L’escriptor mallorquí ha mort als 72 anys a Barcelona víctima d’un tumor cerebral. Gran narrador, autor d'”Els argonautes” i “Cavalls cap a la fosca” ha rebut, entre altres, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al conjunt de la seva obra.
Baltassar Porcel havia tingut un càncer ara fa tres anys que els últims dies el va obligar a ingressar a l’Hospital Clínic de Barcelona, on ha mort aquest 1 de juliol. La capella ardent quedarà instal·lada divendres a partir de les 10 del matí al Palau Moja de Barcelona i l’enterrament tindrà lloc dissabte a Andratx, el lloc on va néixer.
Des de l’Edu3.cat volem retre un sentit homenatge a la figura d’aquest escriptor il·lustre guardonat amb una vintena de premis.Destaquem el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Serra d’Or, el Josep Pla, el Prudenci Bertrana, el Sant Jordi, el Premi Nacional de Literatura que atorga la Generalitat o el Ramon Llull.
Us proposem:
[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/videoteca/veus/7374.rm" width="322" height="288"/]
Cosmopolita i ciutadà del món, Baltasar Porcel (Andratx, Mallorca, 1937) considera, però que la seva única pàtria és la llengua catalana. En aquesta llengua, a excepció de la poesia, ha tocat pràcticament tots els gèneres literaris: narrativa, teatre, assaig, biografia, crònica de viatges i periodisme. Però ha destacat especialment en la novel·la i en el periodisme. Gran part de la novel·lística de l’autor està centrada en el seu poble, Andratx, la realitat del qual transforma i reinventa fins a convertir-la en mite. Dins l’anomenat “Cicle d’Andratx” cal remarcar les novel·les “Cavalls cap a la fosca”, “El cor del senglar” i “Olympia a mitjanit”. Fruit dels viatges de l’escriptor arreu del món són les novel·les “Les pomes d’or” i “Els dies immortals”, ambientades a l’Àfrica. Altrament les experiències barcelonines de Porcel -des de 1960 resideix a Barcelona- han inspirat, entre altres obres, “Lola i els peixos morts” i “Ulisses a alta mar”. En el camp periodístic destaquen les seves entrevistes a “Serra d’Or” i “Destino” i la seva columna diària a “La Vanguàrdia”. També ha col·laborat assíduament a la ràdio i la televisió. Ha rebut els premis més prestigiosos de les lletres catalanes i la seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües.
Amb aquesta frase de Heidegger que vas fer teva volem agrair el teu mestratge:
“La llengua és la casa de l’ànima”
Equip Edu3