Aquest vespre hi ha gresca!La revetlla i el foc de Sant Joan són un clàssic però amb la festa no hem d’oblidar la prevenció d’incendis.Per una revetlla responsable i respectuosa amb l’entorn tinguem present totes les mesures de precaució per evitar accidents no desitjats.
Us proposem:
[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/MeteoK/889579.rm" width="322" height="288"/]
“Méteo K” descobreix, en aquesta ocasió, quins factors provoquen els incendis i les mesures que es prenen per prevenir-los.
Les principals causes dels incendis són les negligències, en un 40 % del casos. En són un exemple llançar una burilla per una finestreta o fer un foc d’esbarjo. Un 22 % dels incendis són intencionats i un 11 % són provocats per causes naturals, com un llamp. Un 27 % es deuen a accidents a les línies elèctriques o les vies fèrries.
Durant els anys secs, el risc d’incendi augmenta. Les plantes no tenen aigua, la seva humitat baixa i cremen més fàcilment.
Cal vigilar, sobretot a l’estiu, en dies més càlids. Amb vent fort és gairebé impossible aturar un incendi, tot i els mitjans tècnics i humans de què disposen actualment els bombers.
L’any 1994 hi va haver uns grans incendis que van cremar la Catalunya central.
En l’actualitat, la Generalitat té diversos sistemes per prevenir incendis. Un cos d’agents rurals fa feines de vigilància i, a més, voluntaris forestals, estacions meteorològiques i mapes del terreny permeten detectar el perill de foc.
Al bosc, per prevenir els incendis, no s’hi ha d’encendre foc ni cremar-hi deixalles, cal llançar la brossa als contenidors i menjar àpats freds si es fa fora de les àrees adaptades.
I porteu amb vosaltres els consells d’aquest programa.
Us desitgem una bona revetlla!
Equip Edu3