Viejo amigo Cicerón

Fins al 10 de novembre de 2019 aneu a veure al Teatre Romea de Barcelona Viejo amigo Cicerón. Una obra amb un text ben encertat d’Ernesto Caballero amb una gran interpretació de Josep Maria Pou (Ciceró), acompanyat per Bernat Quintana (Tiró) i Miranda Gas (Túl·lia) sota la direcció de Mario Gas.

Viejo amigo Cicerón es va estrenar en la 65 edició del Festival Internacional de Teatro Clásico de Mèrida.

Viejo amigo Cicerón és una obra de ficció molt actual centrada en la figura del cèlebre orador, polític, escriptor i filòsof romà Marc Tul·li Ciceró  (106 aC- 43 aC), protagonista destacat de les intenses lluites i violentes transformacions esdevingudes en el segle primer anterior a la nostra era. Ciceró, enfront de la degradació del sistema polític, personifica la integritat moral de qui manté la coherència de les seves conviccions polítiques encara en les més adverses circumstàncies.

La funció té lloc en una biblioteca (escenografia de Sebastià Brossa ben il·luminada per Juanjo Llorens) i es fa una defensa de la lectura «Los libros son los únicos amigos que no te traicionan, no te olvides nunca de tenerlos al lado». También sobre la cultura sentenciaba: «Para ser feliz no se necesitan nada más que dos cosas, una biblioteca y un jardín», o «una casa sin libros es como un cuerpo sin alma».

Josep Maria Pou, a ‘Viejo amigo Cicerón’ a Mèrida, envoltat pels espectres de Pompeu, Catilina, Julio Cèsar, Marc Antoni i Octavi. Fotografia de Jero Morales

Aquesta obra teatral ben trenada, ben contextualitzada, amb referències històriques, literàries i polítiques, amb un llatí ben dit, amb una excel·lent interpretació, amb una acurada escenografia i un bon muntatge audiovisual… ens apropa al passat i alhora ens fa pensar i reflexionar sobre el present per encarar el futur.

Praeterita mutare non possumus, sed futura providere debemos. “No podem canviar el passat, però hem de preveure el futur”,  tal com va dir Ciceró.

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Viejo amigo Cicerón

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *