El complex de Medea

Medea és una heroïna grega, filla d’Eetes i princesa de Còlquida. Tenia un poder únic: tenia visions del que estava passant en aquell moment però d’un altre lloc. Un bon dia, un home, Jàson, va arribar a Còlquida amb els seus argonautes amb la idea d’aconseguir el velló d’or que tenia Eetes. Medea es va enamorar perdudament d’ell i el va voler ajudar amb la condició que es casés amb ella. Jàson va acceptar la seva proposició; però finalment Eetes es va adonar de la traïció de la seva pròpia filla i Medea va decidir fugir amb Jàson i els seus argonautes. Més endavant, es van casar i van tenir dos fills.

Eren una família feliç fins el dia en què Medea va tenir una visió de Jàson i la princesa de Corint. Definitivament la princesa de Còlquida va ser remplaçada per la de Corint. A Medea la ràbia i el sentiment de venjança la superava així que va decidir fer desaparèixer l’única cosa que la unia a ell i que sabia que podia tornar-li el mal que havia rebut per part seva. Va assassinar els seus propis fills.

Un novel·lista sicilià, Leonardo Sciascia, va dir que Medea podia pensar que la seva vida després de saber sobre la traïció de Jàson, era massa difícil i impossible com per continuar i decideix matar els seus fills ja que ella ja considera que està “morta” però viva alhora.

També hi ha diversa gent que creu que la síndrome de Medea consisteix en mares que maten els seus fills entre 0 a 6 anys i que, degut a la ruptura amb el marit decideixen trencar la unió que els connecta, és a dir, matar els fills.

Aquesta síndrome cada cop està més present a Europa.

Una altra síndrome que també el podem trobar en una de les heroïnes gregues és la síndrome d’Electra.

Aquest article s'ha publicat dins de Drama, General, Literatura, Mitologia, Psicologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a El complex de Medea

 1. Iria Rael diu:

  Fa poc vam llegir a literatura universal el mite de Medea! Vaig trobar el mite una mica tragic ja que ella mata als seus dos fills per venjar-se de Jason, el seu marit perquè li va ser infidel. Medea era una dona diferent a les de la seva época, ja que cap dona d’aquella época era com ella, una dona venjativa i enrabiada.

 2. Raül Àlvarez diu:

  Χαιρετε,
  La veritat és que fa bastant poc que vaig llegir “Medea” i estic bastant acord amb la definició del síndrome de Medea, però en ella. més que sentir-se morta crec que només volia desempallegar-se dels seu passat per a poder continuar, és a dir, només volia matar els seus fills per assegurar-se que el seu marit sofrís.

 3. omaima diu:

  Χαιρετε,

  Medea la vaig llegir a literatura i pensava que no m’agradaria pero amb vaig equivocar es una obra tragica perque Medea es una dona a la qual el seu marit la deixa per una altre pero ella no es queda amb el braços creuats es va vengar d’ell pero amb una forma molt cruel matan a la dona i els seus fills(que tambe eren fills d’ella)

 4. Abril Ramos i Aran diu:

  Χαιρετε,

  He pogut llegir l’obra de Medea perquè faig Literatura Universal amb el Ramón Esquirol i m’ha servit molt ja que quan la professora de grec i llatí parla d’ella ja se a que es refereix. Crec que aquest síndrome la defineix bastant bé.

 5. Chaymae Zaouaghi diu:

  Χαιρετε!!
  Aquesta obra l’he llegit a Literatura Universal, és una obra molt tràgica, ja que Medea mata els seus dos fills per venjar-se del seu marit que li va ser infidel, però l’autor no la mostra com una persona sense sentiments sinó que ella també en alguns moments de l’obra es mostra dubtosa davant la mort dels seus fills…

 6. Mar Cruz Viladoms diu:

  Xaipete!!
  Si reflexionem sobre el cimplex de Medea potser si que en podem treure una petita conclusió.
  Està clar que sentir-te enganyat/a et pot fe sentir molt malament , però per res d’aquest món crec que s’ha de matar alg (en aquest cas, els seus fills) i menys per venjança a la persona que ens ha fet mal.
  A dalt he llegit que hi ha diversa gent que creu que la síndrome de Medea consisteix en mares que maten els seus fills quan són petits i que, degut a la ruptura amb el marit, decideixen trencar la unió que els connecta, és a dir, matar els fills. Crec que una persona que fa això no és ni persona i que necessita teràpia i algú que el fagi veure que el món no s’acaba i s’ha de sguir endavant, encara que sigui dolorós.

 7. Claudia P. Torrabadella diu:

  No he llegit l’obra,però, el meu pare si, i pel que recordo quan m’ho va comentar em va dir que és una obra molt dramàtica, tràgica. On Medea, la forma de venjància pel seu marit es matar a dos dels seus fills per la seva infidelitat.

 8. Maryama diu:

  Xaipete!
  mai he llegit l’obra de medea, encara que si que he trobat una mica d’informació. I he llegit un resum del mite, l’adjuntu aqui per si algú el vol llegir:

  Mite:
  La història de Medea està relacionada amb la de Jàson. Aquest emprèn el seu viatge amb els Argonautes per anar a la recerca del Velló d’Or, que es trobava a la Còlquida. El pare de Jàson, Esón, que era el rei de Lolkos a Tessàlia, és expulsat pel seu germà Pelias, qui llavors intenta impedir que Jàson reclami el tron. Amb l’esperança que aquest mori en l’expedició, li persuadeix d’emprendre la perillosa recerca del Velló d’Or. Jàson reuneix als cinquanta joves més nobles de Grècia perquè ho acompanyin en el viatge a bord del Argo.

  Quan la nau arriba a la Còlquida, el rei Eetes afirma que no lliurarà el Velló d’Or a menys que Jàson superi una sèrie de proves molt dures. Medea, víctima de l’acció d’Eros i Afrodita, s’enamora perdudament de Jàson i l’ajuda a superar aquestes proves i emportar-se el Velló a canvi que l’heroi es casi amb ella i la porti amb si, portant així a la seva família i la seva pàtria.

  Medea i Jàson, juntament amb la resta dels Argonautes, fugen dels còlquides entre els quals es troba el pare de Medea. Per escapar de la persecució, aquesta mata al seu germà Apsirt i llença les seves restes al mar així relentin la persecució.

  En arribar a Lolkos, descobreixen que Pelias és el responsable de la mort dels pares de Jàson i aquest li demana de nou ajuda a Medea per venjar-se. Ella, obeint al seu estimat, convenç a les filles de Pelias que son capaces de rejovenir a les persones. Aquestes li demanen que rejoveneixi al seu pare que es troba ja en una edat bastant avançada. Medea els mostra com fer-ho degollant a una ovella i posant els seus trossos a bullir. Al moment, una ovella jove salta de l’aigua calenta. Convençudes les noies, repeteixen l’experiment amb el seu pare, però en no tenir la màgia de Medea, no aconsegueixen que revisqui, aconseguint així Medea el seu objectiu.

  Jàson i Medea parteixen llavors cap a Corint i allà tenen dos fills. Però tota la felicitat s’acaba quan Jàson rebutja a Medea per casar-se amb Creüsa, filla del rei Creont, per voluntat de aquest. Llavors, el rei ordena el desterrament de Medea. Aquesta, assegurant-se que el rei Egeu la acollirà en el seu pàtria, demana un dia més d’estada a Corint, i s’ho donen. En aquest dia, mata Creüsa, enviant-li un vestit enverinat. Quan aquesta li posa, creient que era un regal de noces i símbol de reconciliació, es veu embolicada en un foc abrasador que acaba també amb la vida del seu pare en intentar socórrer-la. Tot seguit, tement que es prenguessin reprimendes contra ells, Medea mata els seus fills i fuig en un carro de foc que li proporciona el déu Helios. Jàson es queda sense dona i sense fills fent i, como ja he dit, Medea fuig a no se sap on.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *