Les tres dents del trident

El trident de Posidó

El trident del llatí tridens, -ntis (mateix significat, de tri-, prefix per ‘tres’, i dens, dentis, ‘dent’) és una forca de tres dents, usada antigament per a la pesca i per a la caça.

Atribut del déu del mar Posidó,  Neptú en llatí.

Entre els romans era usada pels gladiadors, precisament pel que portava també una xarxa que usava per envoltar l’adversari, l’anomenat reciari (retiarius).

Mosaic del Museu Arqueològic Nacional, Madrid

Apareix també en les monedes com a símbol de les ciutats marineres gregues i sicilianes.

Juntament amb el dofí, el trobem en moltes fonts, com en la font de Neptú de l’illa grega de Càrpatos.

Font de Neptú, Càrpatos

També el trobem al bell mig de la bandera de Barbados simbolitzant la independència de Barbados del Regne Unit, i cada punta del trident representa una punta de la democràcia. Les bandes blaves simbolitzen l’oceà i el blau del cel, i la daurada la sorra de l’illa de Barbados.

Bandera de Barbados

En segells d’Ucraïna:

El trident en els xiclets Trident és el sabor fresc que ens evoca la força del mar remogut per Posidó (en llatí, Neptú) i l’alè refrescant de les sacsejades aigües marines.

Ara bé amb el cristianisme el trident va passar a ser un arma del diable. El trident arrodonit és també un símbol de l’hinduisme.

En coneixeu més?

Aquest article s'ha publicat dins de Ètims llatins, General, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *