Piles de combustible

hidrogen.jpgLes piles de combustible s’estan convertint en una de les alternatives més serioses per substituir als cotxes de gasolina i de gasoli. Una de les seves grans avantatges és que el que surt pel tub d’escapament és vapor d’aigua. Com és possible? 

Les piles de combustible són unes cel·les dividides amb dues parts: a una hi ha l’hidrogen (H2) i a l’altra hi h l’oxigen (O2). Al mig d’aquestes cel·les hi ha una membrana. L’objectiu és fet passar l’hidrogen a la cel·la de l’oxigen. Per fer-ho, un catalitzador separa els components de l’hidrogen, o sigui, els protons que són positius i els electrons que són negatius. Els protons de l’hidrogen poden travessar la membrana que el separa de l’oxigen, però els electrons no ho poden fer. Per fer-los passar a l’altra banda, se’ls fa circular per uns cables de coure, produint electricitat. Aquest cable està connectat a un motor elèctric que es mou gràcies al pas dels electrons. El motor elèctric és el que fa moure al vehicle. Un cop han passat tots a la cel·la de l’oxigen, es recombinen formant vapor d’aigua que és el que surt pel tub d’escapament. 

Aquesta energia és inesgotable, ja que l’hidrogen es pot obtenir des de moltes fonts: aigua, matèria orgànica, etc. Hi ha diverses tècniques per obtenir aquest H2, però encara estan una mica lluny de ser rendibles. 

S’està especulant molt sobre quan sortiran aquests vehicles al mercat, però el més probable és que sigui d’aquí uns vint o trenta anys més o menys. Totes les cases comercials de vehicles ja disposen de prototips de piles d’hidrogen pensant en un futur no gaire llunyà on s’imposaran aquests vehicles. Si ara el problema de les ciutats és la contaminació pels gasos com el CO2, el CO i d’altres, que produeixen una boira de fum (anomenada SMOG), potser el problema dels vehicles de piles d’hidrogen serà una boira permanent però de vapor d’aigua, com si fóra Londres o Móra a l’hivern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *