Dels participis de present llatins vénen mots com…

De la mateixa manera que Dels participis de perfet llatins vénen mots com…, dels participis de present llatí també vénen mots en català com occident del participi de present occidens d’occido “caure” o gerent del participi de present gerens de gero; absent del participi de present llatí praesens; fervent del participi de present fervens de fervo “bullir”. Així com  expressions llatines com delirium tremens, homo sapiens, puer ludens, puer uidens… locucions llatines com nemine discrepante “sense ningú que discrepi”; nolens uolens “volent i no volent”.

Un bon nombre de substantius catalans que tenen -nt-: afluent, amant, pacient, (quart) creixent, docent, estudiant, (lluna) minvant; president, regent, rellevant, remitent, tinent, transeünt…i també adolescent del verb adolesco “créixer” i el neologisme preadolescent.

A veure si sabeu què vol dir el mot “flavescent” (en quines altres llengües també el trobem?) i de quin participi llatí prové? Us hi pot ajudar aquesta fotografia de la Raquel de 4t de l’ESO de Llatí per a la tasca del Moodle Qui color praedilectus tibi est?

narcis

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Del llatí al català, Ètims llatins, General, Llatinismes i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

15 respostes a Dels participis de present llatins vénen mots com…

 1. Iria Rael diu:

  Salve!
  Investigant una mica he trobat que ”flavescent”, paraula de la qual desconeixia el seu significat, vol dir que té un color com de mel. Etimològicament prové del llatí flavescent i esta en participi de present, també o podríem traduir en ”convertir-se en groc o d’un color grogós”. He trobat aquesta paraula en llengües com l’angles, el francès i el llati.

 2. Abigail.dina diu:

  Molt interessant aquest apunt!
  La veritat es que el participi encara hem costa veure’l , tot i així amb aquest article ho he pogut entendre millor. No sabia el significat de la paraula” flavescent”, i buscant he trobat que podria fer referència a un tipus de color groc, aquest mot prové del llatí i és un participi de present. És interessant, perquè he trobat aquest mot en anglés , francés també en portugués i l’italià.

 3. Anna Bagaria diu:

  Bonum diem!
  No tenia ni idea del significat que té “flavescent” així que ho he buscat i al diccionari m’ha sortit que significa que és un color groc mel. Prové del llatí i és un participi de present.
  Vale!

 4. Chaymae Zaouaghi diu:

  Bonum Diem!!!
  Buscant en el diccionari de llengua català he trobat que “flavescens” com a adjectiu es refereix a color groc de mel. Aquesta paraula ve del llati flavescens, -ntis, i és un participi de present de flavescĕre [‘tirar a groc’]. És una paraula que també la trobem en francès i anglès amb el mateix significat.

  L’expressió llatina Volens nolens, està formada per dos participis (valens, nalens) de present actiu dels verbs (valeo, nolo). Aquests estan declinats en nominatiu singular masculí i el seu significat és volent, no volent. Per tant una acció que has de realitzar encara que no estiguis d’acord, no hi ha altra manera.
  Vale!!

 5. ariadnaruiz diu:

  Salve!

  El mot flavescent el podem trobar en francès (flavescent), en català o en llatí. Segons el GDLC (Gran Diccionari de la Llengua Catalana) literalment significa ‘tirar a groc’ i en català significa De color groc de mel com ens mostra la fotografia de la Raquel de 4t de l’ESO de Llatí. Prové del mot llatí flavescens -ntis, participi de present de flavescĕre.

 6. Laia Costa diu:

  Salve!
  Realment coneixia el significat d’aquesta paraula, i fent una mica de recerca he trobat que el seu significat que fa referència a un tipus de color groc, com color de mel.
  He trobat aquesta paraula en llengües com l’anglès, portuguès, l’italià el francès i el llati.

 7. Andrea Gómez diu:

  Salve!
  “Flavescent” proviene del latín flavescens -entis, del participio flavescere. Significa amarillo o amarillento. Encontramos también esta palabra en inglés, francés y ruso.
  Como curiosidad existe una especie de ave de la familia Pycnonotidae, conocida como Bulbul amarillento, recibiendo este nombre del latín Pycnonotus flavescens, ya que su color no es del todo amarillo (como podría ser el de un canari0), sino que simplemente se asemeja a este color.
  Vale!

 8. Laia A. diu:

  Salvete!
  No sabia de l’existència de flavescent… no l’havia escoltat dir , però buscant el seu significat dintre de la nostra llengua.
  Flavescent significa un color groc vermellós o color de la mel. Del llatí Flavus.
  Podem trobar aquesta paraula dintre del llatí, francés, anglés i italià.
  Podem trobar animals que porten flavescent al seu nom com ara “Zebrasoma flavescens”, un tipus de peix de color groguenc més conegut com el peix cirurgià.

 9. Mar Cruz Viladoms diu:

  Bonum diem!
  La veritat és que no havia escoltat mai la paraula flavescent… Tot i així, fent recerca he trobat el seu significat. Flavescent fa referència al color de la mel, un tipus de groc.
  Com bé han dit les meves companyes, aquesta paraula no sols està en la nostra llengua, la podem trobar en algunes altres com per exemple l’italià o l’anglès.

 10. Valentina Restrepo diu:

  Salvete!
  Molt interessant aquest apunt!
  La veritat es que el participi encara hem costa veure’l , tot i així amb aquest article ho he pogut entendre millor. No sabia el significat de la paraula” flavescent”, i buscant he trobat que podria fer referència a un tipus de color groc, aquest mot prové del llatí i és un participi de present. És interessant, perquè he trobat aquest mot en anglés , francés també en portugués i l’italià.

 11. Juls París diu:

  Bonum diem!!

  Havia sentit dir aquesta paraula de la boca dels meus pares i avis, però mai m’havia paratr a pensar quin era el seu significat real, jo pensava que feia referència a algo brillant, algo que destaca.
  Pel que he vist, en el diccionari de llengua catalana el signifcat de la paraula flavescent és un tipus de color groc, semblant al color de la mel. He investigat una mica i he vist que podem trobar aquesta paruala amb diferents idiomes: en francès, italià i el llatí : flavus.

 12. Laia Costa diu:

  Salve!
  També podem trobar herència clàssica dels participis de present llatí a mots actuals. Per exemple:
  afluent, amant, pacient, creixent, docent, estudiant (lluna) minvant; president, regent, rellevant, remitent, tinent, transeünt…
  Inicialment, desconeixia el significat de la paraula “flavescent”, i he descobert que fa referencia a un color mel, com un color grogós, com a la flor de la foto. Podem trobar aquesta paraula en llengües com l’anglès, francès o l’italià.

 13. Mireia Sánchez diu:

  Bonum Diem!!

  Està clar que podem trobar l’herència clàssica en molts llocs. Fins i tot, en aquesta flor tan maca. El mot flavescent vol dir de color grogenc, color mel… Aquesta paraula també es pot dir amb altres llengües com per exemple, en anglès,, en italià també o en Català.

  Aquest mot ve del llatí – “flavus”

 14. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Salvete!
  Desconeixia completament aquesta paraula i la flor. Fen recerca de la paraula he trobat que
  FLAVESCENT vol dir tirant cap al groc, un color grogenc, en la mateixa recerca he trobat:
  Etimología
  flavescens, participio presente de flavescere “se pongan amarillas.”
  Amb la qual cosa podem veure que aquesta paraula prové del participi present del llatí ( exactament del mot Flavus).
  També la trobem en altres llengues com ara el llatí, l’anglès, el català i l’espanyol.

 15. Irene Sanz diu:

  Salve!

  Flavescent és un participi de present del mot flavus. És aquell color que tira cap al groc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *