Fer dieta a l’antiga Grècia

La paraula “dieta” prové del vocable grec δίαιτα, pels grecs aquest terme feia referència a la regulació dels hàbits de vida general.

Avui la principal clau per tenir un bon estil de vida és no fumar, fer esport, mantenir una alimentació saludable, … Però quan vam començar a relacionar la paraula “dieta” amb un règim alimentari estricte?

Dieta i fer exercici

Fa més d’uns 2.500 anys, quan vivia el gran metge grec Hipòcrates, les taxes de sobrepès no s’assemblaven en res a les actuals pandèmies d’obesitat. Al V a.C també es donava valor al nombre de calories gastades. Hipòcrates que afirmava “Que el teu aliment sigui la teva medicina, va deixar algunes pautes per a l’obesitat, ja que defenia que menjar bé i tenir bons hàbits de vida era bellesa i salut. Algunes d’elles no tenen sentit per a la medicina actual, com per exemple “donar menjar sec a l’obès amb laxitud muscular i complexió vermella” mentre que d’altres segueixen l’ús “d’aquells que volen perdre pes haurien de dur a terme uns forts exercicis abans de menjar”. Podem dir, doncs, que amb Hipòcrates la dieta es va incorporar a la medicina: la dieta hipocràtica.

Hipòcrates

En època romana en què eren freqüents els festins romans, el poeta Horaci exposava que “un cuerpo cargado de alimentos embrutece el espíritu y convierte en terrenal el aire divino que nos anima”, és a dir, a una persona que no té cura del seu cos es tornarà com tots els altres perquè ja no tindrà aquesta inspiració divina.

Festins romans

Per a Horaci, els festins en què les classes benestants menjaven fins a guanyar diversos quilos de més i que pretenien compensar aquestes festes mitjançant la substitució de l’esmorzar per un got d’aigua, podia emmaleir a l’ésser humà a causa d’aquest excés en la indigesta d’aliments. Actualment cap comitè de nutrició trauria la raó al poeta, ja que a Europa una de les causes de mort és per l’excés de pes.

Aquest fet de no esmorzar per compensar excessos va ser una tradició de fa més de 2.100 anys.

Horaci

Galè de Pèrgam (Γαληνός) que va viure durant el segle II dC, va ser un metge grec. El seu punt de vista era dominar la medicina europea al llarg de més de mil anys.

Galè

Galè, considerat el primer dietista de la història (fa 1.800 anys), exposava que “el obeso adultoconstituidodebe tener en cuenta que un adelgazamiento no será obra de un plan médicosino de un cambio total de régimen de vida”, el que ens vol dir el dietista és que una persona ja adulta amb sobrepès ha de saber que per perdre pes no solament serà una obra del metge, sinó que serà un canvi en els seus hàbits de vida.

 

Un comentari a “Fer dieta a l’antiga Grècia

  1. Retroenllaç: Ara és hora de fer Διαίτα, -ης! | L'univers clàssic dels nostres mots

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *