Category Archives: Esparreguera

Premi Baldiri Reixac pel treball sobre Sant Salvador de les Espases

IMG_4238Avui diumenge dia 7 de juny ens han lliurat el Premi Baldiri Reixac pel nostre treball sobre Sant Salvador de les Espases. El treball realitzat com a projecte durant el curs 13-14 consistia en un pòster informatiu que es va lliurar als Amics de Sant Salvador de les Espases per tal que servís de plafó informatiu als visitants de l’ermita. L’enhorabona.

 

Les nostres lletres per la Setmana de la Poesia de Barcelona 2015

Enguany també hem participat a la Setmana de la Poesia de Barcelona de la mà de la Fundació Joan Brossa. Aquesta vegada la proposta consistia en fotografiar lletres que trobéssim tot caminant per Esparreguera. La veritat és que en vam trobar un munt. A les diapositives veureu les que vam enviar a través de Twitter per participar en forma de petits poemes visuals en la Setmana de la Poesia. Les reconeixeu? Els títols de les imatges són aquests:
“X enreiXades” Quim
“e d’espiral” Quico
“O de brOssa” Pere
“I i V fan el 4” Òscar i Jordi.
“A de gelAt” Òscar.
“i d’intel•ligent” Martina
“A seure” Martí.
“Llum en T” Mariona
“Y encadenada” Maria
“Q de què prenem” Marc P.
“Jo la veig” Marc L.
“És la V o la O?” Marc J.
“E d’Engany” Mar
“A d’Antena” Jordi
“X al cor d’Esparreguera” Nil
“L per a trepitjar” Èric
“D de deixalles” Carla
“S de serp” Arnau Gr.
“Cor de g” Álvaro
“A de mosAic” Aina
“Doble X” Arnau G.
“ombra amb W” Ila
“ Pa amb Y” Marta
“ O amb accent” Ferran
“ gronxAdor” Marc G
“tOc,tOc”, Pau

Fem saber als Amics de Sant Salvador de les Espases el Premi rebut pel Pòster.

IMG_4086Fem saber a les persones i institucions el Premi Baldiri Reixac sobre el pòster de Sant Salvador de les Espases. Hem fet saber als Amics de Sant Salvador el nostre Premi que recollirem el proper diumenge dia 7 de juny. Hem deixat un missatge al llibre de visites de l’ermita. Si hi pugeu ho podre veure…!

El pòster de Sant Salvador declarat bona pràctica educativa.

BaldiriLa Fundació Lluís Carulla, que fa possible els Premis Baldiri Reixac, ha seleccionat el treball de Sant Salvador de les Espases com a model de bona pràctica educativa. L’enhorabona.

Podeu veure-ho al següent enllaç.

Participem a la Setmana de la poesia de Barcelona 2015

SetPoesEstem participant a la Setmana de la poesia de Barcelona 2015. Per fer-ho enviem fotografies de lletres que hem trobat per Esparreguera recordant els poemes de Joan Brossa. Seguim la iniciativa de la Fundació Joan Brossa que ha pensat a fer-nos participar enviant imatges que ens recordin lletres acompanyades d’un títol. Participarem durant els dies 12 al 18 de maig d’enguany. Ho fem a través de Twitter amb aquestes etiquetes.

@fundaciobrossa ‪#lletresbrossianes a la ‪#setmanapoesia15 ‪@EscolaElPuig

Conferència sobre el Modernisme

IMG_3884 [640x480]En Quim ens va fer una conferència sobre el Modernisme. Ens va parlar sobre les característiques d’aquest corrent artístic d’inicis del segle XX i ens va posar exemples de construccions i detalls que constitueixen veritables obres d’art d’aquest estil. Va ser molt interessant que en Quim expliqués aquest tema prenent de referència la casa on ara viu la seva àvia i que és coneguda pel nom de “Cal Bacallaner”. Aquesta casa esparreguerina construida l’any 1900 és un bon exemple d’aquest art Modernista. Una vegada més vam poder comprovar que tenim exemples ben a prop nostre d’autèntics tresors que cal admirar i preservar.Moltes felicitats Quim.

Celebrem Sant Jordi

El dia de Sant Jordi vam fer un tomb pel centre de la vila d’Esparreguera per a celebrar la Diada del llibre i la Rosa com cal. Ens va agradar veure les paradetes de flors i de llibres. Els carrers estaven plens de persones que somrients compraven i miraven mentre un aire càlid ens recordava la sort que tenim per poder celebrar aquesta festa de Sant Jordi.

Hem anat a la Biblioteca l’Ateneu d’Esparreguera

Tots els cursos de l’Escola estem accedint a la Biblioteca l’Ateneu d’Esparreguera. Allà ens reben les bibliotecàries que ens tenen preparats diverses activitats destinades a fer conèixer el funcionament de la Biblioteca i la promoció pel gust i el plaer per la lectura. Els més petits coneixen les possibilitats de documents adequats a la seva edat. Els més grandets són guiats a reconèixer habilitats per manejar els cercadors de documents, les signatures i la classificació. Amb aquestes visites nens i nenes s’adrecen a les bibliotecàries que trobaran un dia normal durant el curs escolar o bé durant les vacances escolars. Properament les bibliotecàries adequaran un espai a la Biblioteca amb llibres referents i específics per al projecte d’enguany relacionat amb …el misteri, les preguntes, l’ignot…No deixeu d’anar-hi i consultar la selecció que durant el mes de febrer faran a l’Espai Infantil. En nom de l’Escola, Moltes gràcies.

Comentem cartells i poemes visuals de Joan Brossa…Cinquè i darrer Cartell…

Cartell5VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Creiem que Joan Brossa va fer aquest poema visual, perquè ell lluitava pel Català. Ens hem donat compte que el fons és groc i les lletres vermelles, que són els colors de la Senyera Catalana. Justament Joan Brossa va escriure la frase en quatre versos, i la senyera té quatre ratlles vermelles. Ell volia que el seu futur parlés en català, i encara ara estem intentant ser com nosaltres volem ser. Joan Brossa intentava transmetre el seu somni que és parlar català com un fet normal. Hi ha una anècdota que li va passar un dia a Joan Brossa, va anar a renovar-se el carnet d’identitat, i quan el policia li va preguntar de què treballava ell va respondre: “sóc poeta”; i el policia va entendre que era paleta, i en el seu carnet d’identitat posava que era paleta. Aina i Mar. 11anys.
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

El cartell pot voler dir que volem viure en un país lliure. Encara costa viure dia a dia en Català. Ens han explicat que al País Valencià encara hi ha dificultats per viure dia a dia en Valencià. Des d’aquí sabem que ells van tallar la freqüència de Catalunya Ràdio, TV3 i el que els va afectar més va ser tallar Canal 9. Gairebé tot el que trobem a Catalunya està en Castellà. Sovint les lleis no pensen en Catalunya ni en la gent que hi vivim. Tothom només se’n recorda del què està passant ara però no pensen en el que va passar fa uns quants anys i Joan Brossa sí que ens ho recorda i ens ho vol fer present en aquest poema visual. Quim i Marc G. 11 anys.
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Joan Brossa, amb aquest cartell ens volia dir que si vivim en un país que té un idioma propi, tenim el dret de parlar en aquest propi idioma. Ens hem fixat que si mires les quatre frases amb lletres de color vermell i el fons de color groc tot sembla la senyera, aquestes quatre frases diuen: VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ. Nosaltres això ho relacionem amb l’estat actual del País Valencià. I per aquella gent que està en contra del Català, Valencià, Balear, Alguerès… i no ens deixa apreciar-lo tal com és, doncs que li quedi clar que si ell troba just parlar el seu idioma, que ens deixi parlar a nosaltres també el nostre idioma. Jordi, Pere i Pau, 11anys
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Quan Joan Brossa vivia, manava el senyor Francisco Franco. Va prohibir parlar Català. Només es podia parlar en Castellà. Però Joan Brossa volia viure plenament en Català. Lluitava per ser català, i que tornés a poder parlar la seva llengua habitualment. A la imatge les lletres són vermelles i el fons groc, com la Senyera. Martina i Mariona.11 anys.
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Creiem que volia dir que tenim el dret de viure amb el nostre idioma. El cartells semblen el títol d’alguna pel•lícula. Joan Brossa és com tothom, com tots els catalans. Joan Brossa tenia tot el dret del món a demanar els seus drets. Joan Brossa volia ser català però algunes persones no el deixaven. Aquet cartell demana aquest dret a poder ser allò que volem ser. Nosaltres creiem que ell volia explicar al món que nosaltres, els catalans volem ser nosaltres mateixos. Eric, Òscar i Arnau Gra.11anys
VOLEM VIURE PLENAMENT EN CATALÀ

Nosaltres creiem que Joan Brossa volia dir que ens deixessin estar bé encara que siguem catalans, Catalunya és el nostre país i creiem que s’ha de respectar. Quan va venir Francisco Franco no deixava parlar Català, però molta gent aprenia Català en secret perquè eren catalans i era la seva llengua. En aquell moment vam estar molt a prop de perdre la llengua però no es van rendir, gràcies a ells ara podem parlar Català, Ara podem mirar molts canals de la televisió en Català, i podem fer l’Escola en Català i parlar sense estar preocupats de si ens pressionen. Nil, Marc L. i Marc J.11 anys