Kassandra de Sergio Blanco amb Elisabet Casanovas

Elisabet Casanovas, la Tània de Merlí o la Zerafina de La senyora Florentina i el seu amor Homer de Mercè Rodoreda, ara és Kassandra, la protagonista del monòleg Kassandra, un text de l’uruguaià Sergio Blanco dirigit per Sergi Belbel que desmitifica el personatge mític de Cassandra. T’ho perdràs?

[youtube]https://youtu.be/ZPb90QDJnGg[/youtube]

Elisabet Casanovas ha triomfat al Temporada Alta i aquests dies es revela com una actriu consagrada a la sala Tallers del TNC.

De la mà de Sergio Blanco, gran coneixedor de la tragèdia grega, Cassandra, la filla del rei Príam de Troia i d’Hècuba, germana d’Hèctor i de Paris, entre d’altres, castigada per Apol·lo amb el do d’endevinar el futur però de no ser creguda, és ara una esclava sexual transsexual refugiada de la guerra de Troia que treballa al club Odyssey i que s’expressa en una llengua que no és la seva ni la de l’autor. Una obra escrita en un anglès molt bàsic,comprensible per tothom, el que s’anomena broken english. A través de les seves històries passades, Kassandra ens explica les nostres històries presents: les nostres insuportables guerres, les nostres infortunades Troies, el desig de ser estimada. Reivindica que cap dramaturg grec, ni Èsquil, ni Sòfocles, ni Eurípides li van dedicar una obra com a Antígona o a Medea, tot i haver mort els seus dos fills. Amb la màscara posada del seu personatge preferit, Bugs Bunny, llegeix amb tota la solemnitat dels actors grecs amb màscara uns versos en grec antic de Les Troianes d’Eurípides en què la seva mare Hècuba s’adreça a ella.

Fotografia de David Ruano / TNC

No cal ni saber anglès ni mitologia per passar una estona ben agradable al club Odyssey amb música dels anys vuitanta i amb la gran Elisabet Casanovas, plena d’humanitat, sensibilitat i fortalesa.

#kassandraTNC

La professora Montse Bastons de l’escola Aula de Barcelona arran de Kassandra ha il·lustrat la cançó Cassandra d’Abba:

[youtube]https://youtu.be/UkrZLF6rdS8[/youtube]

Valèria Cuní

Aquest article s'ha publicat dins de General, Mitologia, Tragèdia grega i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Kassandra de Sergio Blanco amb Elisabet Casanovas

 1. https://criatures.ara.cat/opinio/adolescents-vagin-veure-kassandra-teatre_0_2118388154.html
  “…suggeriu als vostres fills adolescents que vagin a veure ‘Kassandra’, ara al TNC. Aquest monòleg, interpretat per Elisabet Casanovas, els atraparà. Es tracta d’un text de Sergio Blanco que adapta a l’actualitat, amb un text tan tràgic com esbojarrat i divertit, la història de la troiana que Agamèmnon va convertir en la seva esclava sexual. Una proposta de qualitat que connecta amb els més joves. A més, la Kassandra, com que és una refugiada estrangera al nostre país, para en un anglès molt entenedor. Els nostres alumnes es pensaran que saben més anglès del que saben! I nosaltres també!”

 2. Aquest pont he anat a veure dues obres de teatre, molt diferents, però ambdues han tractat amb saviesa i amb forta crítica la pervivència de la guerra de Troia en el món actual, ple de guerres, de còlera, d’incomprensió…:
  Una Ilíada amb Eduard Farelo i Kassandra amb Elisabet Casanovas.
  Curiosament a les dues obres hem pogut sentir grec clàssic: recitat en el cas de Farelo i llegit en el cas d’Elisabet Casanovas.
  Dues obres que haurien de fer gira i arribar a molta gent i sobretot tots els alumnes de grec les haurien de veure.
  Moltes gràcies i avant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *