Category Archives: Pau

Conferència sobre Anne Frank

IMG_3027La Carla ens ha fert una excel·lent conferència sobre Anne Frank. Ella ha aprofitat que havia viatjat amb els seus pares a Holanda i des d’aquell moment havia tingut clar que parlaria d’aquest tema a classe. Ha fet una explicació minuciosa i extensa . Havia preparat l’exposició de molts detalls de la vida d’aquesta nena víctima de l’Holocaust Nazi per tal que tots poguéssim comprendre la importància històrica i ètica d’aquest personatge. El torn de preguntes i respostes ha estat molt interessant i a part de les explicacions que ha fet la Carla hem parlat del fet que voldríem que uns fets així mai més es tornessin a repetir. Moltes felicitats i gràcies Carla.

Comentem cartells i poemes visuals de Joan Brossa…Cinquè i darrer Cartell…

Cartell5VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Creiem que Joan Brossa va fer aquest poema visual, perquè ell lluitava pel Català. Ens hem donat compte que el fons és groc i les lletres vermelles, que són els colors de la Senyera Catalana. Justament Joan Brossa va escriure la frase en quatre versos, i la senyera té quatre ratlles vermelles. Ell volia que el seu futur parlés en català, i encara ara estem intentant ser com nosaltres volem ser. Joan Brossa intentava transmetre el seu somni que és parlar català com un fet normal. Hi ha una anècdota que li va passar un dia a Joan Brossa, va anar a renovar-se el carnet d’identitat, i quan el policia li va preguntar de què treballava ell va respondre: “sóc poeta”; i el policia va entendre que era paleta, i en el seu carnet d’identitat posava que era paleta. Aina i Mar. 11anys.
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

El cartell pot voler dir que volem viure en un país lliure. Encara costa viure dia a dia en Català. Ens han explicat que al País Valencià encara hi ha dificultats per viure dia a dia en Valencià. Des d’aquí sabem que ells van tallar la freqüència de Catalunya Ràdio, TV3 i el que els va afectar més va ser tallar Canal 9. Gairebé tot el que trobem a Catalunya està en Castellà. Sovint les lleis no pensen en Catalunya ni en la gent que hi vivim. Tothom només se’n recorda del què està passant ara però no pensen en el que va passar fa uns quants anys i Joan Brossa sí que ens ho recorda i ens ho vol fer present en aquest poema visual. Quim i Marc G. 11 anys.
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Joan Brossa, amb aquest cartell ens volia dir que si vivim en un país que té un idioma propi, tenim el dret de parlar en aquest propi idioma. Ens hem fixat que si mires les quatre frases amb lletres de color vermell i el fons de color groc tot sembla la senyera, aquestes quatre frases diuen: VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ. Nosaltres això ho relacionem amb l’estat actual del País Valencià. I per aquella gent que està en contra del Català, Valencià, Balear, Alguerès… i no ens deixa apreciar-lo tal com és, doncs que li quedi clar que si ell troba just parlar el seu idioma, que ens deixi parlar a nosaltres també el nostre idioma. Jordi, Pere i Pau, 11anys
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Quan Joan Brossa vivia, manava el senyor Francisco Franco. Va prohibir parlar Català. Només es podia parlar en Castellà. Però Joan Brossa volia viure plenament en Català. Lluitava per ser català, i que tornés a poder parlar la seva llengua habitualment. A la imatge les lletres són vermelles i el fons groc, com la Senyera. Martina i Mariona.11 anys.
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Creiem que volia dir que tenim el dret de viure amb el nostre idioma. El cartells semblen el títol d’alguna pel•lícula. Joan Brossa és com tothom, com tots els catalans. Joan Brossa tenia tot el dret del món a demanar els seus drets. Joan Brossa volia ser català però algunes persones no el deixaven. Aquet cartell demana aquest dret a poder ser allò que volem ser. Nosaltres creiem que ell volia explicar al món que nosaltres, els catalans volem ser nosaltres mateixos. Eric, Òscar i Arnau Gra.11anys
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Nosaltres creiem que Joan Brossa volia dir que ens deixessin estar bé encara que siguem catalans, Catalunya és el nostre país i creiem que s’ha de respectar. Quan va venir Francisco Franco no deixava parlar Català, però molta gent aprenia Català en secret perquè eren catalans i era la seva llengua. En aquell moment vam estar molt a prop de perdre la llengua però no es van rendir, gràcies a ells ara podem parlar Català, Ara podem mirar molts canals de la televisió en Català, i podem fer l’Escola en Català i parlar sense estar preocupats de si ens pressionen. Nil, Marc L. i Marc J.11 anys

L’Escola amb Càritas

CàritesEls nois i noies de la Classe del Gegant estan col·laborant amb Càritas Esparreguera recollint llits, matalassos, rentadores, armaris, neveres, etc… podeu veure la iniciativa al seu Blog “Oreneta express”. Per portar aquests objectes o menjar podeu fer-ho a l’escola o bé trucant al 608824902(Rosa) 937771192(Sara). Per a les aportacions a través de l’Escola teniu temps fins el proper dijus dia 12 de juny.

Concentració silenciosa per les noies nigerianes…

Fotografia_acte_noies_NigèriaA l’Escola hem fet una concentració silenciosa per demanar l’alliberament de les noies nigerianes. Aquest ha estat el manifest que hem llegit.

Esparreguera, 14 de maig 2014

A Nigèria s’ha viscut una violació de tots aquests drets per part d’un grup extremista, justificada a través de la seva religió. Han utilitzat 223 noies com a moneda de canvi per aconseguir alliberar els seus soldats sense pensar en la llibertat d’aquestes. L’organització terrorista rep el nom de BOKO HARAM, el qual el significat de Boko és: educació occidental, i el de Haram: pecat. L’extremisme islàmic veu com el paper de la dona s’ha anat occidentalitzant i una mostra d’això és l’accés de les dones a l’educació, cosa que no volen acceptar en els seus països.
Com deia Nelson Mandela; “L’educació és l’arma més poderosa per canviar el món”. Privar a qualsevol persona el dret a l’educació comporta una vida esclavitzada en l’analfabetisme.
Hem de fer el possible, posant entre tots el nostre granet de sorra, per aconseguir l’alliberament de les 223 noies que van ser segrestades al nord del país, forçades a convertir-se a l’Islam.


“Real countries let their girls go to school”
“Let them be”


Classe 4t ESO 2014 en nom de l’Escola

Celebrem el Dia Mundial de la poesia posant música a poemes de Joan Brossa.

Avui dia 21 de març se celebra el Dia Internacional de la Poesia. Per celebrar-ho hem editat amb l’ajut del professor Jordi Sucarrats uns poemes musicats per nosaltres amb lletra de Joan Brossa. Esperem que us agradin. Aquí teniu l’enllaç.

Visita a la Fundació Pau Casals…

Ahir dimarts 11 de març vam visitar la Fundació Pau Casals a Sant Salvador, Comarruga, molt a prop del Vendrell. Vam fer una primera estada a la platja al davant de l’edifici de la Fundació pintant el blau del mar que vèiem…Va ser molt relaxant i bonic. Després vam entrar a la Fundació i ens van explicar molts detalls de la vida i l’obra de Pau Casals. Va ser molt,molt interessant.

Treballem la convivència…

El passat dimecres 19 de febrer vam anar a la caserna de la Policia Local per realitzar el segon taller dedicat a la convivència i a la resolució de conflictes. Vam començar a parlar del què entenem per convivència fent una pluja d’idees. Van estar amb nosaltres en David i la Míriam Borrega, Tècnica de la Regidoria de Nous Catalans de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Descripció de convivència que vam elaborar entre tots:

Viure, Junts, Respecte, Normes, Sentir-se bé, Atenció a l’altre, Créixer, Saber estar, Els altres, Acord, Feliç, Companys, Persones, Comunicar-se (es va parlar del saber escoltar, del preguntar, de l’empatia), Respectar-se a un mateix (estar bé amb un mateix), El què està bé i el què no, Grup, Tal com som, Adaptar-se, Bon ambient, No barallar-se, No conflictes (vam estar parlant de si el conflicte era un problema o no i de com gestionar-lo), Es va comentar el fet de tenir un discurs, una manera de pensar positiva, Participació

– Es va explicar que com a grup classe es va decidir reflexionar aquest any del RESPECTE/COMUNICACIÓ/PARTICIPACIÓ. La diversitat entre les diferents tipus d’ intel·ligències i habilitats de cada persona. Valorar l’altre persona pel que és.  Mirar la motxilla que té cada persona abans de jutjar (va sorgir al parlar de la companya que té TDH). Primer pensar i després actuar. Reflexió respecte a la importància de trobar un mateix la solució i no recórrer al mestre, pares, etc…

Després vam llegir i treballar en grup diversos conflictes als quals havíem de donar una possible solució. Per acabar vam representar davant dels companys i companyes el problema que havíem treballat. Va ser molt interessant.

Com a finalització vam veure un vídeo molt interessant que ens feia pensar amb tot allò que havíem treballat. Aquí us deixem un enllaç.