L’autèntic inventor de la bombeta

sawn.jpgA la classe de Tecnologia estaven parlant d’electricitat. Al llibre posava que un tal Edison va inventar la bombeta incandescent.

– Això no és del tot cert – va dir el professor-. Fa poc van descobrir que havia estat una altra persona, però ara no recordo el nom. Us ho buscaré i el proper dia us ho explico.
– Ja! – va dir l’Alba-. El mateix ens vas dir quan havies de buscar quin tipus de fusta usaven per fer el salmó fumat i no ho vas fer.

La classe va seguir més o menys bé fins que va sonar el timbre. L’Albert va obsequiar al professor amb uns dels seus ja famosos acudits dolents. El primer que va fer el mestre va ser anar corrents a la sala de professors en busca d’un ordinador. Desprès de navegar per Internet i de contrastar diverses dades, finalment ho va descobrir. Efectivament, no va ser Edison qui va inventar la bombeta incandescent, va ser…

… el químic britànic Joseph Wilson Swan, malgrat que tots els llibres li atribueixen a Thomas Alva Edison. La bombeta de Swan tenia el problema que no acabava de funcionar perquè entrava aire dintre i el filament es cremava. Edison va agafar l’invent de Swan, que no estava patentat, i va tenir la paciència de fer moltes proves fins que se’n va sortir. Llavors la va patentar, atribuint-se l’invent.

Edison va provar durant 800 dies seguits 6.000 filaments diferents de tot tipus: vegetals, animals, minerals, fins i tot va usar un pel de la barba d’un dels seus ajudants. Però tots els filaments acabaven cremant-se. Finalment el va trobar: va posar un filament de carbó dintre una ampolla on no hi havia aire i va aconseguir que fes llum sense que es cremés. El 21 d’octubre de 1879 va realitzar la primera demostració pública de la bombeta incandescent davant 3.000 persones. La primera làmpada va durar 48 hores. L’any 1882 Edison va inaugurar a la ciutat de Nova York la primera il·luminació pública. Va ser a Wall Street, a Manhattan.

La bombeta incandescent actual està feta d’un filament d’un material anomenat tungstè i està dintre un recipient de vidre amb gas argó, que evita que el filament es cremi i fa que duri més temps sense que es trenqui.

Actualment, la historia d’Edison està pendent de revisió. Se’l considera un dels inventors més grans de segle XX, amb milers d’invents, però se l’acusa d’apropiar-se’n molts de manera indeguda. Es diu que els copiava d’inventors europeus a través d’espies que ell enviava, o amb amenaces als legítims inventors.

5 thoughts on “L’autèntic inventor de la bombeta

 1. Albert

  agusti! k ha de ser aixo… al bloc tenim k surti naltros! los de 1r de BAT! no pot ser eh k fikes als altres… jajaj weno k vaigui b!

 2. Jaume

  agustiii aixo de que fiquis entrades on no surtim los de primer de BAT molt malamen he!!!!!

 3. atorre26 Post author

  Era una promesa que vaig fer a uns alumnes de 2n de la ESO, aquest article el vaig posar perquè va sortir a classe i vaig dir que buscaria quí era aquest senyor. La propera entrada serà vostra… i quan dic vostra, dic primer de BAT en ple…

 4. xavier

  agustiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, jejejeje
  ja es hora de que fiquis algun article sobre xinos que els estàs ignorant…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *