Category Archives: Llengua Catalana

Enviem una carta a Pep Molist autor del llibre “Vull conèixer Salvador Espriu”

Esparreguera, 15-06-2015

Benvolgut Pep Molist,
Et fem arribar aquest missatge des de l’Escola Cooperativa el Puig d’Esparreguera, som els nens i nenes de 6è de primària(la classe del Vampir). Hem llegit el teu llibre de poemes de Salvador Espriu, ens han agradat molt tots els poemes que has escollit, creiem que han estat molt encertats perquè has escollit els més interessants i els que arriben als cors de les persones. El poema “I BEG YOUR PARDON” ha sigut molt emotiu i bonic i ha sigut un dels que els hi ha agradat a més persones. Al principi no ens convencia gaire aquesta idea de llegir tants poemes seguits però a mesura que anàvem llegint hi havia poemes que ens agradaven i feien que anéssim continuant.
Creiem que Salvador Espriu ha fet molt bé expressant els seus sentiments en els poemes que ell feia. Els dibuixos estaven molt ben fets i acompanyaven i expressaven el que volia dir el poeta i el poema.
També creiem que heu treballat molt bé tu i el Jordi Vila Delclòs perquè us ha quedat un llibre molt bonic i amb el resultat final ens podem imaginar com podria ser el vostre treball units.
Hem llegit el vostre llibre perquè Salvador Espriu és el poeta del curs de 6è, cada classe té un poeta. Creiem que els mestres han escollit bé aquest poeta i vosaltres ens ho heu acabat de demostrar.
Nosaltres us agraïm molt que hagueu fet aquest llibre perquè Salvador Espriu era un gran poeta i una gran persona i vosaltres ho heu ensenyat a molta gent només fent aquest llibre.
Moltes gràcies per fer el llibre i molts records de part de tota l’escola.

Nens i nenes i mestre de la classe del Vampir de l’escola cooperativa el Puig d’Esparreguera.

Resposta d’en Pep Molist

Benvolgut Patrici (i benvolguts alumnes),

Us agraeixo molt les vostres paraules i sobretot la lectura i la feina que heu fet al voltant de la vida i els poemes de Salvador Espriu. La voluntat d’aquesta col·lecció (on també hi ha els poetes Miquel Martí i Pol i Joan Maragall) era apropar els nostres grans poetes a tota aquella persona (fos infant, jove o adult) que tingués ganes de saber-ne quelcom, de tastar la seva obra, d’iniciar-se en el seu coneixement… I amb els vostres comentaris, em sento satisfet perquè la nostra intenció en elaborar el llibre es veu satisfeta i recompensada.

Una vegada es publica un llibre, l’autor no sap quin recorregut fa aquest, fins que algú l’atura pel carrer i li diu que li agradat, o uns alumnes d’una escola li envien una carta i li comenten la lectura que n’han fet i li donen la seva opinió.

M’ha fet molt content rebre la carta de la vostra escola, coneguda de fa temps -i veig que continua!- pel treball de la poesia amb amor i dedicació.

Moltíssimes gràcies. Us animo a continuar llegint.

Una abraçada,

Pep Molist

 

Participem a la Setmana de la poesia de Barcelona 2015

SetPoesEstem participant a la Setmana de la poesia de Barcelona 2015. Per fer-ho enviem fotografies de lletres que hem trobat per Esparreguera recordant els poemes de Joan Brossa. Seguim la iniciativa de la Fundació Joan Brossa que ha pensat a fer-nos participar enviant imatges que ens recordin lletres acompanyades d’un títol. Participarem durant els dies 12 al 18 de maig d’enguany. Ho fem a través de Twitter amb aquestes etiquetes.

@fundaciobrossa ‪#lletresbrossianes a la ‪#setmanapoesia15 ‪@EscolaElPuig

Celebrem Sant Jordi

El dia de Sant Jordi vam fer un tomb pel centre de la vila d’Esparreguera per a celebrar la Diada del llibre i la Rosa com cal. Ens va agradar veure les paradetes de flors i de llibres. Els carrers estaven plens de persones que somrients compraven i miraven mentre un aire càlid ens recordava la sort que tenim per poder celebrar aquesta festa de Sant Jordi.

Estrenem la nova Biblioteca…

La nova Biblioteca de l’edifici de Secundària ja fa la seva funció. A part de nosaltres, diversos grups ja gaudeixen de l’espai, dels llibres, del silenci i de la llum per a realitzar un dels objectius que des de sempre ha acompanyat el Projecte de l’Escola El Puig. L’objectiu de fer bons lectors que llegeixin per plaer esdevé més fàcil en aquest lloc preciós.

150 haiku per a un aniversari…

A la Classe del Vampir, hem estat realitzant poemes haiku seguint la proposta que la Fundació Joan Brossa ha fet a través de la xarxa Twitter per a recordar l’aniversari del naixement i mort del poeta. L’experiència s’ha desenvolupat per mitjans virtuals, ja que començava el 30 de desembre i finalitzava el 19 de gener, en plenes vacances escolars. Cada dia a les nou del matí les responsables de la Fundació proposaven un poema visual i a partir de la seva interpretació es podien confegir haikús seguint la mètrica corresponent 5-7-5. Val a dir que durant les mateixes dates del curs passat vam participar a l’experiència “Acròstics Brossa” , de la qual en guardem molt bon record.

A la Classe, hem recollit ben bé 150 poemes que han impressionat a totes les persones que amb l’etiqueta #HaikuBrossa han volgut fer un seguiment de les aportacions que anàvem fent. Al final de l’experiència els haiku han estat recollits en un llibre digital que respon a aquest enllaç .

Més elaborats o menys, els haiku que trobareu en aquest recull són fruit de la complicitat amb l’obra de Joan Brossa. En cap cas la interpretació ha estat un impediment per a poder plantejar una idea suggeridora i creativa a partir d’un poema visual.

Joan Brossa i la seva força comunicativa ha mantingut a l’aguait i ben desperts nois i noies d’onze anys que molt orgullosos han escrit aquests poemes. Moltes gràcies.

Hem anat a la Biblioteca l’Ateneu d’Esparreguera

Tots els cursos de l’Escola estem accedint a la Biblioteca l’Ateneu d’Esparreguera. Allà ens reben les bibliotecàries que ens tenen preparats diverses activitats destinades a fer conèixer el funcionament de la Biblioteca i la promoció pel gust i el plaer per la lectura. Els més petits coneixen les possibilitats de documents adequats a la seva edat. Els més grandets són guiats a reconèixer habilitats per manejar els cercadors de documents, les signatures i la classificació. Amb aquestes visites nens i nenes s’adrecen a les bibliotecàries que trobaran un dia normal durant el curs escolar o bé durant les vacances escolars. Properament les bibliotecàries adequaran un espai a la Biblioteca amb llibres referents i específics per al projecte d’enguany relacionat amb …el misteri, les preguntes, l’ignot…No deixeu d’anar-hi i consultar la selecció que durant el mes de febrer faran a l’Espai Infantil. En nom de l’Escola, Moltes gràcies.

#HaikuBrossa

Hola Judith Barnés, Glòria Bordons, responsables i amics de Fundació Joan Brossa i participants en aquest #HaikuBrossa. Som els nens i nenes de la classe del Vampir de l’Escola Cooperativa el Puig de Sisè de Primària. Aquest dies hem estat enviant haikús sobre els poemes visuals de Joan Brossa que penjàveu  puntualment al Twitter. Nosaltres els elaboràvem i el nostre mestre els penjava.

Us volem dir que ens ha agradat molt poder fer haikús cada dia, i a més a més poder-los fer sobre poemes visuals de Joan Brossa. Sempre que heu proposat alguna cosa d’en Brossa l’hem intentat fer. Recordem molt bé els divertits acròstics de l’any passat . Aquest any també ens ho hem passat molt i molt bé.

Moltíssimes gràcies.

Nens i nenes i mestre de la Classe del Vampir de Sisè de Primària de l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera. Recordeu que sempre que vulgueu podeu venir-nos a visitar a l’Escola. Sempre és oberta per a tots vosaltres.

Esborrany de Haikú…

Pau

#HaikuBrossa dia 17

Laberint

 

Costa arribar

per veure quatre cares

en nits diferents.

Carla 11 anys

Per tot l’univers

el Sol busca la Lluna

i la trobarà.

Martina 11 anys

Buscant i buscant

no es troben mai, mai, mai

fins que un dia sí.

Nil i Òscar 11 anys

És un llarg camí

fet pel Sol i la Lluna

durant molts dies.

Quim 11 anys

Cada dia ells

estan fent voltes, però

no es maregen.

Quim 11 anys

Ells sempre han fet

un llarg camí però mai

no es relaxen.

Quim 11 anys

Amb una gran sort

la Lluna veurà el Sol

i junts estaran.

Aina 11 anys

Una llum s’encén

al final, la gent no sap

què podria ser.

Álvaro 11 anys

Arbust Brossa

NoticiaEl passat mes de desembre vam realitzar una interessant experiència. Es tractava de dialogar sobre cartells de Joan Brossa exposats a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València. La Fundació Joan Brossa va oferir-nos  durant diversos dies cartells per dialogar através de Twitter. En aquest diàleg vam coincidir amb els nois i noies d’Escolagavina de Picanya, València. Fruit d’aquests diàlegs la Fundació reconeix l’experiència al seu lloc web mostrant enllaços als documents generats entre les dues escoles. Aquí us deixem un enllaç a la menció.

Moltes gràcies Fundació Joan Brossa.