El model polític de Plató

El gran filòsof Plató ens va deixar grans reflexions sobre la vida i altres temes molt profunds, però, Plató també va destacar en un altre àmbit filosòfic: La filosofia Política.

Plató neix a Atenes en una família aristocràtica, el seu nom original diuen que era Aristocles i que el sobrenom de Plató va ser imposat pel seu professor de Gimnàstica, ja que Plató és el que és ample d’espatlles.

Detall de L’escola d’Atenes, per Rafael

Plató ens va deixar una obra que va escriure durant tota la seva vida i on exposa els seus pensaments polítics als seus diàlegs, l’obra de la qual parlo no pot ser cap altre que la República. Plató va ser un antidemocràtic clarament i ens proposa un model polític a seguir.

                                                                                          

Primerament parlaré una mica de la filosofia política. La filosofia política tracta de la forma en la qual vivim els humans. Els humans som éssers gregaris per naturalesa, necessitem viure en societat, ja que aprenem moltes de les nostres qualitats humanes gràcies a la vida en comunitat com el llenguatge, l’ètica i la sensibilitat estètica. El problema és que vivim en comunitat on hi ha diferents formes de pensar i diferents interessos i és impossible que no hi hagi conflictes resultants de la convivència, però com sabem que necessitem viure en comunitat accepten el conflicte. La filosofia política estudia la vida en comunitat i la forma d’eliminar o reduir el conflicte.

Plató ens proposa un model polític utòpic on hi ha un motiu clar del conflicte i una solució per eliminar aquest conflicte; segons Plató l’origen del conflicte és la falta d’un líder savi. Plató opina que el poder ha de ser únicament a les mans d’un savi, una persona dotada pel lideratge i que té una sèrie d’estudis que li duguin la saviesa.

El líder savi no ha d’escoltar a la majoria, ja que la majoria podria ser una opinió ignorant, ja que no són savis, un aspecte fonamental a l’estat ideal que proposa Plató és la justícia, per tal d’aconseguir una harmonia entre les classes socials. Les classes socials de l’estat ideal de Plató són les següents:

-Artesans: Són aquells que treballen i ajuden a l’economia de la societat, els artesans tenen dret a la propietat, ja que així estarien motivats i contents.

-Guardians: Són aquells que són aventurers, guerrers i valents i són els que proporcionen protecció a l’estat.

Filòsofs: Són els intel·ligents, racionals i aptes per intervenir a la política i a la presa de decisions.

Aquest era el model polític de Plató exposat a les seves obres, per acabar recomanaré la lectura de la República, ja que és una obra molt completa i molt didàctica.

I tu qui creus que hauria de tenir el poder?

                                 

Robert Cepeda, Primer de Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Competència artística i literària, Filosofia, Foment lectura i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a El model polític de Plató

 1. Retroenllaç: El model polític de Plató | OPVS ...

 2. Manel Codina diu:

  Felicitats per baldufa d’or!

 3. Ja has vist, Manel, com les teves classes de filosofia tenen el seu ressò també aquí! Gràcies a tu!

 4. Carlos Thiriet diu:

  Χαιρε,
  Actualment a l’assignatura de Història de la filosofia estem estudiant La República de Plató, un llibre que em sembla molt interessant. Són moltíssimes les teories que s’han fet sobre com hauria de ser la societat ideal, i la veritat és que la de Plató, tot i ser bastant utòpica, té bastant sentit. Encara no l’hem vista al complet, però estic d’acord amb que l’Estat sa o bó és aquell que només satisfà les necessitats bàsiqus de l’ésser humà, i que si no tinguessim una societat d’Estats malalts actualment ens estalviaríem un món de problemes.

 5. Retroenllaç: El model polític de Plató | Liter...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *