Category Archives: Ciència

L’Escola… Premi X(p)rimenta 2013

Premi X(p)rimenta 2013

L’Escola El Puig guanya el Premi X(p)rimenta convocats per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Aquest és el veredicte del jurat que lliurarà el premi el proper divendres dia 28 de juny gràcies a la presentació del vídeo que vam fer a l’Escola de la Segona Jornada de la Ciència dins de la Setmana de la Ciència:

“…Premi a l’escola que ha promogut la màxima participació dels seus alumnes en les diferents etapes educatives a l’Escola Cooperativa El Puig d’Esparreguera…”

Deixem aquí un enllaç amb el vídeo la la Jornada de la Ciència que ha fet possible la concessió del Premi.

X(p)rimenta 2013 és una iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, que enguany compta amb el patrocini dels Vilars Rurals, del Grup SERHS.

X(p)rimenta s’adreça a professors i alumnes de Primària, ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Es tracta de filmar un experiment senzill en vídeo amb l’objectiu d’il·lustrar algun principi científic i tecnològic interessant.

Camp d’Aprenentatge 2013-14. Olot i la Zona Volcànica de la Garrotxa

El proper curs 2013-14 anirem al Camp d’Aprenentatge de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És el Camp més antic al quan anem l’Escola. Els monitors/res ens coneixen molt bé. En concret hi anirem del 23 al 27 de setembre de 2013, vaja d’aquí pocs dies…! Va ser en aquest Camp on vàrem aprendre a treballar amb la meteorologia. Coneixerem volcans en directe i viurem terratrèmols i un bosc ben especial. Per anar-hi les mestrs del Camp només ens demanen una condició. Cal que nois i noies portin après el poema de Joan Maragall “La Fageda de Jordà”.

 

Saps on és la fageda d’en Jordà?

Si vas pels volts d’Olot, amunt del pla,

trobaràs un indret verd i pregon

com mai més n’hagis trobat al món:

un verd com d’aigua endins, pregon i clar;

el verd de la fageda d’en Jordà.

El caminant, quan entra en aquest lloc,

comença a caminar-hi poc a poc;

compta els seus passos en la gran quietud

s’atura, i no sent res, i està perdut.

Li agafa un dolç oblit de tot el món

en el silenci d’aquell lloc pregon,

i no pensa en sortir o hi pensa en va:

és pres de la fageda d’en Jordà,

presoner del silenci i la verdor.

Oh companyia! Oh deslliurant presó!

 

Joan Maragall

“Conferència sobre “Els elements de la taula periòdica”

La nostra companya Clara ens ha fet una extensa i minuciosa conferència sobre els elements de la taula periòdica. Ella coneixia molt bé el tema i ens ho ha explicat molt acuradament. Ha explicat la major part d’elements que hi apareixen i n’ha exposat les seves propietats, curiositats i aplicacions. Quan ha acabat l’hem felicitat perquè ens havia demostrat que s’ho havia estudiat molt bé. Pero la seva conferència no acabava aquí. Ells ens ha fet fer un experiment per a identificar la presència de carboni i sodi en algunes mostres que hem hagut de provar. Moltes gràcies Clara pel teu treball i per fer-nos pensar…!

Conferència sobre l’Antàrtida

La nostra companya Alba ens ha fet una interessant conferència sobre l’Antàrtida. Ella ens ha explicat molt bé molts detalls d’aquell lloc llunyà del planeta Terra. Ha parlat del continent Antàrtic i també dels animals que habiten en aquells indrets: balenes, pingüins, taurons, foques i els calamars gegants… A la ronda de preguntes i felicitacions tota la classe l’ha volgut felicitar. Hem parlat en concret dels Kraquens i de les balenes. Posteriorment a la conferència de l’Alba hem seguit parlant de les balenes i de la necessitat de protegir-les.

Conferència sobre els fenòmens naturals


El nostre company Marc E. ens ha presentat unes impressionants informacions sobre fenòmens naturals que sovint produeixen grans catàstrofes. Ell ha explicat molt bé les conseqüències que poden tenir : terratrèmols, tsunamis, tornados… Hem pensat en la sort que tenim a casa nostra de no patir aquests fenòmens. Tot i així hem explicat que a Esparreguera de tant en tant es produeixen petits terratrèmols i hem recordat que tenim molt a prop aigües sulfuroses que ens fan pensar en una zona volcànica propera. Hem felicitat també a en Marc.

Conferència sobre “Els ossos polars”

El nostre company Enric ha fet una interessant conferència sobre els ossos polars. Ell ha explicat moltes curiositats sobre aquests animals que estan en perill a causa del Canvi Climàtic. Al final de la conferència a part de felicitar-lo hem explicat els efectes que té la contaminació en els hàbitats naturals. Hem vist un vídeo que explica molt bé la fosa de la banquissa del Pol Nord.

El cometa “Panstarrs”

Després d’unes setmanes en què només ha estat visible des de l’hemisferi sud, el cometa C/2011 L4 (PANSTARRS) serà ara observable per a nosaltres prop de l’horitzó oest poc després de la posta de sol. La setmana passada vam veure imatges espectaculars del cometa des del cel d’Austràlia, Nova Zelanda i dels telescopis de Xile.

Conferència sobre la geometria del campanar d’Esparreguera…

El Sr. Òrcar Simon , pare de l’Oriol, ens ha parlat de la geometria del campanar d’Esparreguera. L’Òscar és un expert en aquest campanar, ja que va participar en les tasques de reconstrucció que es van realitzar fa uns anys. La seva conferència ens serà molt útil per a poder comprendre la geometria que amaga el campanar d’Esparreguera per tal de participar al certamen VideoMAT…Matemàtiques per a respondre preguntes. Moltes gràcies Òscar.