Polietilentereftarat

pet.jpgUn home entra a una farmàcia i li diu al dependent:

–         Posi’m una capsa d’àcid acetilsalicílic.
–         Voldrà dir una capsa d’aspirines.
–         Això, d’aspirines. És que no me’n recordo mai del nom…

Els noms científics de les medecines soles ser molt llargs, pel que és habitual que se’ls hi posi noms més fàcils de recordar o es busquen abreviatures. Amb els plàstics passa exactament el mateix.

Els plàstics venen a ser com un collar de perles: estan fets unint moltes molècules iguals en forma de cadena, com si fora un collar. Depenent del tipus de molècula que s’ajunta, tenim un tipus de plàstic. Així, per exemple, si unim moltes molècules d’un compost que es diu etilè, s’obté polietilè, abreviat és PE, que és el plàstic que s’usa per fer bosses. O si s’ajunten molts estirens, s’obté poliestirè, abreviat és PS, que és l’envàs que s’usa per als iogurts. És per això que la majoria de plàstic comencem per la paraula poli, que ve a ser molts, o sigui moltes molècules juntes d’un compost químic.

Un dels plàstics on més s’agraeix l’abreviatura és el que s’utilitza per fer les ampolles d’aigua: el polietilentereftarat, el PET. Aquest plàstic en va substituir a un altre, al PVC (policlorur de vinil) per fer aquestes ampolles. El motiu va ser per què al cremar el PVC s’emeten un substàncies tòxiques anomenades dioxines. El PET és molt més net i serveixen bé com a recipient d’aigua.

A simple vista és impossible distingir que quin tipus de plàstic està fet un material, pel que normalment solen portar una identificació per saber de què està fet. Es posa un número o l’abreviatura dintre d’un triangle, que significa que es pot reciclar. Depenent del tipus de plàstic, hi haurà un 1 o PET, un 2 o HDPE, un 3 o PVC, i així fins a set, que són els més habituals. La següent taula té aquesta relació.

simbilsplastics.jpg

 

El següent video mostra com es fabriquen les ampolles de plàstic.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/51VRiGblY9U" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *