El fòrum romà avui

Com ja hom sap, el fòrum és un dels punts més importants de la ciutat romana. Si encara no teniu clar aquest concepte, o creïeu que no sabeu totes les activitats que es podien dur a terme en aquest recinte visiteu l’apunt de l’ Imad de segon de batxillerat Humanístic, on es dóna una perfecta idea general de què és veritablement el fòrum romà. 

A Romà, tota ciutat  important necessitava d’un fòrum, per tant podem trobar aquests espais en ciutats com ara Bàrcino,  Empúries, Pol·lèntia i Túscul

Actualment, nosaltres també utilitzem la paraula “fòrum”, òbviament no per a designar el centre administratiu o la plaça del mercat de la nostra ciutat, sinó per a designar una reunió pública, un debat o un col·loqui (fòrum de medicina, fòrum d’infermeria…). Dins del món de les noves tecnologies, també utilitzem aquesta paraula per a designar grups d’internautes que intercanvien opinions sobre un mateix tema a través de missatges en una pàgina web (fòrum de lectures, fòrum de videojocs…)

A més a més, la paraula llatina forum es vincula a una arrel indoeuropea que volia dir “porta” i que va donar lloc a altres mots llatins com ara: “foras” (fora) d’on procedeixen les paraules fora i forester, i “foris” (part exterior d’una porta) d’on procedeix la paraula trifori.

Què sabeu vosaltres del fòrum? Quines altres paraules en català i en altres llengües coneixeu que provinguin de forum?

Sandra Mendoza

1r Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Del llatí al català, Ètims llatins, General, Lingüística, Política, Religió i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El fòrum romà avui

 1. Robert diu:

  Salve!!!

  Després d’estar tota la classe llegint sobre el fòrum hi ha poques coses que no sàpiga, el fòrum com diu la Sandra era la part més important d’una ciutat romana, ja que era on es parlaven els temes importants de la vida i es prenien decisions sobre la ciutat. Bàsicament el fòrum era l’epicentre de la societat Romana, però la sandra ha formulat una bona pregunta.

  La paraula fòrum ja no té el mateix significat que en l’època romana i la seva importància ha quedat només a la Historia, ja que ja no tenim fòrum a les nostres ciutats.

  Les paraules que he trobat que deriven de Fòrum són les següents:

  -Fuero
  -Foro
  -Forense
  -Aforo
  -Desaforado

  Molt bon apunt Sandra, bona feina!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *