5 jocs divertits, ràpids i senzills per desenvolupar el sentit numèric.

Heu sentit a parlar del “ten-Frames”? (que no sabríem com traduir-ho al català: quadrícula base 10?). Es tracta d’una quadrícula de cinc per dos, presentada de forma horitzontal, utilitzada com a suport per l’aprenentatge dels nombres cinc i deu. Si es fa doble, pots treballar els nombres fins al 20. La utilització d’aquest material permet al nen desenvolupar el que coneixem con a subitització. La subitització s’entén com l’habilitat de veure un grup d’objectes i poder dir o percebre la quantitat d’objectes que hi ha sense haver de contar-los un per un, és a dir, al primer cop d’ull i per una percepció global. Aquesta capacitat per agrupar objectes i associar-los amb una quantitat resulta molt important per la realització de càlculs com les sumes i restes de forma àgil. Per altra banda, l’ús dels “Ten-frames” ajuda a superar la conservació de la quantitat d’objectes, entenent que la quantitat no varia encara que sí canviï la col·locació o l’espai ocupat pels objectes que formen el conjunt. Al llibre It-makes Sense! Using Ten-Frames to build number Sense aporta una serie de rutines i jocs per treballar amb aquest suport i desenvolupar en els nostres nens el sentit numèric.ten-frames

Utilitzant aquesta metodologia, compartim amb vosaltres un joc per tal de treballar amb els Ten-Frames en racons o estacions de matemàtiques. Es tracta d’una adaptació del joc SNAP,un joc trepidant i senzill que els encanta, les BATALLES de cartes i MEMÒRI. Amb aquest jocs treballem l’atenció, la memòria, la velocitat de reacció, la relació entre la quantitat i la grafia numèrica que la representa, que el nombre d’objectes és el mateix a pesar que canviï la seva disposició a l’espai, agrupació de quantitats per facilitar el compteig, comparar nombres i quantitats identificant quin nombre és més gran que un altre. El millor, de forma divertida!

És important que adapteu el número i la quantitat al nivell dels vostres alumnes.

El material que us podeu descarregar consisteix en 50 cartes amb “Ten-frames” simples per treballar els nombres del 1 al 10. 10 cartes amb els nombres i les instruccions dels diferents jocs clicant aquí.

Aquest article ha estat publicat en Atenció, Cicle Inicial, Educació Infantil, Jocs, Matemàtiques, Racons. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *