Monthly Archives: abril 2021

DISFRUTO – CARLA MORRISON

Carla Morrison

Carla Patricia Morrison Flores, coneguda com Carla Morrison, és una cantant, actriu, activista, productora i compositora mexicana. Va néixer a Tecate, Mèxic, el 19 de juliol de 1986.

Des de la seva infància a Mèxic, va sentir una inclinació especial per cantar. Animada per la seva convicció de dedicar-se a la música, va decidir mudar-se a Phoenix, Arizona (EUA), als 17 anys. Però l’ensenyament formal del conservatori no la convencia, i al cap de poc temps, va decidir ser autodidacta i va començar pel seu compte a tocar i crear les seves primeres composicions musicals.

El grup Babaluca

El seu primer projecte anomenat Babaluca  es va consolidar com a banda amb la incorporació de Nick Kizer i Nichole Petta i ben aviat es va posicionar com un dels projectes més importants del panorama musical local.

Durant aquesta etapa, la cantant també va col·laborar en  amb Mark Erickson, músic multi-instrumentista i membre de Colorstone. El grup Babaluca tenia força èxit en l’escena indie però Morrison no se sentia prou motivada i va decidir abandonar el projecte i tornar a Mèxic per continuar la seva carrera en solitari.

El 2009, va llançar el seu primer EP, titulat «Aprendiendo a aprender», produït de formaautònoma en l’estudi de Jordan Beriault a Tempe, Arizona. Al poc temps, aquest disc va a agradar al públic i als mitjans, posicionant entre els projectes musicals més prometedors de la nova escena mexicana, portant-la a actuar en gran part del país. El disc conté temes compostos i produïts per ella. Fins i tot els temes «Esta soledad» i «Lágrimas» van ser utilitzats en el programa de televisió “Soy tu Fan”. Posteriorment, la cantant mexicana Natalia Lafourcade es va interessar en ella i li va oferir produir un nou EP.

Portada del disc “Déjenme llorar”.

 Va debutar com a actriu en la pel·lícula Ana Maria in Novel·la Land i tres cançons seves («Me encanta», «Hasta la piel» i «Yo sigo aquí») van ser utilitzades per a la banda sonora.
Va cantar en viu «Un beso» en la cerimònia dels Premis Grammy de 2017. De fet, ha estat guanyadora de tres premis Grammy Llatí; dos per millor cançó alternativa amb «Déjenme llorar» (2012) i «Vez primera» (2016) i un per el seu àlbum debut «Déjenme llorar» (2012).

Morrison ha aconseguit reconeixement a diversos països d’Europa, Amèrica del Sud i els Estats Units on  ha tocat arreu en festivals de música multitudinaris. Al llarg de la seva trajectòria musical ha col·laborat amb artistes com Julieta Venegas, Enrique Bunbury, Leonel García, Eugenia León, Esteman, Kinky, Vega, Macklemore & Ryan Lewis, Dani Martín, Lila Downs, J Balvin, Nicky Jam, Mon Laferte i Ricky Martin entre altres.

Aquesta setmana és una proposta de l’Àngels Galera, cap d’estudis i directora en funcions de la nostra escola. Moltíssimes gràcies per participar al Bon dia amb Melodia amb aquesta cançó; una veu que canta des de les emocions. Espero també les vostres propostes!

Bona setmana a tothom!


Disfruto
Me complace amarte
Disfruto acariciarte y ponerte a dormir
Es escalofriante
Tenerte de frente, hacerte sonreír
Daría cualquier cosa
Por tan primorosa, por estar siempre aquí
Y entre todas esas cosas
Déjame quererte, entrégate a mí
No te fallaré
Contigo yo quiero envejecer
Quiero darte un beso
Perder contigo mi tiempo
Guardar tus secretos
Cuidar tus momentos
Abrazarte
Esperarte, adorarte
Tenerte paciencia
Tu locura es mi ciencia

Ah-ah-ah-ah Oh-oh-oh-oh
Oh-oh-oh-oh, oh-oh
Uh-uh-uh-uh Oh-oh-oh-oh
Oh-oh-oh-oh, oh-oh

Disfruto mirarte
Cada movimiento
Un vicio que tengo
Un gusto, valorarte
Nunca olvidarte
Entregarte mis tiempos
No te fallaré
Contigo yo quiero envejecer
Quiero darte un beso
Perder contigo mi tiempo
Guardar tus secretos
Cuidar tus momentos
Abrazarte
Esperarte, adorarte
Tenerte paciencia
Tu locura es mi ciencia
Quiero darte un beso
Perder contigo mi tiempo
Guardar tus secretos
Cuidar tus momentos
Abrazarte
Esperarte, adorarte
Tenerte paciencia
Tu locura es mi ciencia
Ah-ah-ah-ah Oh-oh-oh-oh
Oh-oh-oh-oh, oh-oh
Uh-uh-uh-uh Uh-uh-uh-uh
Oh-oh-oh-oh, oh-oh

Per saber-ne més

Carla Morrison va presentar l’any 2017 una conferència per TEDx anomenada De quién dependo? on va compartir la seva experiència com a dona i artista independent.                        Son només 14 minuts,  interessants per  conéixer i entendre aquesta gran artista, que treballa incansablement al marge de les grans discogràfiques i del negoci de la música pop “estandard”.  Molt recomanable!

SANT JORDI 2021 *ESPECIAL MARIA MERCÈ MARÇAL

Com ja sabeu aquest Sant Jordi 2021 el dediquem a la poesia de la Maria Mercè Marçal.

 

CANÇÓ DE FER CAMÍ (MARIA MERCÈ MARÇAL) * POESIA ESPECIAL SANT JORDI 2021

S’acosta Sant Jordi 2021 i aquest any a l’escola Les Fonts dedicarem la Diada a la poetessa Maria Mercè Marçal (1952-1998). Al Bon Dia amb Melodia d’aquesta setmana prèvia escoltarem el seu poema Cançó de fer camí i descobrirem qui va ser aquesta escriptora tan important.

Maria Mercè Marçal i Serra

Maria Mercè Marçal

Va ser una poeta, catedràtica d’institut de català, narradora, editora i traductora catalana.
Nascuda el 13 de novembre de 1952, va passar tota la seva infància a Ivars d’Urgell a la comarca del Pla d’Urgell (Lleida). Va morir a Barcelona, el 5 de juliol de 1998, a l’edat de 45 anys.
El fet de viure i créixer en un entorn rural serà determinant per a Marçal. La tradició popular, palpable en el lèxic, les metàfores, les imatges i els girs idiomàtics, serà una constant en la seva obra. Els seus pares tenien inquietuds culturals i artístiques. La poeta sempre mantindrà el lligam amb la terra i la cultura popular.

El 1963 se’n va a estudiar el batxillerat a l’institut de Lleida. Durant aquesta etapa escriu els primers textos en català. El 1969 es trasllada a Barcelona per ingressar a la Universitat de Barcelona. Hi estudia Filologia Clàssica fins al 1975, any en què es llicencia. En l’etapa universitària s’inicia la politització de Marçal. Abans d’acabar els estudis comença a impartir classes de català, en el marc de la resistència antifranquista, a Sant Boi de Llobregat.

També va ser activista política, cultural i feminista. Marçal defineix l’escriptura com a «activitat vertebradora». Els seus textos combinen la tradició, la innovació i la investigació sobre les formes poètiques. Des dels seus primers escrits demostra un gran rigor i cura lingüístics, que palesen la seva gran coneixença de la llengua.

Poema “Divisa” de Maria Mercè Marçal

El seu primer llibre de poemes, Cau de llunes (Premi Carles Riba 1976), amb el pròleg de Joan Brossa, inclou el poema Divisa, que té el caràcter de manifest que resumeix les directrius del seu activisme:
“A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.”

 

 

 

 

El duet valencià Mireia Vives (veu) i Borja Penalba (veu / guitarra)

Cançó de fer camí

Marina Rossell,  va musicar “Cançó de fer camí” de Maria-Mercè Marçal, uns versos que la poeta va dedicar a la cantautora i que alhora aquesta va incloure al disc Bruixes i maduixes (1980). És una cançó que també han musicat altres músics, com la cantautora  Rusó Sala al disc Fil de coure (2015), i posteriorment en van fer un senzill Mireia Vives i Borja Penalba, amb un videoclip de la cançó interpretada conjuntament amb Gemma Humet.

Llegiu el poema amb atenció i descobriu el seu contingut social i feminista.
Cançó de fer camí

Vols venir a la meva barca?
-Hi ha violetes, a desdir!
anirem lluny sense recança
d’allò que haurem deixat aquí.

Anirem lluny sense recança
-i serem dues, serem tres.
Veniu, veniu, a la nostra barca,
les veles altes, el cel obert.

Hi haurà rems per a tots els braços
-i serem quatre, serem cinc!-
i els nostres ulls, estels esparsos,
oblidaran tots els confins.

Partim pel març amb la ventada,
i amb núvols de cor trasbalsat.
Sí, serem vint, serem quaranta,
amb la lluna per estendard.

Bruixes d’ahir, bruixes del dia,
ens trobarem a plena mar.
Arreu s’escamparà la vida
com una dansa vegetal.

Dins la pell de l’ona salada
serem cinc-centes, serem mil.
Perdrem el compte a la tombada.
Juntes farem nostra la nit

Curiositats

Versió en directe intimista gravada als estudis de Ràdio Arenys. Molt recomanable!

Versió en directe gravada al Palau Sant al concert a favor dels refugiats (Volem acollir).

MARIA MERCÈ MARÇAL (+POEMES + CANÇONS)

M’AGRADA L’ESPORT / SOM UN EQUIP / SOBRE RODES

La família del Club Súper3 prepara el seu comiat

En Pau, l’Àlex, en Roc, la Lila, en Fluski, la Nenúfar, la Matoll, en 6Q, la Pati Pla, el Biri Biri, en Rick, el senyor Pla… els personatges icònics de La família del Super 3 s’acomiadaran a final de la present temporada de l’audiència infantil de Catalunya. El grup de personatges creat el 2006 en la revolució total del canal arribarà a la seva fi el juny de 2021, quan acabi el curs.

Sembla ser que la televisió pública catalana està treballant encara en un projecte alternatiu, que encara no s’ha concretat, per a estrenar-se durant el 2021-2022. En cap cas, assenyalen des de TV3, serà “una rebaixa o un menysteniment al canal” sinó tot el contrari. La televisió pública catalana prepara una renovació de diversos aspectes del canal infantil que “s’haurien d’haver fet abans però que s’han anat allargant per diversos problemes”, com els econòmics. El Súper 3, com a canal de televisió, en cap cas perilla. Marc Parrot

Engeguem el tercer trimestre amb molt energia: jornades esportives i la setmana sobre rodes. Per això començarem el Bon dia amb Melodia amb una selecció de cançons del Club Súper3 relacionades amb l’esport.

Ja hem parlat moltes vegades que aquestes cançons del Club Súper3 son del composicions escrites pel músic, cantant i productor català Marc Parrot que s’encarrega de la creació i producció de totes les cançons dels discs del Súper3 a partir del 2008:  Anem a veure món (2008), Uh oh no tinc por (2011), Conectem (2013), Arkandú (2015),  i  Tenim el poder (2017).

Si no  coneixeu aquests discs, són àlbums molt recomanables!

Aquesta setmana doncs,  res d’estar-se quiets, cal que balleu tots a classe la coreografia de “M’agrada l’esport“! Vinga mireu el tutorial i poseu-vos tots i totes a ballar, mestres també!!!

M’agrada l’esport
Club Súper3 (Lletra i Música: Marc Parrot)

Quan faig esport m’ho passo bé
I em poso a to
Amb tot l’equip ens entrenem
Mentre juguem
M’agrada pedalar
Saltar i encistellar
Xutar, nedar, esquiar
Córrer i patinar
M’agrada el voleibol
El tenis i el futbol
L’esquí, el rem, el bàsquet
El golf i l’handbol

Em moc, em moc
M’agrada l’esport
Em moc, em moc
Segueix-me si pots

Quan faig esport m’ho passo bé
I em poso a to
Amb tot l’equip ens entrenem
Mentre juguem
Per estar preparat
Has de menjar de tot
Pa, fruita i cereals
No poden faltar mai
A poc a poc he anat
Guanyant velocitat
Tinc més agilitat
I ja no em canso tant

Em moc, em moc
M’agrada l’esport
Em moc, em moc
Segueix-me si pots

Si encara no has trobat
Quin és el teu esport
Primer el que hauràs de fer
És posar en forma el teu cos
Si encara no has trobat
Quin és el teu esport
En pots començar un per un
Fins a provar-los tots

Em moc, em moc
M’agrada l’esport
Em moc, em moc
I ja ens movem tots
Em moc, em moc
M’agrada l’esport
Em moc, em moc
I ja ens movem tots
Em moc, em moc
M’agrada l’esport
Em moc, em moc
I ja ens movem tots

 

Més cançons del Club Súper3 per ballar i moure’s!