La Primavera de Praga

Hi ha esdeveniments que han marcat la història i han capgirat el rumb dels temps.Ara fa 40 anys que a Praga va néixer l’esperança.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/europa/1085000.rm" width="352" height="288"/]

“L’Europa rebel” dedica el capítol a la Primavera de Praga i als canvis viscuts a Txecoslovàquia l’any 1968. Aquesta va ser una època d’esperances, tot i que van ser ràpidament truncades.

A Txecoslovàquia, els anys 60 van representar una onada d’obertura política de l’estat comunista, un procés que es va conèixer amb el nom de “socialisme de rostre humà”. La gent es va sentir lliure per primer cop des del final de la guerra i de manera espontània va donar suport al nou lideratge, simbolitzat per Alexander Dubcek.

El 21 d’agost de 1968, la invasió de l’exèrcit del Pacte de Varsòvia va ser un cop duríssim a totes les esperances, i va marcar l’inici d’un període de frustració i de retorn a la normalitat totalitària. Els resultats van ser terribles: més de cent mil persones capaces de dur a terme feines qualificades van abandonar el país. Els que s’hi van quedar van perdre qualsevol motivació per fer una vida activa i van deixar de confiar en els líders del país. Aquella confiança frustrada, de fet, ja no es tornaria a recuperar fins a l’any 1989.

Web del programa

+info

Deixa un comentari