)

Manuel Tena Caballero, profesor jubilado y vecino de Can Parellada, lleva mucho tiempo archivando imágenes, vivencias y recuerdos de este barrio de Terrassa. Hoy, 2 de diciembre, ha presentado su libro “50 aniversario de Can Parellada”. El profesor Tena ha registrado la memoria de medio siglo de vida en Can Parellada, destacando acontecimientos significativos y un buen trabajo de historia oral (registrando la voz de los propios vecinos); todo ello acompañado de una excelente muestra de fotografías. Las imágenes que ha insertado laboriosamente en el libro nos permiten observar la evolución del barrio de Can Parellada.

¡ENHORABUENA! Manuel Tena.  

Primera festa del barri – revetlla de Sant Joan – 1972

Veïns de Can Parellada netejant el barri – Bloc 2 – actual carrer Europa- 1972

Veïns de Can Parellada organitzant-se per netejar el barri -1972

Festa-del-barri-de-Can-Parellada-cursa-ciclista-1972

[RECORDS DE TERRASSA]
La masia de Can Parellada, l’origen de la qual es remunta al segle XVI, allotja en els seus dominis restes arqueològiques del segle  III aC. A l’altra banda de la riera, en terrenys de la masia, cap al final del 1968 comença a sorgir una urbanització precària amb un bloc de pisos construït per FOPINSA, que fou el primer de molts altres que van configurar aquest barri extrem de la ciutat, fins no fa gaire amb connexions difícils amb Terrassa. El projecte d’urbanització del barri és del final de la dècada del 1980, quan es va construir el pont de Can Parellada, que permetia l’enllaç amb la resta de la ciutat.

Can Parellada és una masia que dona nom a un barri de Terrassa situat al marge esquerra de la riera de les Arenes. Als seus voltants però s’han localitzat restes ibero-romanes del segle III aC (un forn de coure ceràmica), però els seus orígens es remunten al segle XIV i apareix en els fogatges de Terrassa des del 1457, en que s’esmenta com a propietari en Bartomeu Parellada. El 1558 figura com a propietari la vídua Parellada.

A l’arxiu de Terrassa es conserva un plànol de l’heretat de Francesc Parellada i el seu entorn, que en aquella època era un pagès de la parròquia de Sant Pere, part forana de Terrassa. El plànol en qüestió va ser fet per en Joan Surís el 1766 i és mot interessant la informació que ofereix d’aquesta zona en la que podem veure l’existència d’altres masos avui desapareguts.
El mas Parellada va ser propietat alodial (antic règim de propietat de bens immobles) del monestir de Sant Cugat del Vallès i comprenia un territori extens que depenia de diverses institucions eclesiàstiques, del castlà de Terrassa i de la casa de Sentmenat. Aquest territori incloïa els masos Parellada, Boneixida, Riambau i Soler. El fons d’arxiu de la casa (1542-1896) fou donat a la ciutat de Terrassa pels hereus de la família Parellada l’any 2000 i es conserva avui a l’Arxiu Municipal.

La masia actual és del segle XVIII i avui la trobem amb un mal estat de conservació i situada en un turó, al mig d’un polígon industrial que no li dona cap vistositat. Un els elements destacables de la masia és que encara conserva l’antic “barri” i una mina d’aigua, procedent de can Barba que, travessant la riera de les Arenes, arriba fins a la mateixa masia de can Parellada, passa per l’antiga carretera de Gracia a Manresa (la de Rubí) i travessa la finca de can Guitard de la Riera.
La masia al llarg dels anys va anar perdent els seus antics terrenys de conreu (vinyes, horts i cultius de tabac) i aquests, a més de ser ocupats per naus industrials, cap als anys 60 es van fer servir per construir-hi un primer bloc de pisos (per part de Fopinsa) que va suposar la primera urbanització d’aquesta zona. Els primers habitants del bloc 1 hi van arribar a principis de l’any 1967. Publiquem un parell d’imatges de l’antiga font de can Parellada.

Les comunicacions llavors eren molt dolentes i només hi havia una línia d’autobusos (SARBÚS) que feien el recorregut 2 vegades pel mati i 2 per la tarda, amb una sola parada a carrer França sota del bar can Parellada.
Una curiositat de la finca es que un dels germans Parellada (a mitjans del S.XX) va tenir la iniciativa de muntar una granja de conilles de pell blanca, tipus Angora i va tenir la pega de que les conilles es van creuar amb els conills autòctons (molt abundants en aquella zona) i les camades de conills els van néixer amb la pell bruna fet que va fer que tinguessin que tancar l’explotació doncs aquests ja no tenien valor comercial.
Un dubte: Sembla que antigament va existir una mas anomenat can Parellada Subirà, que també va portar el nom de mas Llobet, però del que en desconec la seva situació exacta i tampoc si té rés a veure amb el mas de can Parellada del que avui hem dedicat aquest record.

 Rafel Aroztegui ens fa arribar aquesta imatge on està situat el Mas Llobet i que coincideix amb el de la Masia de Can Parellada.
Una curiositat: “parellada” era la porció de terreny que podia llaurar una parella de bous en un dia, i esdevingué posteriorment una mesura per designar la quantitat de terres que es posseïen (el nom de la masia però no prové d’aquesta.

Rafael Aroztegui: “Segons un plano de masies, elaborat a partir de les explicacions d’en Salvador Cardús al seu llibre “Terrassa Medieval”, del 1984, situen el Mas Llobet al mateix lloc que Can Parellada”.

*******************************************

Joaquim Verdaguer (Blog)

La Masia de Can Parellada _Joaquim Verdaguer (Blog)

Can Parellada (Façana del Mas)_Joaquim Verdaguer (Blog)

Can Parellada- El mas té una mina d’aigua subterrània que aboca a la bassa o estany_Fons Ragon-AMAT

Darreres de Can Parellada / Rafael Aróztegui

Can Parellada _ Rafael Aróztegui