Què és l’alexitímia i quins són els seus ètims?

L’alexitímia és la incapacitat per identificar i expressar les emocions. Aquest trastorn psicològic produït per un desordre neurològic que impossibilita a la persona detectar les seves pròpies emocions i per tant donar-li un nom a l’hora d’expressar-les verbalment té arrels gregues. És un neologisme creat l’any 1972 pel professor de psiquiatria Peter Sifneos a partir de ἀ- (a-, “no”) + λέξις (léxis, “paraula”) + θυμός (thȳmós, “ànim, esperit”).

És per això que les persones alexitímiques no poden reconèixer i posar nom a les seves emocions; però es pot tractar amb tallers d’intel·ligència emocional. Si no es tracta pot degenerar en depressió, aïllament social per falta d’empatia i desenvolupament de problemes psicosomàtics, fins i tot, pot derivar en problemes d’alcoholisme, drogues i trastorns alimentaris.


La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) estima que un 10% de la població mundial ha perdut la capacitat d’estimar (aproximadament quatre vegades més en homes que en dones). Tot i que inicialment l’alexitímia es va observar en subjectes amb desordres psicosomàtics, actualment també es relaciona amb toxicomanies, trastorns de la conducta alimentària, psicopaties i estrès postraumàtic.

Coneixeu  altres mots que tinguin -tímia (atímia, ciclotímia, distímia, lipotímia,…)?

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, General, Psicologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *