Category Archives: Ciència

Conferència sobre el fluid newtonià

IMG_4152 [640x480]Avui el nostre company Nil ens ha realitzat un experiment en directe . Es tractava de mostrar-nos l’efecte del Fluid Newtonià. Per fer l’experiment s’ha servit de diversos estris per aconseguir fer una massa amb farina de blat de moro i aigua. Amb la proporció adequada a aconseguit fer una massa que quan rebia un impacte fort mantenia la superfície dura . En canvi quan la massa rebia una pressió suau l’objecte que s’hi posava s’enfonsava poc a poc. L’experiment ha servit per parlar de la unió de les molècules a la superfície dels líquids i de forma especial en els fluids. Moltes gràcies Nil.

Conferència sobre la barrera de corall

IMG_4027L’Álvaro ens va exposar una conferència sobre la barrera de corall que es troba al nord d’Austràlia. Va explicar-nos molt bé la seva situació, de què està composta, quins perills té, quines dificultats està passant…quins animals hi viuen …Ha estat una conferència interessant ja que al final el diàleg ens ha portat a pensar sobre la necessitat de preservar el medi ambient encara que sigui situat ben lluny nostre. Moltes gràcies Álvaro.

Experiment sobre la llum

IMG_3885 [640x480]Amb un experiment sobre la descomposició de l’espectre de la llum comencem una sèrie de conferències que arrodoniran el treball realitzat a l’entorn de l’Univers i l’Astronomia. L’experiment l’han presentat en Ferran, l’Arnau Gr. i l’Èric. Van servir-se d’un CD per a mostrar-nos l’espectre de la llum sense la necessitat de fer servir un espectròmetre.

IMG_3891 [640x480]

Hem fet possible un Planetari a l’Escola

Durant moltes setmanes hem estat preparant el planetari que ara podem gaudir tots els components de l’Escola. Gràcies a la Montserrat Parellada i a en Carles Schnabel ha estat possible realitzar sessions de planetari malgrat la complexitat del tema i la multitud de factors que intervenen en el domini d’una explicació d’astronomia. Moltes gràcies a totes les persones que han fet possible el treball ben fet i acurat. Gràcies també a l’Esteve Valls a en Manel Roca i a en Venanci Puig pel seu fantàstic treball. Des d’aquest mes d’abril l’Escola disposa d’un planetari analògic que permetrà treballar a moltes promocions de nois i noies. Les imatges espectaculars parlen per elles mateixes de les descobertes que hem fet.

Observem l’eclipsi solar parcial

Divendres dia 20 de març, vam fer un seguiment de l’eclipsi solar parcial. Tot i els núvols es va deixar veure prou bé. Amb totes les precaucions possibles i amb molta cura vam anar baixant per torns al pati o a la Plaça del Centre totes les Etapes de l’Escola per poder comprovar  aquest fenomen astronòmic. Des de les observacions més sensorials, passant per l’observació directa amb filtres oculars, passant per les projeccions d’ombres, projeccions dels raigs del sol a través de cercles, ratetes de miralls fins als mesuraments meteorològics ens van oferir un matí ple de descobertes.

Conferència sobre l’espai

IMG_3406El nostre company Òscar ens va fer una conferència sobre l’espai, l’astronàutica, l’univers… La seva exposició va ser molt i molt interessant ja que ens va recordar la cursa espacial que els grans països de la Terra van protagonitzar ja fa molts anys. Va explicar amb molt detall les descobertes realitzades a la Lluna i a les estacions orbitals que encara són operatives per a realitzar estudis científics. Moltes gràcies Òscar. Felicitats pel teu bon treball.

Preparem l’eclipsi del dia 20 de març de 2015

El passat dijous vam sortir al pati per a preparar l’eclipsi de sol que es produirà el proper dia 21 de març. Vam fotografiar les ombres, vam observar la Terra paral·lela que tenim al pati, vam fer eclipsis entre nosaltres i vam enregistrar les dades meteorològiques del dia per poder-ho comparar amb les que es produiran d’aquí a un mes.

Des del Camp d’Aprenentatge de les Valls d’Àneu…

Les mestres del Camp d’Aprenentatge ens han enviat un missatge després d’haver rebut el nostre Diari de Bitàcola. Estem molt contents que els vagi agradar. És una manera de reconèixer també la seva feina. Aquest és el missatge:

“…Hola Patrici,

Ens hem estat mirant el diari de bitàcola que heu fet i ens ha semblat genial. Sou uns cracks!

Amb aquest treball podeu assentar tots els coneixements adquirits, tant els de l’estada com els previs i posteriors. Una molt bona manera d’aprendre a relacionar els conceptes i treure’n profit de per vida!

Ens hem mirat la sortida de sol i ens ha donat molta pau… molt bonica!

Que tingueu un molt bon any!

Una abraçada de part de totes!

Mar, Laura, Neus i Lídia
CdA Valls d’Àneu…”

 

Jornada de la Ciència 2014

El passat divendres 28 de novembre vam celebrar la Jornada de la Ciència a l’Escola. Ja fa una colla d’anys que l’Escola s’afegeix als actes de la 19a Setmana de la Ciència que convoca la Fundació Catalana per a la Recerca amb el suport de la Generalitat de Catalunya. La Jornada d’enguany estava dedicada a reflexionar sobre la biotecnologia. Per a realitzar-la els nois i noies de quart d’ESO , Promoció Aina Durandeau van exposar diverses ponències científiques i van compartir la realització d’un experiment molt espectacular que tractava de fer evident l’ADN de fruit del kiwi. L’acte es va realitzar al gimnàs de l’Escola i hi van assistir tots els grups de Primària i Secundària. El nivell de les ponències va ser impressionant i també ho va ser la traça i empatia per a exposar aquestes idees complexes a nens i nenes de diverses edats. Moltes gràcies Promoció Aina Durandeau.