JUGUEM AMB LES HORES?

Treballar les hores és una tasca que requereix temps i treball continuat, què millor que fer-ho en forma de joc!. Per això, volem compartir amb vosaltres un material per treballar les hores jugant. Es tracta d’unes targetes on trobareu les hores en rellotge analògic i en rellotge digital. A partir d’aquest material, us proposem diferents opcions de treball, totes amb un component lúdic que tant els agrada als alumnes.

Pissarretes amunt!

Aquesta activitat els agrada moltíssim, la dinàmica  que proposem la fem servir sovint per altres tasques. “Pissarretes amunt” és una tècnica de treball cooperatiu basada en les propostes  “Showdown” i “ RallyCoach” d’en Kagan. 

 • Material: Presentació amb les hores digital, analògic, PDI o projector, pissarres blanques petites, retoladors per pissarra blanca, comptador de punts (opcional) , cronòmetre i cartell capità/ana.
 • Instruccions: Agrupeu als vostres alumnes en parelles o en grups de 4. Tant si és en parella com en grups de 4, la consigna és que hi ha un capità o capitana que a cada ronda va canviant. Aquest és el responsable d’escriure la resposta a la pissarra blanca i mostra-la quan la mestra o el metres digui “Pissarretes amunt!”.  Quan els alumnes han d’escriure la resposta sempre fem servir la mateixa estructura al parlar: “Companys i companyes, us sembla bé que escrigui (diu la resposta que vol escriure)”.  La resta contesta si estan d’acord o no. Si no ho estan, han d’intentar convèncer al capità o capitana dels motius pels quals la resposta no és correcta. Aquesta estructura, amb els més petits, va millor si la feu en parelles. És molt important que delimiteu el temps per respondre, podent ser  entre 30 segons i 1 minut. Per fer-ho, utilitzeu la compta enrere del móvil, per a mi, és l’opció més senzilla. A internet hi ha cronòmetres de compta enrere com els de l’enllaç, però per aquesta activitat no són útils ja que necessites tenir projectada la diapositiva a la PDI. La seqüència de l’activitat és la següent:

1r) La mestra tria el capità o capitana; 2n) es projecta la primera targeta amb el rellotge; 3r) S’activa el cronòmetre i els alumnes comencen a debatre la resposta i l’escriuen (han d’escriure les hores en paraules). 4rt) Finalitza el temps, el mestre diu “pissarretes amunt” i els alumnes mostren les seves respostes. 5è) Finalment, el mestre mostra la resposta correcta de la presentació. Si es vol, es poden anar apuntat els punts per equips.

Diga’m l’hora.

Joc basat en les targetes de “Telling Time, flash cards”, de Trend. Aquestes es troben en castellà. Nosaltres l’hem utilitzat en els racons de matemàtiques amb un treball previ. 

 • Material: targetes rellotge digital, targetes rellotge analògic, impreses per davant i per darrera amb l’ordre 6 diapositives per pàgina (en el power point ja estan col·locades en ordre d’impressió)
 • Instruccions:Els alumnes col·loquen les targetes, amb el rellotge visible, damunt la taula. No es col·loquen totes de cop, és millor disposar poques i anar afegint a mesura que se les quedin. Per torns, els alumnes trien una targeta i, sense aixecar-la del lloc, diuen l’hora. Un membre del grup li dóna la vola a la targeta triada i llegeix l’hora, si el company l’ha dit correctament, se la queda, si no, no la pot agafar i la targeta es queda al seu lloc, de manera que el següent jugador, si vol, pot agafar la mateixa i quedar-se-la si diu correctament l’hora.

Us deixem un vídeo molt breu per si voleu veure com va.

Aquest article ha estat publicat en Cicle Inicial, Cicle Mitjà, Jocs, Matemàtiques, Racons, Treball cooperatiu. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a JUGUEM AMB LES HORES?

 1. CARLA CLAVIJO diu:

  Moltes gràcies per compartir! Un recurs genial, em va perfecte per treballar les hores amb els meus nens.

 2. ester diu:

  ulíssim moltes gràcies. un dubte a l’hora d’imprimir.ho, al ser pdf, em surt d’una pàgina sencera les targetes, hi ha alguna manera que quedin petites? Gràcies!

 3. Maria diu:

  Gràcies per compartir, la propera setmana faré servir l’analògic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *