Category Archives: Filosofia

Sessió final de Filosofia amb pares i mares

Ahir divendres a la tarda, vam fer una sessió de Filosofia per tancar el treball fet amb els Projecte PIMI de Filosofia 3/18. Era una sessió amb l’assistència de pares i mares que van veure i escoltar com el diàleg, la cooperació i l’intercanvi d’idees és possible. El diàleg va girar a l’entorn de les idees, de les bones i males idees i de la manera sobre com podem fer ressaltar les bones idees en front de les no tant bones. Ha estat una tarda fantàstica que feta l’avaluació analògica vam valorar molt positivament. Moltes gràcies a tots i totes per fer-ho possible.

Ens visiten alumnes de la Facultat de Filosofia de la UdG

Dimecres dia 13 de maig han vingut alumnes de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Girona, acompanyats de la seva professora la Dra. Carla Carreras. Han assistit a diversos diàlegs filosòfica a les diverses Etapes de l’Escola El Puig. El seu treball a l’Escola l’aprofitaran a la Facultat per a fer una anàlisi i una reflexió del diàleg filosòfic a l’Escola.

A la Classe del Vampir el diàleg va girar a l’entorn de les preguntes a partir d’una idea ressaltada per en Quico que deia:

Quico.- La idea que la PIMI té clar sobre el fet que la seva germana és del tipus de persones que ni tant sols es planteja preguntes.

Sobre les persones que poden viure sense formular-se preguntes o les persones que constantment se’n fan vam anar descabdellant un munt d’idees. Vam valorar molt positivament la sessió filosòfica.

Comentem cartells i poemes visuals de Joan Brossa…Tercer cartell…

rellotgeEn aquest poema objecte, Joan Brossa ens fa pensar en el temps. Pensem que significa que el temps no té mesura, és quelcom descontrolat. Aquest poema objecte diu que el temps no marca res, el temps és per tu, viu la vida. Aquest poema objecte explica que el temps no importa si el que estàs fent t’agrada molt o sigui quelcom divertit; també explica que t’has de prendre el temps a la teva mesura, i utilitzar el temps pel teu bé i no en la teva contra. Nosaltres creiem que les agulles signifiquen la vida i els números els estats de la vida, l’u podria ser la teva infància, i el dotze podria ser la mort que és el final de la teva vida per tant seria un cercle interminable. Creiem també que tant volum d’agulles significa que el temps està repartit per tot el món.
També pensem que Joan Brossa volia dir que el temps és uniforme.
Podria ser que Joan Brossa ens volgués fer pensar que les agulles són lliures a l’ igual que nosaltres hauríem de ser-ho.
Marc Luque, Marc González i Jordi Alemany. 11anys

Joan Brossa, ens vol dir que el temps no és el més important de tot, el que importa és el que estem fent en aquell moment. També creiem que hi ha tres agulles grans i tres de petites, perquè sigui l’hora que sigui sempre tenim l’oportunitat de fer coses diferents de les que fem normalment.

Hi ha una dita que és EL TEMPS ÉS OR i ens sembla que vol dir que s’ha d’aprofitar tot el temps que tens i que en cada moment del dia has de fer alguna cosa interessant, perquè si ens quedem mirant la televisió, per exemple, no creixerem com a persones i si en canvi estem llegint aprenem molt més i aprofitem el temps.

Estar amb el mòbil és una distracció. Si en comptes de fer els deures vas a prendre alguna cosa amb el amics és una cosa més agradable que estar amb el mòbil.

MARIA I CARLA 11 anys

Joan Brossa, ens volia dir que si llegim podem ser lliures, i que ningú no ens pot deixar de banda. Potser ens volia dir que la mateixa importància que té ser lliure és la de llegir un llibre. Ser lliure no vol dir deixar de banda els llibres, ens vol transmetre la importància de ser lliures. La llibertat té molts sinònims i té molts moments on podem ser lliures un d’ells és quan llegim quan fem quelcom que ens agrada. En aquest cartell, Joan Brossa ens vol dir que si llegim llibres podem acaben sent lliures. Ens volia dir que llegint un llibre ets lliure dins de la teva imaginació. Joan Brossa era lliure perquè llegia molts llibres.

Els llibres són lliures, i siguis com siguis tothom els pot llegir.

Pere, Martí i Álvaro.

Aquest poema objecte és un cartell que anuncia una exposició. El poeta volia dir que es pot anar a l’exposició a tota hora. Ell anima a tota la gent que vagi a visitar l’exposició perquè ell creu que s’ho passaran molt bé observant totes aquelles obres, podran pensar molt i podran gaudir de l’entorn. Ell vol assegurar que l’ambient serà molt agradable i poètic.

Nosaltres pensem que Joan Brossa vol dir que el temps estressa. Ell recomana que no ens fixem gaire en el temps. Ens deu dir que no s’ha d’anar amb presses perquè llavors fas les coses malament. Sempre s’ha de fer cas a aquella dita que diu: a poc a poc i bona lletra.

Quim i Marc P.11anys

En Joan Brossa diu que el temps és or, perquè hi han moltes agulles i creiem que diu que és igual l’hora que sigui que s’ha d’aprofitar. Hi ha tantes agulles com si partíssim el dia per quatre. Cada moment del dia s’ha d’aprofitar. Les agulles assenyalen a un moment del dia i potser ens volia dir que cada moment és important. Hi ha tantes agulles perquè dona igual l’hora que sigui, cada hora , cada minut cada segon… Tots són importants.

Nil, Arnau Gotsens i Marc J.

Comentem cartells i poemes visuals de Joan Brossa…Primer cartell…

Seguint la proposta de la Fundació Joan Brossa comentem diversos cartells del poeta Joan Brossa que estan exposats a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. Aquests comentaris els compartim després per Twitter amb altres escoles que s’han volgut afegir al projecte. Podeu seguir l’esdeveniment a Twitter amb l’etiqueta  #ArbustBrossa.  Els diàlegs els compartim amb escoles germanes com Escolagavina de Picanya, València.

llibre

Aquests són els comentaris al primer cartell:

Textos adaptats als 140 caràcters de Twitter:

Jo crec que vol dir que llegint llibres som lliures del temps. També tenim dret a ser lliures. Pau11 anys

La “B” a part d’encaixar en llibres i lliures significa que un llibre és bell, bo i bonic…Arnau Gotsens11 anys

Ens podria dir que quan llegeixes ets lliure, l’amor que et dóna llegir un llibre és una meravella. Mar 11 anys

Aquest cartell explica la importància que té ser lliure. És la mateixa que llegir un llibre. Pere 11 anys

Jo crec que Joan Brossa volia dir que els llibres et porten a un món lliure d’idees. Arnau Gotsens. 11 anys

Llegir et fa lliure. Et transporta a altres móns on manes tu. Jordi A.11anys

Idees més extenses sobre el cartell…

Joan Brossa, ens volia dir que si llegim podem ser lliures, i que ningú no ens pot deixar de banda. Potser ens volia dir que la mateixa importància que té ser lliure és la de llegir un llibre. Ser lliure no vol dir deixar de banda els llibres, ens vol transmetre la importància de ser lliures. La llibertat té molts sinònims i té molts moments on podem ser lliures un d’ells és quan llegim quan fem quelcom que ens agrada. En aquest cartell, Joan Brossa ens vol dir que si llegim llibres podem acaben sent lliures. Ens volia dir que llegint un llibre ets lliure dins de la teva imaginació. Joan Brossa era lliure perquè llegia molts llibres.

Els llibres són lliures, i siguis com siguis tothom els pot llegir.

Pere, Martí i Álvaro. 11 anys

 

Reflexionem sobre el logo de Filoscoles

Logo filoescola

El nen ha fet alguna cosa i necessita pensar i per això l’està premiant. És com si el filferro tingués vida. Èric

El nen pensa amb la natura que és important per respectar el medi ambient i el medi ambient té molta importància per la Filosofia. Està pensant en l’Univers ja que l’Univers és Filosofia. Òscar

L’escultura premia amb una flor al nens que està pensant. Marc J.

La planta podrien ser els pensaments principals i les flors són els pensaments que han anat més enllà. L’arrel de la planta poden ser els primers pensaments i els fruits poden ser les idees on han arribat. El nen i la flor pensen junts i fan diàlegs per la ment. Nil

El nen vol créixer amb la planta. El nen creix pensant. Martina

El nen mira amb detall el roser i per això està pensant. Pensar és molt important per respectar el medi ambient. Marc G.

El nen està mirant la planta per saber el nom. Potser la planta és una mestra. Aquesta mestra l’està escoltant al nen per saber què diu. En això consisteix la Filosofia. Potser vol dir que tant les persones grans com els nens tenim la mateixa importància. Pere

Un nen descobreix una cosa misteriosa. És un nen que pensa que pensa, que la planta pensa. En nen pensa en la humanitat i la natura. El nen creix pensant. Ell i la planta van creixent junts. Mar

Representa un nen apassionat per la Filosofia. El nen toca la rosa i quan la toca hi està pensant. Sembla que aquest logo tingui vida pròpia. Ferran

El nen està observant l’escultura d’Alexander Calder, està pensant perquè va fer aquella escultura i en què es va inspirar. Aina

Sembla un nen convidat a pensar en una escultura d’Alexander Calder. L’escultura li està donant la mà que és una de les parts del cos que més fem servir. Marc P.

La planta creix juntament amb els pensaments del nen. Arnau G.

És un nen que està fent servir la seva imaginació per pensar. Sembla que aixequi la mà per dir la seva opinió com hauria de passar a totes les escoles. Entre allò que el nen mira i allò que ell pensa hi ha la mà. Aquest nen li està donant la mà…Quico

A aquest nen la planta li recorda una cosa que era seva o una cosa relacionat amb ell. Marta

És un nen que fa servir la imaginació per pensar. Pot ser que el nen estigui observant la natura. Pot ser que aixequi la mà per dir la opinió. Jordi

El logo està dins d’una bombolla perquè representa el núvol de pensar. Potser no és cap cosa concreta i ens proposa que ens ho imaginem. Potser el nen recorda un llibre que ha llegit a Filosofia. Potser ell i la planta van creixent junts. Marc L.

Li estant donant una flor al nen com a signe d’amistat. Qui dóna la flor l’està convidant a donar-se la mà amablement. Pau

Són els pensaments que ha pensat el nen tota la vida. La planta podria representar els pensaments principals i les flors són els pensaments que han anat més enllà. Pot ser que els primers pensaments i els fruits siguin les idees allà on has arribat a partir del tronc. El nen i la flor pensen junts i fan diàlegs amb la ment. Quim

El nen pensa en allò que veu. Sembla que el filferro tingui sentiments, com si tingués vida. La Filosofia té a veure amb el créixer. Ila

Els colors del logo criden molt l’atenció i ens mostren molta vida. Arnau Gr.

El nen li dóna la mà a la senyora i fa servir la imaginació per pensar. Álvaro

Creiem que aquest símbol està fet expressament per fer-nos pensar i poder treure diferents idees. Nosaltres creiem que aquest nen està agafant les idees del roser. Cada rosa té les seves idees i el nen agafa cada una d’elles perquè tingui més bones idees. Pensem que han triat aquest símbol perquè fa pensar molt. És adequat per la Filosofia. La noia que representa l’escultura li està explicant al nen l’important que és la Filosofia i pensa que ens farà créixer com a persones. Carla, Maria, Mariona

La cosa misteriosa del logo és el roser.. El nen connecta amb la planta. El nen pensa amb la humanitat i la natura. El nen creix pensant…Pensa què fa la planta, pensa què hi fa aquí una planta…Recorda el llibre que ha llegit a Filosofia i pensa que ell i la planta van creixent junts…Martí

Classe del Vampir. Sisè curs de Primària Escola El Puig d’Esparreguera

29/19/2014

 

La proposta de René Magritte

A Educació Artistica hem estat treballant en una proposta ben curiosa. Es tractava de tocar un objecte sense saber què era i dibuixar-lo tal com ens l’imaginàvem.

Hem reflexionat sobre aquista frase de l’artista…

“…La ment humana estima allò desconegut. Li agraden les imatges que no en coneix el significat…”

René Magritte

Estem coneixent i llegint Josep Maria Espinàs…

Després de les vacances estem treballant amb l’escriptor Josep Maria Espinàs. Aquest gran autor va viatjar amb els seus amics al Pirineu de Lleida i va escriure un llibre del seu camí a peu. L’estem llegint per a poder preparar bé la nostra anada a Esterri d’Aneu al Camp d’Aprenentatge. Hem explicat fets de la seva biografia, hem pogut veure molts dels seus llibres i la Mariona ens ha portat a classe l’edició recent del seu viatge a peu pel Pirineu. Com a anècdota hem sabut que J.M. Espinàs és l’autor de l’himne del Barça.

Sessió de Filosofia amb pares i mares…

Sessió Filosofia3_18_14Moltes gràcies per haver vingut a la Classe per participar a la darrera sessió de Filosofia d’aquest curs. Ha estat molt interessant pensar bé, plegats.

.- Hem plantejat les idees que havíem elaborat sobre el capítol X de Kio i Gus.

.- Hem fet temps per a contextualitzar aquest darrer capítol amb la resta del llibre de Filosofia.

.- Hem parlat dels personatges que apareixen i de les seves característiques.

.- Hem entrat a dialogar sobre: preguntes i respostes, sobre coses que no són preguntes però que ens interroguen, hem pensar sobre allò prohibit, allò permès allò suggerit…la contaminació, els animals en vies d’extinció, la cultura , la cultura japonesa, les balenes…

.- Hem fet un resum de la sessió i l’hem finalitzat amb una avaluació analògica.

Ha estat molt interessant. Moltes gràcies.