Category Archives: Llibres

Enviem una carta a Pep Molist autor del llibre “Vull conèixer Salvador Espriu”

Esparreguera, 15-06-2015

Benvolgut Pep Molist,
Et fem arribar aquest missatge des de l’Escola Cooperativa el Puig d’Esparreguera, som els nens i nenes de 6è de primària(la classe del Vampir). Hem llegit el teu llibre de poemes de Salvador Espriu, ens han agradat molt tots els poemes que has escollit, creiem que han estat molt encertats perquè has escollit els més interessants i els que arriben als cors de les persones. El poema “I BEG YOUR PARDON” ha sigut molt emotiu i bonic i ha sigut un dels que els hi ha agradat a més persones. Al principi no ens convencia gaire aquesta idea de llegir tants poemes seguits però a mesura que anàvem llegint hi havia poemes que ens agradaven i feien que anéssim continuant.
Creiem que Salvador Espriu ha fet molt bé expressant els seus sentiments en els poemes que ell feia. Els dibuixos estaven molt ben fets i acompanyaven i expressaven el que volia dir el poeta i el poema.
També creiem que heu treballat molt bé tu i el Jordi Vila Delclòs perquè us ha quedat un llibre molt bonic i amb el resultat final ens podem imaginar com podria ser el vostre treball units.
Hem llegit el vostre llibre perquè Salvador Espriu és el poeta del curs de 6è, cada classe té un poeta. Creiem que els mestres han escollit bé aquest poeta i vosaltres ens ho heu acabat de demostrar.
Nosaltres us agraïm molt que hagueu fet aquest llibre perquè Salvador Espriu era un gran poeta i una gran persona i vosaltres ho heu ensenyat a molta gent només fent aquest llibre.
Moltes gràcies per fer el llibre i molts records de part de tota l’escola.

Nens i nenes i mestre de la classe del Vampir de l’escola cooperativa el Puig d’Esparreguera.

Resposta d’en Pep Molist

Benvolgut Patrici (i benvolguts alumnes),

Us agraeixo molt les vostres paraules i sobretot la lectura i la feina que heu fet al voltant de la vida i els poemes de Salvador Espriu. La voluntat d’aquesta col·lecció (on també hi ha els poetes Miquel Martí i Pol i Joan Maragall) era apropar els nostres grans poetes a tota aquella persona (fos infant, jove o adult) que tingués ganes de saber-ne quelcom, de tastar la seva obra, d’iniciar-se en el seu coneixement… I amb els vostres comentaris, em sento satisfet perquè la nostra intenció en elaborar el llibre es veu satisfeta i recompensada.

Una vegada es publica un llibre, l’autor no sap quin recorregut fa aquest, fins que algú l’atura pel carrer i li diu que li agradat, o uns alumnes d’una escola li envien una carta i li comenten la lectura que n’han fet i li donen la seva opinió.

M’ha fet molt content rebre la carta de la vostra escola, coneguda de fa temps -i veig que continua!- pel treball de la poesia amb amor i dedicació.

Moltíssimes gràcies. Us animo a continuar llegint.

Una abraçada,

Pep Molist

 

Participem a la Setmana de la poesia de Barcelona 2015

SetPoesEstem participant a la Setmana de la poesia de Barcelona 2015. Per fer-ho enviem fotografies de lletres que hem trobat per Esparreguera recordant els poemes de Joan Brossa. Seguim la iniciativa de la Fundació Joan Brossa que ha pensat a fer-nos participar enviant imatges que ens recordin lletres acompanyades d’un títol. Participarem durant els dies 12 al 18 de maig d’enguany. Ho fem a través de Twitter amb aquestes etiquetes.

@fundaciobrossa ‪#lletresbrossianes a la ‪#setmanapoesia15 ‪@EscolaElPuig

Celebrem Sant Jordi

El dia de Sant Jordi vam fer un tomb pel centre de la vila d’Esparreguera per a celebrar la Diada del llibre i la Rosa com cal. Ens va agradar veure les paradetes de flors i de llibres. Els carrers estaven plens de persones que somrients compraven i miraven mentre un aire càlid ens recordava la sort que tenim per poder celebrar aquesta festa de Sant Jordi.

L’Ona i el seu aniversari

L’Ona i el seu aniversari
Avui hem anat a l’auditori a veure a l’Anna Garcia Galceran que ens ha vingut a explicar la seva vida i el fet que hagi publicat un llibre titulat “L’Ona i el seu aniversari”. l’Anna es va llicenciar en Filologia Catalana a la UAB . Desprès se’n va anar a fer de professora de català a la Universitat de Càller (Sardenya).
Allà quan tenia 26 anys va patir una hemorràgia al tronc cerebral . Ara té la mobilitat reduïda i va en cadira de rodes. Va pensar que seria una bona idea fer un llibre que ajudés a les altres persones a veure normal les persones que van amunt i avall en cadira de rodes.
Avui que l’Anna ha vingut a l’Escola hem pogut llegir uns fragments tots junts. Ha sigut molt emocionant i molt divertit. Pensem que és un llibre molt interessant ja que fa reflexionar sobre la sort que tenim de poder fer tot el que podem fer i que hi ha gent que està molt limitada en els seus moviments.
Un fragment el llibre que ens agrada molt és aquest:
Tots junts comencen a cantar-me l’Aniversari feliç.
-Quina il•lusió
– Ara agafa bufera, eh! – em diu la Rita.
Ja la tinc preparada i “bffffff…”´,bufo amb totes les meves forces.

Al final de l’acte l’Anna ens ha signat a la seva manera alguns exemplars del seu llibre i alguns dibuixos que ens havia portat.

Moltes gràcies Anna.

Estrenem la nova Biblioteca…

La nova Biblioteca de l’edifici de Secundària ja fa la seva funció. A part de nosaltres, diversos grups ja gaudeixen de l’espai, dels llibres, del silenci i de la llum per a realitzar un dels objectius que des de sempre ha acompanyat el Projecte de l’Escola El Puig. L’objectiu de fer bons lectors que llegeixin per plaer esdevé més fàcil en aquest lloc preciós.

Missatge de Jordi Alcaraz…

10995929_842588025800420_4398390030879644513_nNotícies d’en Jordi Alcaraz…ens diu això al seu compte de Facebook…

Jordi Alcaraz

Des del primer moment que vem xerrar amb la clase del Bruixot de l’Escola El Puig d’Esparreguera amb va unir un vincle especial amb aquest nois i noies plens de creativitat i talent.
He rebut un e-mail que m’ha fet molta il.lusió i volia compartir.
Han fet una nova biblioteca i ademes han inclòs un obra meva.
Moltes gràcies a tots! Sou admirables. Quina il.lusió em fa tenir notícies vostres i veure la imatge a la biblioteca de l’escola. Us admiro molt!! Jo també us segueixo a les xarxes i vaig llegir els haikus que vàreu fer a partir de les obres d’en Brossa… Aquest nois i noies m’emocionen… Felicitats per tot el que esteu fent…es excepcional…!! Gràcies per voler compartir amb mi el talent que teniu tots plegats…gracies!!

Una abraçada

Fins sempre Jordi

Hem anat a la Biblioteca l’Ateneu d’Esparreguera

Tots els cursos de l’Escola estem accedint a la Biblioteca l’Ateneu d’Esparreguera. Allà ens reben les bibliotecàries que ens tenen preparats diverses activitats destinades a fer conèixer el funcionament de la Biblioteca i la promoció pel gust i el plaer per la lectura. Els més petits coneixen les possibilitats de documents adequats a la seva edat. Els més grandets són guiats a reconèixer habilitats per manejar els cercadors de documents, les signatures i la classificació. Amb aquestes visites nens i nenes s’adrecen a les bibliotecàries que trobaran un dia normal durant el curs escolar o bé durant les vacances escolars. Properament les bibliotecàries adequaran un espai a la Biblioteca amb llibres referents i específics per al projecte d’enguany relacionat amb …el misteri, les preguntes, l’ignot…No deixeu d’anar-hi i consultar la selecció que durant el mes de febrer faran a l’Espai Infantil. En nom de l’Escola, Moltes gràcies.

Comentem cartells i poemes visuals de Joan Brossa…Quart Cartell…

proxyNosaltres pensem que aquest poema visual és com una representació de la vida, perquè la A és el principi de l’abecedari i la zeta és el final. Llavors potser ens volia explicar que la A és el principi de la vida i la zeta el final de la vida que coneixem a través dels llibres que podem trobar en una biblioteca. La A significa la porta de l’abecedari i pot ser que la clau et condueix a la resta de l’abecedari que és un gran món de paraules. Ajuntant les lletres amb un ordre que sembla melòdic i poètic, que sembla una xarxa de pescar o fins i tot el cel mateix del molt dens que és aquest univers. Marc G. I Òscar J. 11 anys

Nosaltres creiem que aquest poema visual de Joan Brossa, volia que la A obrís un nou camí a l’abecedari i a les vocals perquè és la primera lletra. Quan fiques la clau a la porta que la porta és la A veus tot l’abecedari en ordre: A,B,C,D,E,F,G,H,I…Amb les vocals és igual: A,E,I,O,U. Inaugures un nou camí tot ple de lletres, paraules, frases, textos… Creiem que en Joan ha ficat la lletra A tant gran perquè quan entres en una biblioteca per primer cop, és una experiència nova, tu ets nou. Aquest poema visual a nosaltres ens ha agradat molt perquè quan el mires et fa venir moltes ganes de llegir. Arnau Gotsens, Quico Roig i Mar Junyent. 11 anys.

Nosaltres creiem que la lletra A és la porta de la lectura. Amb la clau pots obrir la porta de totes les lectures. Nosaltres creiem que la A l’ha fet molt gran perquè és la primera lletra de l’abecedari, i hi ha volgut representar una porta perquè ens vol obrir la porta cap a la nostra vida. Joan Brossa hi va ficar una clau i un pany per la clau perquè si tu tens ganes de llegir i endinsar-te en la lectura començaràs a submergir-te en l’abecedari i obriràs la porta de la A, per això ha ficat una A. També, nosaltres pensem que la porta és una lletra A perquè Joan Brossa et recomanava tenir una vida amb molta lectura. Mariona i Carla. 11 anys.

Nosaltres creiem que Joan Brossa volia dir que la A amb un forat de pany de porta i una clau al costat s’obre l’abecedari perquè la A és la primera lletra d’aquest i amb la clau s’obre. Joan Brossa posa la A amb el forat de pany i la clau per representar els anys del centre de lectura de Reus amb els seus 125 anys. També pot representar el principi de la vida, i posa la A gran perquè el més important de la vida és el principi. Això ens explica que el més important de les coses és el principi perquè sense principi no hi ha final. Creiem que una cosa sense principi no és possible, i que les coses sempre s’han de començar des del començament, per exemple: una casa sempre s’ha de començar per baix sinó cau. I també que un llibre s’ha de començar pel principi i no pel final, perquè sinó són trampes. Pau, Pere i Jordi. 11 anys.

Nosaltres pensem que tothom té la porta oberta cap a les lletres. En aquest cas la lletra A representa la porta i a sota té la clau, per tant és un cartell d’una inauguració, concretament de la biblioteca de Reus. A nosaltres ens interessa aquest cartell perquè anima a llegir, t’hi obre la porta. Èric i Marc P.,11 anys.

En el quadre hi surt com una porta, la porta deu ser d’una biblioteca, també hi ha una clau que deu servir perquè tota la gent la tingui a l’abast. En aquest poema visual pots veure com la A és el pany de la porta per entrar el Centre de Lectura de Reus. A sota hi ha una clau que vol dir que pots entrar dintre d’un lloc que podràs llegir tranquil•lament i sense que ningú et destorbi, estaràs envoltat de gent que estima la lectura, l’admiren i la senten dintre seu; en resum estimen la lectura. És una biblioteca que és molt vella perquè en la A hi ha unes lletres i uns nombres que diuen això: Centre de Lectura de Reus -125 anys. Quim i Álvaro 11 anys.

És com si la clau obrís la A i es veiés l’abecedari i llavors poguessis buscar lletres i amb aquestes lletres fer paraules. També la A és com si t’obrís les idees o que t’obrís les lletres. Com que és la primera lletra del abecedari potser et dóna més idees. A vegades quan veus una A penses que amb una clau pots obrir com una porta al món de les idees. Potser la A és el centre de tot. Per Joan Bossa la A és el centre de la lectura. Ferran. Marc J. 11 anys.

Jo crec que la A de Joan Brossa vol dir que el principi és molt important perquè et deixa una A. És el principi de l’abecedari. Hi ha una clau que jo crec que és com la clau del principi, que et deixa viure perquè t’obre la porta de la vida. Crec que no només el principi és important també cada any i cada segon, hi ha una dita que diu: EL TEMPS ÉS OR. Nil. 11anys.

Fins al Final! 1714

Divendres a la tarda van venir a la Classe els escriptors esparreguerins Manel Ruiz i Xavier M. Fernández autors del llibre “Fins al Final! 1714”. Ells ens van explicar molts detalls sobre el llibre novel·lat que han publicat sobre l’Esparreguera del 1714. Van explicar-nos com havien fet el treball, on havien cercat la informació, quines van ser les seves descobertes, quins són els seus projectes…També ens van portar un barret de tres puntes per tenir-lo a la Classe, uns pòsters dels personatges del seu llibre representats per figures  de “Clics” i unes enganxines amb el dibuix de la portada del seu llibre. Vam estar parlant amb ells durant una hora i vam concloure que Esparreguera té molts tresors. Per acabar i per agraïr-los que haguessin vingut els vam donar uns pòsters de Sant Salvador que havíem fet nosaltres. Moltes gràcies Manel i Xavier.