Saps què és l’amaxofòbia i d’on prové?

Com definiries aquesta fòbia que afecta un 30% de la població que condueix? Quins són els ètims grecs què formen aquest mot? Per què? Coneixies aquesta fòbia? Saps algú que la pateix?…

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Ètims grecs, General, Psicologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

15 respostes a Saps què és l’amaxofòbia i d’on prové?

 1. Judit diu:

  Xaipe!
  L’amaxofòbia (ἅμαξα, “carro” i “por” φοβος) és la por a anar en cotxe i/o conduir-lo. No coneixia aquesta fòbia ni, per tant, ningú que la tingui, però tot i així si que conec gent que ho passa malament anant en cotxe i que va patint per no tenir accidents. Trobo que és una fòbia molt curioses, com moltes altres, perquè hi ha fòbies realment extranyes i interessants.

 2. Liana Franchesca diu:

  Bonum diem,
  He escoltat parlar de moltes fòbies, diferents fobies, algunes mes tipiques i altres de mes extranyes pero interessants, però d’aquesta mai havia sentir parlar, l’amaxofòbia, es tenir por a anar en contxe o de confuir un cotxe, es una fobia que te bastanta gent, però tot i això mai he conegut a ningu que la tingui.

  Vale!

 3. clara.serra diu:

  El terme amaxofòbia és el nom tècnic amb el qual es fa referència a la por a conduir. Prové de la combinació de les paraules gregues amaxo: carruatge i phobia: horror, que es pot traduir per por desmesurat.
  La amaxofòbia es pot presentar com una crisi d’angoixa que es presenta especialment durant els 10 primers minuts. Aquestes crisis d’angoixa o també anomenats “atacs de pànic” es presenten amb alguns d’aquests símptomes: palpitacions, taquicàrdia, sudoració, tremolors, ofec, sensació d’ennuegar, opressió, nàusees o molèsties a l’abdomen, mareig, por a morir-se o tornar-se boig, entumiment o calfreds o sufocacions.

 4. Abril Ramos Aran diu:

  L’amaxofòbia és la fòbia o por a conduir un vehicle que pot ser degut, per exemple, a la inseguretat, a la participació d’éssers estimats en accidents o qualsevol tipus de record dolorós relacionat.

  Etimològicament, la paraula “amaxofòbia” prové del grec αμαχος (‘amaxos’ «carro») i φοβία (‘fòbia’ «por»). Sovint es manifesta en veritables atacs de pànic i diversos individus que pateixen de amaxofòbia es queixen d’ansietat i agitació en els dies o hores que han de conduir un vehicle.

 5. Belén Cansino Hernández diu:

  Xaipe!
  La paraula “amaxofòbia” prové del grec αμαχος (‘amaxos’ «carro») i φοβία (‘fòbia’ «por»).

  L’amaxofòbia és la fòbia o por a conduir un vehicle a causa d’experiències traumàtiques. S’acostuma a manifestar en atacs de pànic i ansietat quan de conduir.

 6. alvarez.raul diu:

  Χαιρετε,
  L’amaxofòbia és la por a la conducció d’un vehicle. No la coneixia, però avui en dia hi ha fòbies per donar i per vendre, cosa que al meu parer estem donant massa importància. Crec que les pors es poden afrontar, potser és difícil, però no serveix de res deixar de fer una determinada acció per una por infundada.

 7. Iria Rael diu:

  Χαιρε!
  La veritat es que si coneixia l’amaxofòbia ja que vaig fer un treball sobre les fobies i és algo que hem crida la atenció.. Avui en día penso que ningù hauría de tenir por a conduir un vehicle, però també pot ser per un accident anterior o per alguna mena de trauma.
  Provè del grec αμαχος (‘amaxos’ «carro») i φοβία (‘fòbia’ «por»)

 8. Ari Vila diu:

  L’amaxofòbia (ἅμαξα, “carro” i “por” φοβος), és la por de conduir o anar amb cotxe.
  Se de gent que té por a conduir, però no considero que sigui fòbia. No sabia que existia aquesta fòbia, la veritat es que hi han fòbies molt estranyes. Però em sembla interessant conèixer de noves.

 9. thiriet.carlos diu:

  Χαιρετε,
  L’amaxofòbia és por de conduir un vehicle. A la meva familia no tenim aquest problema, ja que ens agrada molt conduir, incluit jo que he fet unes quantes proves al camp, la veritat és que m’agrada anar cada vegada més ràpid. Crec que aquesta fòbia no és molt estranya, ja que hi ha un món d’accidents de cotxe o moto que surten continuament per la televisió. La paraula prové de les paraules gregues αμαχος (carro) i φοβία (por).

 10. omaima diu:

  Χαιρετε,
  L’amaxofòbia és la fòbia o por a conduir la por d’agafar el coche i tenir un accident, la gent que té por es perque veu moltes coses que pensen que el pot pasar a elles mateixes.

  La paraula “amaxofòbia” prové del grec αμαχος amaxos carro i φοβία fòbia por.

 11. Chaymae Zaouaghi diu:

  Χαιρετε!!!
  No havia sentit mai a parlar d’aquesta fòbia i no conec a ningú que la pateixi.
  L’amaxofòbia és la fòbia o la por a conduir un vehicle pot ser degut, per exemple, a la inseguretat, a la participació de persones properes en accidents o qualsevol tipus de record dolorós relacionat amb la conducció.
  Etimologia de la paraula: αμαχος (carro) i φοβία (por)

 12. Ariadna Ruiz diu:

  Xairete!

  L’amaxofòbia es la por a conduir un vehicle. Aquesta fòbia no la coneixia. Crec que la meva tieta per part de mare la pateix, ja que te el carnet de conduir però mai en la meva vida l’he vist conduint un cotxe. Espero que simplement sigui per mandre que no condueix i que no sigui per aquesta fòbia.
  M’ha semblat molt interessant el video i el simplement el fet de conèixer aquesta fòbia.

 13. Abigail.dina diu:

  Molt bon apunt!La veritat és que no sabia res sobre aquesta malaltia!
  L’amaxofòbia és la fòbia o la por a conduir un vehicle pot ser degut, per exemple, a la inseguretat, a la participació de persones properes en accidents o qualsevol tipus de record dolorós relacionat amb la conducció.
  És per això que des de l’autoescola es disposa de professors especialistes amb aquest tipus de trastorn, per tal que la conducció pugui tornar a fer-se de manera tranquil·la i segura per a les persones que pateixen aquesta alteració.

 14. Robert Cepeda diu:

  Un video molt bo, el mon de les fobies es un aspecte de l’esser huma que m’interesa molt ja que molts son absurds i encara que no es pugi donar la situacio es te por. Habia llegit sobre aquesta fobia anys enrere i em sembla un por molt racional. El mon de les fobies es digne d’estudi!!

 15. Mariona Sabanés diu:

  Xaipe!
  L’amaxofòbia és la fòbia a conduir un vehicle a causa d’experiències traumàtiques que n’ha tingut anteriorment.
  La paraula “amaxofòbia” prové del grec αμαχος («carro») i φοβία (‘«por»).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *