Por del govern xinès a unes revolucions com les de Tunísia i Egipte

Sembla difícil de creure com al segle XXI encara hi ha països com Xina, amb grans deficiències democràtiques. Es vergonyós que un país que s’ha convertit tant important en les relacions internacionals, tingui aquesta manca democràtica! Però el govern xinès no sembla molt predisposat a la causa, ans el contrari. Estem ja acostumats a veure com violen una vegada i una altra el drets humans,a la seva repressió política ( com la seva gestió en l’assumpte del Tíbet) , manipulacions, censures, les seves prohibicions, injustícies, veure com reparteixen una justícia clarament lligada als interessos del govern…i el que no sabem…

Totes aquestes polítiques es tradueixen en una falta greu de llibertat del poble xinès. El govern xinès intenta controlar-ho tot, sobretot allò que pugui desacreditar-lo. La censura és important al país fins el punt que ja són molts els portals d’internet i les pàgines a les quals els ciutadans xinesos no poden accedir. Controlar una eina tan important com Internet és també controlar en certa manera al poble. Fa unes setmanes, vam poder veure com restringien informació sobre el nomenament del dissident Liu Xiaobo al  Premi Nobel de la Pau d’aquest any. ( Fins i tot van crear un Nobel alternatiu!!) Ara, el govern xinès  -una vegada més- per mitjà d’Internet ha bloquejat tots els continguts referents a Egipte per por que  revolucions com aquestes es traslladin al país. Com veieu la situació de Xina? Creïeu realment que es pugui desenvolupar una situació semblant  a la d’Egipte i Tunísia? Serà mai un país democràctic, i de ser així passarà gaire temps? De totes maneres, Xina i la seva situació política donarà peu a molts debats.

Al capdavall Xina no és una excepció. Si fos l’únic…

Més informació en una notícia publicada al diari la Vanguardia el dia 1 de febrer: http://www.lavanguardia.es/internacional/20110201/54107961829/china-bloquea-la-informacion-sobre-egipto.html

APM

2 comentaris a “Por del govern xinès a unes revolucions com les de Tunísia i Egipte

  1. “Controlar una eina tan important com Internet és també controlar en certa manera al poble” M’ha agradat! I és que tens tota la raó, Anna…
    La situació (en termes de democràcia) a Xina és pèssima. No cal extendre’s en aquest punt perquè és quelcom evident i conegut a nivell mundial, ara bé.. crec que haurien de passar moltes coses en aquests dies pròxims per a que esclatés una revolta de similar magnitud a Xina. Bàsicament l’efecte dominó que s’està donant al Món Àrab és per proximitat i similituds en els sistemes de govern… Tampoc hi entenc ni tinc prous coneixements per a poder opinar pel que fa a aquest tema, però penso que Xina queda molt lluny de tot això. Ara bé, qui sap si en un futur el poble xinès no desperta i s’adona que és vergonyosa les seves característiques com a país…

  2. Sí, la veritat és que no sembla que aquesta revolució que està visquent el Món Àrab s’acosti gaire a Xina malgrat la por del govern. La sensació que percebem des d’aquí de Xina, és la d’un poble sotmès al que li ha tocat viure…
    No sé fins a quin punt com canviarà la situació política d’aquí uns anys, però segur que alguna generació encara que sigui molt lluny de la nostra, veurà la democràcia del poble xinès , i així de tot el món.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *