Category Archives: Matemàtiques

Quina geometria amaga el campanar d’Esparreguera?


Ahir dia 23 d’abril vam publicar a YouTube el vídeo de tres minuts que explica la nostra investigació sobre el campanar d’Esparreguera i la seva geometria. L’explicació hauria pogut durar molt més però ens hem hagut d’amotllar als 3 minuts exactes ja que participem al certamen VideoMAT on s’exposen vídeos relacionats amb alguna àrea de les matemàtiques.
El vídeo que hem elaborat vol respondre a la pregunta “Quina geometria s’amaga al campanar d’Esparreguera?”. Tal com es fa habitualment a l’Escola El Puig d’Esparreguera ,es treballen les matemàtiques a partir de problemes o incògnites que ens presenta l’entorn proper als nois i noies. D’una forma vivencial la visita al campanar ens va fer possible veure la relació geomètrica entre el quadrat , l’octògon i la circumferència. A part de la visita al campanar el treball ha comptat amb la col·laboració a classe de dos arquitectes que són pares de dos dels nois. Cadascun amb la seva aportació ens va possibilitar reflexionar i entrar en acció retallant, dibuixant figures geomètriques planes i en volum que volien representar l’objectiu del problema a resoldre.
Esperem que us agradi. Agraïm a tots i totes les persones que han fet possible aquest treball . De forma especial a:
Sr. Manel Mata, pare d’en Manel,arquitecte
Sr. Òscar Simon, pare de l’Oriol, arquitecte tècnic
Sr. Josep Teruel, responsable de les visites al campanar
als Amics del Campanar d’Esparreguera
Al Sr . Carles LLadó, matemàtic
Música de Pere Vilanova musicalliure.cat
Als nois i noies, pares i mares i mestres de l’Escola

Sessió pràctica sobre la geometria del campanar d’Esparreguera

El dijous 7/3/2013 a les 15:00h va venir el pare del Manel, el senyor Manel Mata. Ens va venir a parlar de la geometria del campanar d’Esparreguera. També va venir el Josep Teruel el responsable del campanar d’Esparreguera. El pare del Manel primer ens va dir que faríem una sessió pràctica de geometria. Amb compassos,regles i semicercles graduats/transportador d’angles. Després ens va explicar com esta distribuïda la geometria del campanar. Ens va dir que faríem un quadrat perfecte. Primer havíem de fer una ratlla amb un regle,la ratlla havia de ser de tot el que ens donés el regle al mig del full. Després havíem de fer una ratlla vertical d’un centímetre cada deu centímetres i fer dues ratlletes petites. Després havíem d’agafar el compàs ficar la punta a una de les ratlles que tu volguessis. Havies de fer una circumferència. Després havíem d’agafar el transportador d’angles i marcar 90º amb una ratlleta. També ens va ensenyar com se sabia la meitat exacte:En el quadrat feies dues diagonals i formava una ix.

Ens va explicar que per a fer un octàgon,s’havien d’ajuntar un rombe i un quadrat, d’aquella manera si seguies les línies de més endins del quadrat ja tenies un octàgon. Quan ja va acabar cadascú  feia el campanar primer un quadrat, després dos  octàgons i després la cúpula i el cupulí.

Manel, Gerard, Laura i Mariona.

 

Conferència sobre la geometria del campanar d’Esparreguera…

El Sr. Òrcar Simon , pare de l’Oriol, ens ha parlat de la geometria del campanar d’Esparreguera. L’Òscar és un expert en aquest campanar, ja que va participar en les tasques de reconstrucció que es van realitzar fa uns anys. La seva conferència ens serà molt útil per a poder comprendre la geometria que amaga el campanar d’Esparreguera per tal de participar al certamen VideoMAT…Matemàtiques per a respondre preguntes. Moltes gràcies Òscar.

Conferència de la Mireia sobre El Sistema Solar

La Mireia ens ha fet una interessant conferència sobre el Sistema Solar. Ha explicat molt bé els conceptes que cal tenir clars a l’hora de conèixer la part de l’univers més proper a nosaltres. Ella ho ha explicat molt bé i així li hem agraït a la classe. Al final hem compartit diverses informacions de la conferència. També hem fet referència al lloc web de Fora d’Òrbita que té informacions molt interessants. Us la recomanem.

Una visita al campanar inoblidable…!

Des de la Classe estem molt contents pel tracte tant exquisit que ens han dispensat a la visita que hem fet avui al Campanar. Els nois i noies han quedat meravellats i els grans hem rebut un impacte que no oblidarem amb molt de temps. Hem trobat les explicacions acurades, molt adients, fetes amb passió i molt adequades a l’edat dels nois noies que portàvem. Els “Amics del Campanar” tenen el campanar molt ben acondicionat. El poble d’Esparreguera pot estar molt orgullós del seu campanar i de l’Associació dels Amics del Campanar i de la feina que hi fan. Moltíssimes gràcies….!
En nom dels pares i mares, nois i noies, mestres de l’Escola El Puig moltes gràcies.
Deixem un enllaç a les imatges que de la nostra visita han posat al lloc web dels Amics del Campanar d’Esparreguera.

Investiguem el campanar d’Esparreguera

Avui hem començat una investigació sobre el Campanar d’Esparreguera. Es tracta de saber moltes coses sobre aquest element tant característic del nostre poble. Volem saber quins elements matemàtics s’hi amaguen. De forma especial ens interessa la seva geometria. La idea és de fer un vídeo de 3 minuts sobre el tema. Aquest era un dels somnis de la Classe que vam escriure en una llibreta a la classe del Sol. Per fi serà possible!!!

Demanem als paresw i mares que tinguin traça amb l’arquitectura si ens poden donar un cop de mà:

Vista de 360º des del campanar d’Esparreguera.