Aniversari del Biel.

0

El passat dia 14 el Biel ens va fer  4 anyets. Ja és tot un senyor. Felicitats !

 

Pintem 1

0

Després de dinar vam continuar fent activitats. Després de la cacera calia saber com ho feien per pintar a les coves. Ens van preparar els colors més comuns de pintures que utilitzaven els homes prehistòrics derivades de plantes, terres de color . i elements d`animals com la sang i el greix . També ens van explicar les eines per pintar que passaven del simple dit, per les crineres i cues de cavall per fer els pinzells o les ales dels ocells. Cada un de nosaltres va pintar i vam poder experimentar com ho feien aquells homes al pintar a l’ interior de les coves. Aquí en teniu unes mostres.

Pintem2

0

És l hora de caçar.

0

La primera activitat de la tarda va ser la cacera. Ens van ensenyar com caçaven els homes prehistòrics. Vam aprendre a utilitzar l’ arc i la fletxa i també la llança. Vet aquí algunes imatges.

Excavem 2

0

Una vegada excavat vam deixar les restes als quadrats que havia excavat cada nena i nen. A partir d’ aleshores vam analitzar el perquè les restes es trobaven allà i no en un altre lloc. Hi havia uns quadrats on vam trobar moltes restes d’ ossos d’ animals. Vam pensar que era un lloc on menjaven . En uns altres quadrats vam trobar restes de carbó i d’ eines per encendre foc. Vam pensar que aquella era la zona on tenien el foc. Ens uns altres quadradets vam trobar diverses eines com punxons, agulles, pedres afilades. Vam deduir que era la zona on feien les armes i els estris .
En una altra zona vam trobar petxines petites i grans. Segurament era el lloc on feien altres objectes, alguns decoratius com a penjolls i polseres i altres com llànties per poder pintar a la nit a les parets de les coves.

També esmorzem i dinem.

0

Tot fent d’ arqueòlegs .

0

La primera activitat es tractava de fer d’ arqueòlegs. Vam anar a una zona que s’ havia dividit la superfície amb quadrats. Cada alumne havia d’ excavar el seu quadrat superficial tot traient la sorra que cobria les restes arqueològiques . Calia fer-ho de forma acurada utilitzant un pinzell, una pala i una galleda on s’ havia d’ anar posant la sorra que es treia de sobre. Les diferents restes que els alumnes anaven trobant calia treure la sorra de sobre i el voltant, però deixa-les al mateix lloc on les trobaven Finalment acabada l’ excavació caldria fer hipòtesis del perquè estaven en aquells llocs i no en altres.

Anem al cda de la Noguera a aprendre prehistòria. Treball a l’ aula.

0

Aquest dimarts,dia 24 de gener era un dia que feia fred, però la sortida del sol ens ha ajudat a no passar-ne tant. Hem ant al Camp d’ Aprenentatge de la Noguera a estudiar en viu la prehistòria. Ens han rebut al Camp d’ Aprenentatge els mestres que porten el centre. Després d’ esmorzar hem pujat al Camp Arqueològic on hem passat tot els dia. primer hem fet un treball d’ aula on ens han explicat què fàriem i ens hem endinsat una mica més en la prehistòria. Val a recordar que durant els últims deu dies hi hem treballat a l’ escola. Així doncs ens han explicat com feien les armes, el foc, com treballaven la pell… després d’ aquesta introducció ens han comentat quin seria el pla del dia : Fer d’ arqueòlegs, caçar, les tendes, pintar, fer música….

Treballem la prehistòria.

0

Durant la passada setmana els alumnes d’ infantil i de primària estem estudiant la prehistòria. Durant tota la setmana els nens i les nenes han après què era la prehistòria, en quines parts es dividia, com i on vivien els homes i les dones en aquell temps, com s’ alimentaven, quins estris feien servir per caçar, pescar o treballar, com utilitzaven les eines, quins invents van descobrir…..
I per acabar de aprendre moltes coses més anirem a visitar el Camp d’ Aprenentatge de la Noguera on passarem tot el dia 24 de gener fent d’ arqueòlegs, d’ homes prehistòrics caçant, pintant i fent música amb els instruments que utilitzaven aquells primers homes.

El llop de la Caputxeta. Elisabeth.

El llop de la Caputxeta. Blau.

0

Fa uns anys en un bosc d’un poble molt petit hi vivia un llop ferotge i mentider . Era de color negre amb les potes blanques i els ulls blaus.
Tenia el cau en una cova gran del bosc .

Un dia al bosc va veure ena nena d’uns set anys que anava vestida tota de color vermell.A la ma portava una cistella i que passava pel mateix camí.El llop va pensar, si me la menjo no hauré de caçar en una setmana i li va dir:
-Hola ,que hi fas aquí que t’has perdut?,vols venir a casa meva?
-No gracies, li vaig a portar menjar a la meva padrina
-On viu la teva padrina?-Va preguntar el llop
– A l’altra punta del camí
El llop feia tants anys que vivia allí que sabia per quin camí hi arribaria abans que ella i se les menjaria a totes dos.

Una hora més tard, el llop ja havia arribat a la casa de la padrina per un camí més curt .
Va picar a la porta , la padrina va sortir , llavors el llop la va agafar i la va tancar a l’armari de la seva habitació.ES va posar la seva camisa de dormir i es va posar al llit.
Un quart d’hora més tard va arribar la Caputxeta i al veure la porta oberta , va entrar a l’habitació de la padrina i li va dir:
-Hola,estàs molt canviada. Et trobes bé?
-Tens un nas molt gros padrina
-Per olorar-te millor- va dir el llop
-Quins ulls tan grans que tens?
-Són per mirar-te millor.
-Quina boca més gran!
-Es per menjar-te millor!
La Caputxeta va cridar :
-Ajuda,un llop!
Un caçador que estava caçant als voltants de la casa, la va sentir i va entrar corrents a la casa. Quan va veure el llop,li va disparar i el va ferir.
Llavors la padrina va demanar ajuda i la van treure de dins de l’armari.
La padrina i la Caputxeta li van donar gracies al caçador i ell va agafar el llop i va marxar.Una vegada al bosc li va dir que el deixaria anar si no es portava malament.El llop va acceptar i ara es un llop amable.

Blau 5é

La padrina de la Caputxeta. Joel

0

Durant dues o tres setmanes el text que fem setmanalment el realitzarem explicant alguns contes populars des del punt de vista d’ un dels personatges del conte. Aquesta primera setmana treballarem el conte de la Caputxeta Vermella des del punt de visió del llop i de la padrina. Es a dir seguirem a aquest personatge. Aquesta primera setmana ho farem des de fora i la propera setmana des de dins, aleshores ho explicarà el personatge triat en primera persona.

Aniversari de la Marina.

[I com cada any el dia 23 de gener dos germanets fan anys. Un és diu Adrià i ja el tenim a Artesa i l’ l’ altra és la Marina que ha fet els 7 anyets. Felicitats !

Abans s’ agafa un mentider……Faula de l’ Elisabeth.

0

Fa molts anys a la Sabana Africana hi vivia un tigre. Era vell. Aquell tigre no era un tigre com els altres, era de color gris amb linies negres. Era un tigre molt mentider. Un dia el tigre com que no havia menjat en tot el dia va decidir enganyar un cérvol per menjar-se’l. El tigre es va amagar entre les herbes.
Una mica mes lluny hi havia un cérvol que pasturava tranquil. El cérvol estava sol perquè s’havia perdut. El tigre mentre estava amagat va pensar-se’n una de menjar-se’l. La idea era anar abEl cervol liva dir que com ell era un cervol magic si se’l menjava es moriria.El tigre com tenia por de morir el va deixar lliure. Uns dies després el tigre es va fer mal a la pota barallant-se amb un altre lleó. El tigre es va recordar del cervol magic. Just quan l’anava a buscar el cervol va passar per on estava el tigre i el tigre el va criidar. El cervol es va apropar i el tigre va dir que s’havia fet mal a la pota com que ell era un cérvol magic si el podia ajudar. El cervol va marxar correns i el tigre va descobri que l’havia mentit.

elisabeth 4t

Abans s’ agafa un mentider….Faula del Joel.

0

Fa molt temps en un poble petit de poques cases i carrers estrets,envoltat de camps i boscos.
Hi vivia un gos abandonat era gran i negre.Era molt rabios perqúe els seus amos de petit li havien pegat molt.
Estava caminant pel poble hi va veure a un gat passegant.
El gos li va dir:-que al final del carrer hi havia un ratolí.
El gat no sel va creure.
El gat es va repensar lo que li havia dit el gos.
El gat va anar on el gos li havia dit que hi havia el ratolí,quan va arribar on li havia diít el gos,no va trovar cap ratolí.Va trovar un gos molt rabios.
El gos rabios va empeitar al gat.El gat va fugir i es va amagar sota un cotxe el gos va arribar i va començar a bordar.El gat no va sortir de sota del cotxe.
Finalment el gos va marxar perqúe el seu propietari el va cridar per anar a casa.
Uns dies més tard el gat passegava pel carrer i es va trovar el gos.El gat li va dir:-que al final del carrer hi havia un home que volia tenir un gos.
El gos s’el va creure.Va anar,quan va arribar no va veure res.Només hi havia un forat al terra i el gos va olorar el forat amb el nas.De cop i volta van sortir tres escarbats verinosos que el van mosegar al nas.El gos va fugir al bosc i no va tornar mai més.

El gos es va adonar de que si dius una mentira et tornen la mentira.

Abans s’ agafa un mentider……Faula de la Blau

0

Un dia al vespre, un gall que ja se n’ anava a dormir a la branca d’un pi .
Va sentir un soroll a sota de l’arbre .Va veure que era una guineu que li va dir:
-No saps la bona nova?
-Quina? Va dir el gall desconfiat
-La treva entre els animals , baixa que ho celebrarem !
Com que el gall era vell hi savi sabia que la guineu se’l volia menjar;
-Ara baixo ! Però una cosa.Que els gossos també han votat?
-Si es clar -respongué la guineu
-Llavors els hi diré a aquells gossos d’ allà d’alt .Veniu aquí veniu!
-Ja ho celebrarem un altre dia -va dir la guineu- li he de donar menjar a les meves cries.La guineu va marxar.
” S’ agafa abans un mentider que ha un coix”

Blau 5é

Aniversari del Diram.

La setmana passada vam celebrar l’ Aniversari del Diram Per esmorzar unes típiques pizzes de Síria i un pastís .Com que  el Diram va fer l’ aniversari el 2 de gener i estèvem de vacances, ho vam celebrar la passada setmana .

Aniversari de l’ Ona de primer.

Aquest mes de gener no parem amb els aniversaris. Hem celebrat , els 6 anyets de l’ Ona.Com que l’ Ona és del 24 de desembre i estàvem de vacances, doncs ho hem celebrat a la tornada . Felicitats bonica !. Aquí en teniu les imatges.

Nadal 4

Nadal 3

Nadal 2

El Festival de Nadal

El dia 13 de gener, divendres vam celebrar el festival de Nadal que no vam poder fer el dia 22 de desembre perquè més de la meitat dels alumnes estaven malalts.
Així doncs, els pares dels nens vam poder gaudir de aes cançons, poemes i música de flauta que els alumnes havien preparat durant tot el mes de desembre.
Vet aquí les imatges.

Hachiko. El gos que esperava.

Ens situem   a la dècada dels anys 20 del segle  passat. L’ acció passa a una ciutat del Japó, Yokohama. El professor Ueno recull un cadell per la seva filla.Molt aviat, la relació entre el Hachiko i el professor, és especial. Cada matí l’ acompanya a l’ estació de trens i , cada tarda, espera que toquin dos quarts de sis .Cada dia laborable, cada mes, cada any. S’ ha forjat una relació basada en l’ amistat i la fidelitat . Res sembla que la pugui trencar, però un dia…………..

AQUEST LLIBRE L’ ESTEM LLEGINT DURANT EL MES DE SETEMBRE ELS NENS I NENES DE CM i CS.
Una vegada acabat en farem una valoració.

EL VENTAFOCS. VALORACIÓ. Gisela.

Títol : El Ventafocs
Il·lustrador: Ona caussa
Personatges: El Ventafocs, els germanastres, la sabatera, el nou rei.
El meu personatge principal: El Ventafocs.
Per què? Perquè el Ventafocs recull sabates del palau.
La part que més m´agradat: Quan la Sabatera el Ventafocs es van coneixer.
A qui el recomanaries: A la Núria.

EL VENTAFOCS. VALORACIÓ.Maka

Títol : El Ventafocs.
Il·lustrador: Ona Caussa.
Personatges: el Ventafocs, la sabatera, els germanastres, el nou rei.
El meu personatge preferit: El Ventafocs.
Per què?: Perquè el Ventafocs recull totes les sabates que hi havia per tot el palau.
La part que més m’ha agradat: Quan va trobar la propietaria i es va enamorar.
A qui el recomanaries? Al Joel.

Una historia de Nadal.El Pare Noel. Elisabeth

Hi havia una vegada un poble molt petit al pol nord.
Era una zona on feia molt fred a l’hivern i havies
d’anar molt abrigat. Les cases eren de blocs de gel.
Tenien forma d’iglú .
En una d’aquestes cases hi vivia un senyor que
tenia molts anys.Era alt i gras,amb els ulls petits,
el cap rodó i portava una barba blanca.Es dedicava a repartir
regals.
La nit de Nadal de l’any 2022 havia de portar uns regals(un cotxe de
de joguina i una nina de drap) a un nen i una nena
d’un poble molt petit de la Noguera que es deia Cubells.
Va arribar a les 12:00 de la nit, va buscar la xemeneia
per entrar però com que era una casa molt moderna no tenia
xemeneia. Durant molt temps va buscar solucions per entrar i se
li va ocórrer una solució: va decidir deixar els regals
davant de la porta, trucar el timbre i va sortir
corren a amagar-se darrere de la casa.
Es va quedar a veure la reacció dels nens ben amagat.
De dins de la casa van sortir dos padrins. Van
recollir els regals molts sorpresos.
Resulta que el Pare Noel es va equivocar de casa.

NOM:Elisabeth
DATA:18/01/2023
CURS:4t

UNA HISTORIA DE NADAL, Joel

Hi havia una vegada en Jordi un ren que era molt vell.
Era tan vell que sempre estava cansat,una vegada es va quedar descansant durant tres dies.
Al cap de tres dies un dels seus amics un ren que es deia Joan el a veure i el va ajudar ha aixecar-se amb les seves banyes.Després de molt esforç va aconseguir aixecar-lo.Estaven al coral.
El Pare Noel va anar a buscar als rens per donar-los de menjar i beure.
Pel cami ve relliscar,va caure i es va fer mal a la cama i va intentar aixecar-se so i no va poder. Va començar a cridar perqué algu l’ajudes.Ningu va sentir-lo.
Els rens van sentir-lo.Van obrir la porta amb les banyes i van anar on es trobava el Pare Noel.
El Pare Noel va pujar sobre el ren jove i van anar cap a casa.
A l’arribar a casa el Pare Noel els va donar de menjar i beure.
Després ell va anar a dormir i els rens es van quedar al peu del llit per fer li companyia.

UNA HISTORIA DE NADAL

Fa uns 2000 anys , vivia un rei que es deia Baltasar.Vivia a Síria a la capital, en un palau molt gran.Tenia 30 anys , era alt , gros , i molt intel·ligent com el seu pare . Encara no estava casat.

El dia 3 de novembre era el dia de la seva coronació .Va convidar molts prínceps , princeses, reis… de Líban, Aràbia Saudí i de d’altres llocs. A la celebració va conèixer dos reis que es deien Gaspar d’Egipte i Melcior d’Israel i en poca estona es van fer amics.

Unes setmanes més tard els va convidar als seus dos amics al seu palau.Aquella mateixa nit allà a les deu se’ls hi va aparèixer un àngel i els hi va dir :
-El nou rei ha de néixer seguiu l’estrella que més brilla i us guiarà fins al lloc on ha de néixer!
Van dir als servents que preparessin les coses necessàries per fer el viatge , menjar , roba i uns regals molt especials per al Nadó i com que era una zona de desert necessitaven camells.

Quan ho van tenir tot preparat van començar a caminar seguint l’estrella . A la nit caminaven i al matí descansaven. Després de moltes nits viatjant es va posar la boira i no podien veure l’estrella.
Baltasar va pensar que si pujava d’alt d’una muntanya de sorra i pedres podria saber si anaven en la direcció correcta.
Un mes més tard ja eren a Judea. Van anar a visitar al rei Herodes per donar-li la notícia: Que el rei havia de néixer. Herodes es va enfadar molt ja que ell volia ser l’únic rei.
Els tres reis van continuar fent camí tot seguint l’estrella fins que va parar a Betlem . No es van adonar que un enviat d’Herodes els seguia perquè volia agafar al nen Jesús. Sort que a Baltasar li va caure una moneda , es va girar per agafar-la llavors va veure que els seguien. Sense dir-li res va avisar als seus amics . Es van amagar en un hostal i van pensar un pla
per despistar-lo .
Al cap d’una estona van sortir de l’hostal, amagats .Van fer un forat a terra llavors el van cobrir amb les fulles i les branques.
L’home els va veure i els va voler seguir, va caure al forat.Com que era molt profund no va poder sortir.
Van continuar seguint l’estrella fins una establia molt humil on hi van trobar el nou Rei i li van entregar els regals, l’or, la mirra,i l’encens . Després van marxar i van tornar per un altre camí.

Blau 5é

L’ Ona fa dos anys

L’ Ona ha fet dos anyets i el dimarts ho vam celebrar. Poquet a poquet es van fent grans i aprenent coses cada dia. FELICITATS BONICA !

Reis 3

Go to Top