La Caminada a Salgar

ETS CURIOSOS DE LA CAMINADA A SALGAR
El curiós d`aquesta Caminada que fem cada any el 25 d’ abril -sant Marc, la gent de Cubells, és que la Caminada va ser inicialment una promesa que van fer els habitants de Cubells.
Fa molts anys hi havia una malaltia molt díficil de curar al poble. Els cubellesos van prometre que anirien cada any a l’ ermita de Salgar a peu-Salgar és a uns deu quilòmetres, vora d’ Artesa de Segre, al marge esquerre del riu Segre- si la malaltia s’acabava , com així va ser.
Antigament l’alcalde i els regidors de l’ajuntament de Cubells hi havien d’anar descalços i sense parlar durant el camí d’ anada i de tornada. En l’actualitat hi poden anar amb sabates però no poden parlar i si ho fan han de tornar a començar. Els regirors i l’ alcalde van al davant i l’ altra gent els segueixen .
Quan tothom arriba reparteixen entrepants de llonganissa i ampolles d’aigua . Els regidors han d’entrar decalços a l’ermita, a la missa. Després es poden visitar unes coves a les que s’hi pot arribar des d’un edifici d’allà a la vora.
Hi ha gent que torna caminant i gent que torna amb cotxe. Aquesta caminada s’ha fet cada any i espero que durant molt de temps continui la tradició.

JOEL 6È

Go to Top