Ahir va començar la segona temporada de Merlí, l’Eloi Salat i jo mateixa, Mariona Cava, continuarem amb la recerca dels referents clàssics a La cinta de Νίκη; però per començar amb l’apartat d’etimologies ens ha semblat bé fer també aquesta entrada aquí.
En l’episodi d’ahir “Els presocràtics”, si no el vàreu veure el trobareu aquí, així com la seva crítica. Entre les preguntes que es formulaven els presocràtics ens va cridar l’atenció el mot que Merlí escriu en grec a la pissarra:
Quin mot és? Què significa? Quina relació té amb els presocràtics? Està ben escrit? Què li falta? Per què hauria d’anar escrit amb esperit suau? Ha fet al costat la transcripció o la transliteració del mot? Per què?
Des d’un punt de vista etimològic és un ètim que trobem en molts mots de diferents llengües? En quins trobem ἀρχή?
Eloi Salat i Mariona Cava
Alumnes de Grec 2 IPM
Així m’agrada, Mariona i Eloi, ben atents a les classes de grec i també amb Merlí! Avant!
Χαιρε!
Enhorabona Mariona i Eloi un bon apunt d’una sèrie que ens té a molts enganxats el dilluns a la nit al televisor!
ἀρχή és un mot que va sorgir a Milet, Grècia juntament amb uns dels primers pensadors del cinquè segle abans de crist, com Tales, Anaximandre o Anaximandre.
ἀρχή o ARKHÉ en català, vol dir l’inici o origen de tot, una qüestió que va inquietar als filòsofs de l’època per primer cop.
A la captura d’imatge de l’escena de la sèrie, està malament escrit, ja que li falta un esperit amunt de l’α. Podem observar que al costat de la paraula en grec, ha fet la transliteració al català Arkhé o Arché, ja que ἀρχή està en alfabet grec, no llatí.
ἀρχή és un ètim que trobem en arqueologia, arqueòleg o arquetip.
Bon dia!!
M’agrada molt aquest apunt per qué també m’agrada molt aquesta sèrie de televisió.
El mot que escriu Merlí a la pissarra és ἀρχή que vol dir principi o origen.
Aquesta paraula grega va sorgir a Milet, a la costa jónica, on els primers filòsofs es van interessar en qüestionar-se el principi de tot. Què era el principi de tot, quin era l’origen de la naturalesa….
En la fotografia no està ben escrit, en Merlí s’ha descuidat l’esperit a l’alfa.
Un cop feta la transliteració del mot trobem ètims descendents d’ ἀρχή, com per exemple, arqueòleg, monarquia, arqueologia…
Moltes gràcies per l’apunt i esperem el següent dilluns!!
El mot arkhé, és un mot que procedeix de l’antiga Grècia, i significa principi, origen.
A filosofía es defineix aquest mot amb tres principals paraules: principi, causa i substracte de la naturalesa; ja que arkhé fa referència a l’origen de la naturalesa.
La relacio que té amb els presocràtics, és que aquests van ser els primers filòsofs abans de Sòcrates, que pensaven en el principi de la naturalesa. I varen ser: Tales, Anaximandre i Anaximenes.
No està ben escrit. El que li falta és un esperit a la alfa; d’aquesta manera estaría escrita correctament: ἀρχή . S’escriu amb esperit suau perquè és un mot que comença per vocal i sempre es col·loca l’esperit suau a la primera lletra de la paraula.
El que ha fet ha estat una transliteració. Perquè ha transcrit les lletres gregues a les lletres catalanes, sense haver de traduir la pròpia paraula.
Si que és un ètim que trobem en altres llengües. ἀρχαίος, és unètim grec que ve de la paraula ἀρχή, i vol dir, antic, vell.
Xaipe!
Com hem après a filosofia, ἀρχή prové del grec i significa “principi”. Els presocràtics buscaven l’arkhé de la naturalesa, tot i que cada un va arribar a una conclusió diferent.
Al fotograma de Merlí la paraula està mal escrita, ja que li falta l’esperit suau perquè totes les paraules que comencen en vocal s’escriuen en esperit apre o suau i ha fet una transliteració.
Aquest ètim el podem troabar en diferents mots: arxiduc, arxipèlag, anarquia, jerarquia, arcaisme, arqueòleg, etc.
Xaipe!!!
Felicitats Mariona i Eloi un gran treball sobre Merli.
El mot “Arkhé”, és l’origen i causa de totes les coses. L’arkhé va ser un dels objectius centrals dels filòsofs presocràtics. No està ben escrit, ja què li falta l’esperit suau, perquè totes les paraules que comencen en vocal en grec te què portar esperit suau. Ha fet la transliteració.
Paraules: Arqueoleg, anarquia, monarquia, etc.