Escalfament

L’espai “Méteo K” explica per què en els darrers anys han augmentat les temperatures i la contaminació.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/MeteoK/889578.rm" width="322" height="288"/]

L’efecte hivernacle és un fenomen que permet al planeta tenir una temperatura idònia per a la vida. L’energia solar travessa l’atmosfera i escalfa la Terra, però hi ha alguns gasos que eviten que la radiació del planeta s’escapi a l’espai.

Durant l’últim segle, les emissions de gasos industrials han augmentat la contaminació atmosfèrica. Això ha format una capa al voltant de la Terra i una part dels rajos solars s’han quedat a l’atmosfera i han escalfat el planeta. Per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, alguns països industrialitzats han signat un conveni anomenat Protocol de Kyoto.

Ana Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Catalunya, explica que el Protocol de Kyoto estableix l’obligació legal dels països que emeten més CO2 a l’atmosfera de reduir el creixement de les seves emissions i alentir-lo per produir-ne menys en el futur. Afegeix que ja s’han començat a notar signes d’escalfament. Per exemple, als Pirineus, s’hi ha detectat que la velocitat a què es fon el glaç s’ha multiplicat per quatre en els darrers deu anys. Així, la glacera del Mont Perdut, que al segle XIX tenia 1.779 hectàrees, ha passat a tenir-ne 290 l’any 2001 i només 65 l’any 2005.

D’altra banda, Groenlàndia, una illa situada prop del pol nord que depèn de Dinamarca, no ha parat de perdre superfície glaçada en els últims anys.

Web programa

Petits gestos  poden col·laborar a fer un món millor.

logo.png

Equip Edu3

Deixa un comentari