La llei de Murphy

murphy.gifSegurament molts cops has sortit de casa amb paraigües pensant que plourà i no ho fa. O t’ha caigut una torrada de pa amb mantega a terra i el que toca a terra és la mantega. O t’has posat a la cua més lenta del supermercat. Totes aquestes circumstàncies esta dintre la llei de Murphy, que diu “Si una cosa port sortir malament,sortirà malament”. Qui va ser aquest Murphy que va enunciar aquesta llei? Segueix llegint i ho descobriràs.

Edward  Murphy era un enginyer que treballava en experiments amb coets sobre carrils a la Força Aèria dels Estats Units l’any1949. Es va desenvolupar un pla destinat a provar la resistència humana a les forces G durant una desacceleració ràpida. Les proves usaven un coet sobre carrils amb una sèrie de frens en un extrem. Murphy va proposar utilitzar mesuradors electrònics d’esforç subjectes al arnés del Capità Stapp, el que feia l’experiment, per mesurar la força exercida sobre ell per la ràpida desacceleració. L’assistent de Murphy va posar l’arnés a un ximpanzé per fer un primera prova. Els sensors van donar una lectura errònia, i es va veure que havien estat instal·lats a l’inrevés. En aquest moment Murphy va fer el seu enunciat. “Si hi ha més d’una forma de fer un treball i una d’elles culminés en desastre, algú ho farà d’aquesta manera».

La frase va sortir a la llum pública per primera vegada durant una conferència de premsa en la qual a Stapp se li va preguntar per quina raó ningú va resultar amb ferides d’importància durant les proves amb el coet. Stapp va replicar que va ser perquè” es va prendre en consideració la llei de Murphy”. Després va citar la llei i va dir que en general significava que era important considerar totes les possibilitats abans de fer una prova. Aquesta frase va anar canviant fins a la forma actual (“Si alguna cosa pot sortir malament, sortirà malament“), que mai va ser pronunciada per Murphy.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *