Una Ilíada amb Eduard Farelo

Una Ilíada. Eduard Farelo

Eduard Farelo a Una Ilíada es posa a la pell de tots els personatges de l’epopeia d’Homer, la Ilíada, en un intens monòleg dirigit per Juan Carlos Martel Bayod i música de Juan Pablo Balcázar. Lisa Peterson i Denis O’Hare van agafar la Ilíada d’Homer, un dels textos més importants de la literatura universal, per reduir-la a un potent monòleg sobre la insalvable atracció humana per la violència, la destrucció i el caos.

Les veus dels déus, dels herois, dels guerrers i dels reis, el fragor de les batalles èpiques i el llunyà rumor de les passions transformades en mites gairebé universals. Tot condensat en la força de la paraula d’un sol actor.

Una Ilíada és una relectura actualitzada del text homèric. Aquesta Ilíada que l’Eduard Farelo té la necessitat vital i professional d’explicar sol cada nit davant el públic, resulta molt propera a l’espectador, la còlera funesta d’Aquil·les és el nostre cabreig incontrolable al volant o a la cua del supermercat, els morts de la Ilíada són els nostres morts i tenen noms molt propers i són d’indrets de casa nostra. Realment encara, després de milers d’anys, ens movem per la còlera, l’orgull, la gelosia, la fúria… fins al punt de no saber ja ni per què es fan les guerres? Per què no diem prou? “No vull barallar-me més, vull escoltar i intentar comprendre i construir”. El missatge de la Ilíada és d’amor i de pau.

S’estrena el dissabte 13 d’octubre al Temporada Alta i del 18 d’octubre al 4 de novembre al Teatre de la Biblioteca de Catalunya de Barcelona (entradas).

[youtube]https://youtu.be/k1wIQI2n1UE[/youtube]

“Cada vegada que explico aquesta història, tinc l’esperança que sigui l’última.”
Això diu El Poeta mentre s’endinsa en el cant de la història èpica d’Homer. De la guerra, l’honor, la violència i el setge grec a la ciutat de Troia. La Ilíada, de tradició oral, evoca des de fa segles herois i batalles. Ara, a l’ombra de la guerra a l’Iraq, Afganistan, Síria… la història ressona més que mai.

El Poeta, aquí, no només recita, també comenta, xerra i obliga a l’espectador a connectar amb el text, amb la seva pròpia història que és la de tota la humanitat. Per què caiem sempre en els mateixos paranys? El Poeta és clar: és la còlera individual dels éssers humans la que provoca les guerres amb milers de morts. El seu anhel, acabar amb la violència a partir de repetir i repetir la seva història. Aquest és el motor que empeny el nostre poeta, l’Eduard Farelo, a aixecar aquest monòleg.

Valèria Cuní

Aquest article s'ha publicat dins de Èpica grega, General, Mitologia i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Una Ilíada amb Eduard Farelo

 1. Realment Valèria Una Ilíada és una bona reactualització de la Ilíada d’Homer. Cal anar a veure-la i potser abans llegir, si no pot ser l’obra homèrica, almenys l’adaptació La còlera d’Aquil·les d’Editorial Teide.

  La còlera d'Aquil·les, adaptació fidel de la Ilíada d'Homer

 2. Eduard Farelo és totes les veus de la ‘Ilíada’ https://www.ara.cat/cultura/Eduard-Farelo-totes-veus-Iliada_0_2103389658.html

  “L’heroi de la representació, però, és un fenomenal Eduard Farelo posseït per la força d’Aquil·les en la narració de les lluites, per la clarividència d’Andròmaca (que en grec significa l’esposa del que està combatent ) i per la humilitat del comediant filòsof en la mirada distant cap al relat. Ell és la veu del narrador, la dels herois, la dels déus i les deesses, en un tour de force actoral i físic del qual surt indemne i glorificat amb els llorers de la victòria… i amb algun quilo de menys.” Santi Fondevila (diari Ara)

 3. 5 raons per veure “Una Ilíada” amb Eduard Farelo

  1. Perquè t’emociona Eduard Farelo i vols descobrir un dels seus projectes més personals. Sol sobre l’escenari rellegirà magistralment una de les epopeies més grans de la història: La Ilíada d’Homer.
  2. Perquè el text de l’obra i el primer muntatge de l’espectacle (amb la firma de Lisa Paterson i O’Hare) té l’aval de la crítica nord-americana i molts premis a les seves espatlles: Joseph Jefferson Award, l’Obie Award o el Lucille Lortel Award.
  3. Si ets dels que et fas preguntes filosòfiques, no et pots perdre aquest espectacle que es centra en el perquè de la insalvable atracció humana per la violència, la destrucció i el caos.
  4. Per tornar a descobrir que els textos clàssics són l’origen i la font d’inspiració de la literatura universal.
  5. Si ets apassionat de la mitologia grega i els noms d’Aquil·les, Agamèmnon, Hèctor i Patrocle et ressonen i et són propers.

 4. Gaby Ramírez diu:
 5. Valèria Cuní diu:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *