ENS AJUDEU A FER AUDIOLLIBRES?

Bon dia a tothom,

Des del bloc fa temps que pensem en fer un projecte col·laboratiu que ens ajudaria a tots una mica. I avui hem decidit llençar-nos a la piscina gràcies a la quantitat de gent que ha col·laborat amb el tren de les síl·labes, ens heu animat a fer-vos aquesta proposta.

Què us sembla si entre totes i tots creem un banc amb audiollibres?

I per què fer audiollibres? Els audiollibres ens ajuden a atendre els diferents nivells lectors en una classe, de manera que els alumnes amb dificultats o amb un nivell més baix de lectura que els seus companys, poden accedir als mateixos contes.  De la mateixa manera què poden ser útils per als alumnes nouvinguts, ja que els audiollibres, són una bona manera d’aprendre un nou idioma.

A més, en etapes primerenques de la lectura, els alumnes encara dediquen molts recursos cognitius a la descodificació, el que va en detriment de la comprensió. Per això, els audiollibres són un suport per facilitar aquesta comprensió. A més, aquest esforç pot provocar que acabin activant una sensació de rebuig cap a la lectura, per això, és important combinar la lectura amb la possibilitat d’escoltar i re-escoltar llibres que ja han llegit, que han treballat a l’aula o que la mestra ja els ha explicat. Aquesta experiència farà que els infants puguin endinsar-se en l’experiència de llegir i gaudeixin de la lectura.

Dit això, el que us volem proposar és que trieu un llibre, el vostre preferit o un que els agradi molt als vostre alumnes, ja sigui en català, castellà o anglès,  i graveu l’àudio.

Com ho podeu fer?

1) Abans de començar a narrar la història us demanem que digueu les dades del llibre: títol, autor/a, il·lustrador/a i, el nom de la persona que el narra. Un cop narrat això, continueu amb el conte.

2) Cada cop que es passa de pàgina s’ha d’indicar d’alguna manera. Això facilita als alumnes saber  quan han de passar pàgina. Sobretot pels més petits. Per unificar, podríem fer servir el so de les fulles passar. Si clique aquí  tindreu el so de passar fulles de diaris.  Si no, podem fer servir el so d’algun instrument de corda.

3) Quan ho tingueu enregistrat, podeu fer dues coses:

a) Enviar-nos l’àudio a nosaltres . El penjarem a una carpeta compartida del drive on crearem un codi QR per tal que tothom pugui imprimir-se el codi i col·locar-lo  al llibre al qual pertany. D’aquesta manera, amb ajuda d’una tauleta tàctil o un telèfon mòbil, els alumnes podran accedir a l’àudio.

b) Pujar el vostre àudio al vostre drive i enviar-nos l’enllaç per compartir. Crearem el codi QR i el compartirem.

Tant si feu una cosa com una altra, us agrairem que adjunteu un breu fitxa del llibre on ens expliqueu: editorial, autor/a, il·lustrador/a i una breu síntesi del conte o què treballa el conte.

Exemples:

Cucafera presentava els seus contes amb l’àudio. Ara ho han deixat de fer. El tatano ho ha començat a fer ara. Podeu escoltar-ho aquí

Com ho podeu utilitzar?

  • Podeu crear un racó de comprensió oral. Nosaltres en teníem amb als audiollibres de la cucafera. O podeu tenir un racó de comprensió lectora i adaptar-ho a comprensió oral pels alumnes amb dificultats lectores.
  • Podeu crear un espai a l’aula, còmode, pels audiollibres, i utilitzar-los, per exemple, per quan ja han acabat la feina. Als alumnes els agrada molt.

Més propostes.

I si li dieu als alumnes de cicle superior o cicle mitjà que ho facin? Pot ser una activitat molt maca per treballar l’entonació i les TIC on a més podeu experimentar incloent efectes sonors! En aquesta pàgina en trobareu uns quants:

http://xtec.gencat.cat/ca/recursos/media/radio/biblioteca/

Què necessiteu per utilitzar-ho a la classe?

  • Una tauleta tàctil o un telèfon mòbil on hi hagi instal·lada una app per llegir codis QR. Hi ha moltes gratuïtes. En el nostre cas utilitzem QRDroid. El telèfon mòbil pot ser perfectament un telèfon mòbil vell, sense targeta, només connectat a una xarxa wifi. Això seria necessari si utilitzeu els codis QR per accedir a l’àudio.
  • Ordinadors. Des d’aquests podeu deixar descarregat l’àudio a l’escriptori des de l’enllaç que hi hagi a la carpeta. Cliqueu aquí per accedir.  
Aquest article ha estat publicat en Acollida, Adaptacions, Cicle Inicial, Comprensió, Contes, Educació Infantil, Lectura. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *