CANTÀNIA 2022 “CLARA, L’ART PER DINS”

Comencem el 2022 amb la música de la nova Cantània que prepararan els alumnes de 5è.

Gran concert del projecte Cantania (Imatge Cant`ania Virtual 2021)

CLARA L’ART PER DINS

Sinosi: Després de passar quinze dies a casa la seva àvia Blanca —dues setmanes fantàstiques en què s’ho han passat la mar de bé fent tota mena de coses—, la Clara espera avorrida que la seva mare la vingui a buscar. Però abans, totes dues tindran temps de viure una altra peripècia. A les golfes l’àvia Blanca hi té guardat un marc enorme sense cap quadre, i proposa a la seva neta que travessin el marc… D’aquesta manera, la Clara i la Blanca començaran una última aventura, aquesta vegada dins de les obres d’art, un món màgic i meravellós on s’alteren les distàncies i el temps corre a una altra velocitat.

 

Josep Maria Guix

MÚSICA: Josep Maria Guix (Reus, 1967) va estudiar Història de l’Art a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Teoria de la Música i Composició al Conservatori de Badalona, música electrònica a la Fundació Phonos (Barcelona) i informàtica musical a l’IRCAM (París). Ha rebut classes i consell de Benet Casablancas, David Padrós, Joan Guinjoan, José Manuel López López i Jonathan Harvey.

Ha estat guardonat en diverses ocasions: X Premi Internacional de Composició “Ciutat d’Alcoi” (Espanya, 1995), Premio SGAE Jóvenes Compositores (Espanya, 2000), Concurs Innovamusica (Andorra, 2008), Salvatore Martirano Memorial Composition Award (EUA, 2010), I Concurs Internacional “Festa de la Música Coral” (Barcelona, 2015), Kaleidoscope Chamber Orchestra call for scores (Los Angeles, 2018).

La seva tasca docent a Barcelona s’ha centrat en l’IES Pedralbes, el Conservatori Superior del Liceu, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Des 2007 fins a 2011, va ser director artístic del Festival “Nous Sons” a L’Auditori (Barcelona). La temporada 2018-19 ha estat compositor convidat en el Palau de la Música Catalana. La seva música ha estat enregistrada per Neu Records.

Jordi Llavina

POEMES: Jordi Llavina Llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, Jordi Llavina és escriptor, poeta, crític literari, a més de presentador de ràdio i televisió.

Després de realitzar diverses col·laboracions filològiques amb el Dr. Joan Solà i el Dr. Narcís Garolera, la seva trajectòria laboral comença a l’Editorial Columna com a cap de producció de diverses col·leccions, i poc després s’estrena com a crític literari en diaris com l’Avui, El Mundo, l’Ara, Núvol o La Vanguardia, on hi publica un article d’opinió quinzenal des del 2001.

L’any 1992 treballa com a professor de llengua catalana i literatura en diversos instituts d’ensenyament secundari, etapa que finalitza l’any 1999 quan passa a presentar i dirigir Fum d’Estampa, un programa de ràdio sobre llibres emès a Catalunya Cultura. Més tard es dedica al comissariat de l’Any Vinyoli, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i col·labora amb el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, que depèn de la Fundació Carulla.

Ha publicat nombrosos llibres de narrativa i assajos, però la seva obra destaca per les seves publicacions com a poeta, entre les quals hi ha La corda del gronxador (Moll/Proa, 2006), Premi Joan Alcover de poesia, Diari d’un setembrista (Bromera, 2007), Premi Alfons el Magnànim i Premi Crítica Serra d’Or, País de vent (Lleonard Muntaner, 2010), Premi Vila de Martorell de poesia, Vetlla (Tres i Quatre, 2011), Premi Vicent Andrés Estellés, Premi de la Crítica i finalista del Premio Nacional de Poesía, Contrada (Tres i Quatre, 2013), Matí de la Mort (Tres i Quatre, 2015), tres peces del qual van ser musicades en forma de lied per J.M. Pagán i una quarta pel músic pop D. Carabén.

Actualment és professor de secundària a l’Institut Milà i Fontanals de Vilafranca del Penedès.

Marc Donat

DRAMATURGIA:  Marc Donat

Nascut a Barcelona el 1968, és autor dels llibres infantils La rateta i el gat burleta (Cruïlla, 2015), El regal perdut del pare Noel (Beascoa, 2013), 1714: L’última bandera (Beascoa, 2014), 25 contes clàssics per llegir en 5 minuts (Beascoa, 2017) i Sant Jordi, la princesa i el drac (Estrella Polar, 2020).

Ha traduït diverses novel·les infantils, entre les quals destaquen els títols de la col·lecció El jardí secret de Viena Edicions: La teranyina de la Carlota i La trompeta del cigne, tots dos d’E. B. White, El tresor de la neu de Marie McSwigan, 248 funerals i un gos extraordinari de Deborah Wiles, L’ou gegant d’Oliver Butterworth, El peix núm. 14 de Jennifer L. Holm i La casa de l’Iggie de Judy Blume.

També ha traduït novel·les d’adults com Viatges amb el Charley de John Steinbeck (Viena, 2019) o Tomàquets verds fregits al cafè de Whistle Stop de Fanie Flagg (Viena, 2021).

S’ha estrenat en el món del teatre musical adaptant la novel·la De qui és el bosc de Mercè Canela (La Galera).

Un matí lluent de sol
Un matí lluent de sol
una nena que es diu Clara
i que passa el juliol
(i mig mes d’agost, encara)

amb la Blanca, la seva àvia,
en un poble de marina,
s’ha assegut sota una gàbia
on refila una cardina.

—M’avorreixo —diu la nena.
Llavors l’àvia, que la sent,
li respon, amb veu serena:
—S’avorreix qui res no entén.

I l’agafa per la mà,
i la fa seure al jardí.
—¿Veus quin arbre i quin vent fa?
Ai, que bé que s’està aquí!

Quan ja fa una hora que hi són,
la xiqueta es desficia.
I és com un gelat que es fon
sota el sol brusent del dia.

—Àvia, vull veure el Miró
i aquell gat tan eixerit.
Vol dir estels en la foscor,
vol dir un quadre d’en Magritte.

La senyora, que és molt viva
i coneix molt bé la Clara,
s’encamina, expeditiva,
sense fer gens de gatzara,

cap a aquella última estança,
i no para fins que es troba
en el lloc on mai no es cansa
—cau secret, íntima cova.

És la seva llibreria,
el racó més estimat,
on, d’una prestatgeria,
en despenja estels i gat.

Per saber-ne més:

AUDIOS / PARTITURES / GUIÓ

Els nostres alumnes de 5è actuaran al Teatre Monumental de Mataró el Dissabte 14 de maig de 2022 a les 6 de la tarda juntament amb:

COR1: Escola Joan Coromines (Mataró)
COR2: Escola Torre Llauder (Mataró)
COR3: Escola Camí del Mig (Mataró)
COR4: Escola Les Fonts (Argentona)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *