Recerca a Internet de materials Interactius

EL CENTRE D’INICI

El centre d’inici és una barra d’eines compacta que forma part del paquet Smart i que us permetrà decidir quines aplicacions voleu que es carreguin a l’iniciar-se el programa. Premeu la icona de la Pissarra Smart que trobareu a la barra d’eines inferior dreta del vostre ordinador i seleccioneu Centre d’Inici del menú desplegable que apareix:

centre-inici-1

Cliqueu el botó “més” i trieu “personalitzar el centre d’inici”. Afegiu o elimineu icones al vostre gust…

centre-inici-2

Els recursos de Smart

Podeu utilitzar una creació ja feta per un altre docent o per Smart i adaptar-la a les vostres necessitats. La pàgina web de l’empresa Smart posa a disposició de tots els ensenyants una llibreria interactiva (a la que podreu afegir, si voleu, les vostres feines…).

Cliqueu a a la pestanya “galeria” i escolliu “recursos en línia”. Ara proveu “lesson activities”, sense obrir el navegador, accedireu a la pàgina oficial de Smart, on podreu triar entre lliçons o activitats, currículums estàndards per a diferents edats i de zones geogràfiques molt variades. Feu una cerca i descarregueu una lliçó, canvieu-la segons les vostres necessitats. En pocs minuts haureu creat una activitat que podreu utilitzar a les vostres classes!

Si trieu “exchange” (seguiu aquest enllaç:http://exchange.smarttech.com/index.html?WT.ac=NB_search

podeu compartir materials, demanar, penjar activitats,… amb d’altres professors d’arreu del món en un fòrum obert i col·laborador.

Per acabar, us recomano que feu un volt per la pàgina del CRP del Baix Llobregat, que està creant un rebost de materials notebook:

http://www.reporteducacio.cat/index.php?option=com_content&view=section&id=25&Itemid=100085

I totes aquestes interessants pàgines:

Al·lucinants, oi?

Des d’aquesta pàgina podeu fer una cerca selectiva per idioma, tema… Trieu la primera opció (Lesson activities > Notebook software lesson activities). Seleccioneu “all” als Estats Units, filtreu per “secundària”, level “7-9” i descarregueu una o més de les activitats relacionades amb l’ecologia: “Effects of Deforestation”, “Biomes”, “What Is a Biome?”, “Deforestation” …

A partir d’aquests materials podeu crear unes pàgines personals, adaptades a la tasca que realitzeu amb els vostres alumnes (traduint o no, ja que podeu treballar així, la competència lingüística en llegua anglesa o afegint imatges, vincles ….). Observeu que podeu desblocar i blocar lliurement els elements de les pàgines al vostres desig. És important remarcar que tots aquests recursos estan concebuts pel treball a l’aula, a la pissarra digital interactiva però amb intervenció dels alumnes! i fan servir animacions de flash, preguntes obertes o dirigides amb vincles externs i moltíssims més recursos.

ACTIVITATS

Us proposem algunes possibilitats:

Moure i revelar

Una forma de crear una activitat de revelació és ocultar una resposta darrere d’un altre objecte:

 • Escriviu la pregunta i la resposta.
 • Dibuixeu un rectangle i empleneu-lo amb color per a ocultar la resposta.
 • Pressioneu dues vegades sobre la figura per poder afegir-hi text, assegureu-vos que el seu text té un color diferent al del rectangle.
 • Afegiu indicacions a la figura perquè els vostres alumnes, altres membres del professorat o un professor substitut puguin treballar amb l’arxiu: escriviu “Mou el requadre per revelar la resposta” (sense aquestes indicacions, algú podria assumir que han d’escriure la resposta sobre el rectangle en lloc de moure’l per revelar la resposta). NOTA: Resulta útil seleccionar Ordenar > Portar Endavant del menú desplegable de qualsevol objecte que utilitzareu per cobrir una resposta (aquesta acció garantirà que els estudiants no veuran la resposta abans del moment de la revelació).

moure

Esborrar i revelar

Una altra forma de revelar d’informació és amb l’eina Esborrador:

 • Escriviu la pregunta i la resposta.
 • Utilitzeu un bolígraf per a cobrir la resposta amb tinta digital.
 • Seleccioneu la tinta digital i escolliu el mateix color que el fons de la pàgina. Per exemple, si el fons de la pàgina és blanc, la tinta digital ha de ser blanca (també podeu fer servir un retolador creatiu).
 • Seleccioneu l’eina Esborrador i esborreu la tinta digital que cobreix la resposta. L’eina Esborrador només esborrarà els objectes creats amb tinta digital. Qualsevol element que hagueu escrit amb el teclat no es podrà esborrar amb l’eina Esborrador. Podeu afegir indicacions per a informar a la classe o a altres professors que l’única cosa que han de fer és utilitzar l’Esborrador.

tundra

Revelar amb Ombra de pantalla

Podeu revelar informació amb l’eina Ombra de pantalla:

 • Escriviu la pregunta i la resposta.
 • Premeu el botó Ombra de pantalla de la barra d’eines del programari Notebook.
 • Arrossegueu l’ombra de pantalla de manera que només quedi oculta la resposta.
 • A l’aula, després de formular la pregunta, arrossegueu l’ombra de pantalla perquè deixi de cobrir la resposta. Aquesta acció és similar a l’ús d’un paper per a cobrir respostes que es mostren a través d’un retroprojector. A la següent classe, si obriu l’arxiu de Notebook, l’ombra de pantalla cobrirà el mateix àrea que ocultava i podreu seguir comentant el contingut del seu arxiu des del punt exacte en el qual ho vau deixar.

ENCICLOPÈDIES VIRTUALS DEL GRUP DIM

Es tracta d’unes Enciclopèdies Virtuals obertes a tothom per a totes las assignatures d’ Infantil, Primària, ESO i Batxillerat, i també per a algunes assignatures de Formació Professional i de l’àmbit de la Formació d’adults. Aquestes enciclopèdies s’elaboren a partir de les aportacions de tots els professors que volen proporcionar gratuïtament materials: apunts, exercicis resolts o no, test, esquemes, animacions, programes… Es tracta de fer una obra col·laborativa amb les aportacions d’un ampli col·lectiu de docents. Aquests materials es troben a la vostra disposició i fins i tot podeu revisar-los, posant-vos en contacte amb el Pere Marquès. El resultat és una Enciclopèdia Virtual “interactiva”. Estan patrocinades per EDEBÉ DIGITAL.

Seguiu aquests vincles:

http://dewey.uab.es/pmarques/dim/evc.htm

http://dewey.uab.es/pmarques/evte.htm

MÉS ENCICLOPÈDIES

* Biblioteca del ISES (Instituto Salesiano de Estudios Superiores) http://www.hcdsc.gov.ar/biblioteca/ISES/INDEX.ASP

* Enciclopedia. Un projecte diferent, però proper: http://www.ciberhabitat.gob.mx/academia/proyectos/enciclomedia.htm

* Enciclopedia Libre Universal de Español http://enciclopedia.us.es

* Google Educatiu http://chronicle.com/free/2004/04/2004040901n.htm

* Wikipedia. La enciclopedia libre.

MÉS RECURSOS

I la llista podria ser interminable…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *