Category Archives: Ciència i Societat

L’Escola… Premi X(p)rimenta 2013

Premi X(p)rimenta 2013

L’Escola El Puig guanya el Premi X(p)rimenta convocats per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Aquest és el veredicte del jurat que lliurarà el premi el proper divendres dia 28 de juny gràcies a la presentació del vídeo que vam fer a l’Escola de la Segona Jornada de la Ciència dins de la Setmana de la Ciència:

“…Premi a l’escola que ha promogut la màxima participació dels seus alumnes en les diferents etapes educatives a l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera…”

Deixem aquí un enllaç amb el vídeo la la Jornada de la Ciència que ha fet possible la concessió del Premi.

X(p)rimenta 2013 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, que enguany compta amb el patrocini dels Vilars Rurals, del Grup SERHS.

X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic i tecnològic interessant.

Camp d’Aprenentatge 2013-14. Olot i la Zona Volcànica de la Garrotxa

El proper curs 2013-14 anirem al Camp d’Aprenentatge de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És el Camp més antic al quan anem l’Escola. Els monitors/res ens coneixen molt bé. En concret hi anirem del 23 al 27 de setembre de 2013, vaja d’aquí pocs dies…! Va ser en aquest Camp on vàrem aprendre a treballar amb la meteorologia. Coneixerem volcans en directe i viurem terratrèmols i un bosc ben especial. Per anar-hi les mestrs del Camp només ens demanen una condició. Cal que nois i noies portin après el poema de Joan Maragall “La Fageda de Jordà”.

 

Saps on és la fageda d’en Jordà?

Si vas pels volts d’Olot, amunt del pla,

trobaràs un indret verd i pregon

com mai més n’hagis trobat al món:

un verd com d’aigua endins, pregon i clar;

el verd de la fageda d’en Jordà.

El caminant, quan entra en aquest lloc,

comença a caminar-hi poc a poc;

compta els seus passos en la gran quietud

s’atura, i no sent res, i està perdut.

Li agafa un dolç oblit de tot el món

en el silenci d’aquell lloc pregon,

i no pensa en sortir o hi pensa en va:

és pres de la fageda d’en Jordà,

presoner del silenci i la verdor.

Oh companyia! Oh deslliurant presó!

 

Joan Maragall

Conferència sobre el comerç


El nostre company Oriol C. va explicar-nos amb detall el tema del comerç mundial. Vam poder comprovar que ell coneix molt bé el procediment quer se segueix per a fer possible els intercanvis comercials internacionals. Vam parla de : valor afegit, intermediaris, compra, venda, cost, cost real, comerç just…Moltes gràcies Oriol i felicitats.

Conferència sobre les fruites de Colòmbia


La nostra companya Laura va fer una conferència sobre les fruites que vénen de Colòmbia. Ella s’havia preparat molt bé el tema i ens va fer una mostra de fruites tropicals explicant el seu origen fins que arriben a les nostres taules. Vam poder veure també el camí que segueixen des de que el pagès les cull fins el seu pas pels medis de transport , Mercabarna i les botigues especialitzades. Vam poder veure també diverses plantes i fruites amb propietats medicinals. Moltes gràcies Laura i felicitats pel teu treball.

“Conferència sobre “Els elements de la taula periòdica”

La nostra companya Clara ens ha fet una extensa i minuciosa conferència sobre els elements de la taula periòdica. Ella coneixia molt bé el tema i ens ho ha explicat molt acuradament. Ha explicat la major part d’elements que hi apareixen i n’ha exposat les seves propietats, curiositats i aplicacions. Quan ha acabat l’hem felicitat perquè ens havia demostrat que s’ho havia estudiat molt bé. Pero la seva conferència no acabava aquí. Ells ens ha fet fer un experiment per a identificar la presència de carboni i sodi en algunes mostres que hem hagut de provar. Moltes gràcies Clara pel teu treball i per fer-nos pensar…!

Conferència sobre l’Antàrtida

La nostra companya Alba ens ha fet una interessant conferència sobre l’Antàrtida. Ella ens ha explicat molt bé molts detalls d’aquell lloc llunyà del planeta Terra. Ha parlat del continent Antàrtic i també dels animals que habiten en aquells indrets: balenes, pingüins, taurons, foques i els calamars gegants… A la ronda de preguntes i felicitacions tota la classe l’ha volgut felicitar. Hem parlat en concret dels Kraquens i de les balenes. Posteriorment a la conferència de l’Alba hem seguit parlant de les balenes i de la necessitat de protegir-les.

Conferència sobre els creuers

La Marta ens va fer una complerta conferència sobre els creuers. Ella va explicar la seva pròpia experiència en aquests vaixells gegants. Ens va explicar els detalls dels interiors d’aquestes naus que solquen els mars. Va explicar també alguns naufragis històrics que també formen part del tema . En el torn de preguntes, a part de felicitar-la vam parlar del fet que aquestes naus tant grans depenen també de petits detalls tant en la seva construcció com en la seva vida dia a dia. Aquest fet ens fa pensar en la classe i en la importància de fer la feina ben feta.

Conferència sobre Antoni Gaudí

En Xavier ens va fer una interessant conferència sobre Antoni Gaudí. Ell ens va explicar molts detalls de la vida d’aquest arquitecte. També ens va mostrar molts detalls d’alguns dels seus monuments més famosos que ell havia visitat i fotografiat prèviament. Vam poder veure i escoltar molts detalls de la seva forma de treballar i pensar. Les imatges eren precioses i molt explicatives de l’obra d’aquest autor. Vam felicitar-lo molt pel seu treball i la seva explicació. Al final de la sessió ell ens va convidar a menjar un trencadís de xocolata que representava un dels dracs que havia representat Antoni Gaudí. Felicitats Xavier.

Conferència sobre “La nit de Sant Joan”

En Denyl ens va fer una conferència sobre “La nit de Sant Joan”. Ell va explicar molt bé el significat de la tradició que properament celebrarem. Va parlar de la Flama del Canigó  i de la tradició del foc, els petards i les falles que es fan en alguns pobles del Pirineu. Al torn de preguntes tota la classe el va felicitar. Vam comentar que és molt important ser fidels a allò que passa cada any i que és originari de la nostra terra. Cal saber què celebrem en cada moment. Un cop vam acabar la conferència en Denyl ens va convidar a un tros de coca deliciós. Moltes gràcies Denyl.

Visita al taller “Sandro Desi”

El divendres al matí vam baixar al Polígon Can Sedó per a poder visitar el taller de l’empresa Sandro Desi. Nosaltres volíem conèixer en directe com és un procés productiu. Quan hi hem arribat ens han atès amb una gran amabilitat. Ha estat el mateix Sr. Sandro Desi i la seva filla els que ens han explicat detingudament l’acurada feina que fan al seu taller. Es tracta d’una empresa petita en tamany però molt gran en motivació, bon fer, bon criteri, imaginació, creativitat, bon gust…La visita ens ha permès entendre la tansformació de les matèries primeres de gran qualitat passant per un procés artesanal on els obrers tenen una gran importància fins a obtenir un producte manufacturat de gran qualitat. El Sr. Desi ens ha explicat molt bé el seu interès per treballar cada dia per fer molt bé els seus productes. A l’acabar la visita ens han deixat tastar un exquisit gelat de xocolata que en aquell precís moment estaven fent davant nostre. Han acceptat les nostres preguntes i ens han animat a treballar bé i a consumir productes de bona qualitat per a poder conservar la nostra salut. Des de l’Escola i en nom d’aquesta donem les gràcies al Sr . Desi i a la seva empresa per haver-nos permès conèixer el seu treball. Deixem aquí un enllaç al seu lloc web: Sandro Desi
Els productes d’aquest artesà del gelat i la pasta es venen a la pastisseria Ferran, a Casa Vives i a la botiga Mossegades.