PA AMB TOMÀQUET // ST. JORDI ESPECIAL MIQUEL MARTÍ I POL

Sant Jordi 2014

Santi Arisa

Santi Arisa

És un músic català i popular baterista, també és cantant, compositor, promotor i actor. Des de molt jove actua amb diverses formacions, Santi Arisa y su ritmo, l’Orquestra Club San Remo, l’Orquestra Club Virginia i l’Orquestra Internacional de Maravella.

En la seva extensa carrera professional destaca la fundació d’emblemàtics grups com Fusión, La Tribu, Lakatans, Pegasus; tots ells de formació i estil diversos amb els que explora diferents facetes de la música, des de fusió jazz-rock fins a la música contemporània.
Durant anys ha estat considerat per les revistes especialitzades  el millor bateria de l’estat espanyol.

Ha estat pioner en iniciatives de difusió de la cultura catalana. Entre elles cal destacar la creació de Sardanova amb la que intenta aportar a la composició sardanística instruments provinents del rock i del jazz incorporant nous elements rítmics.

Ha musicat poemes d’autors catalans. També ha composat músiques de pel·lícules (Orquestra Club Virginia, Cain, Subjudice, Pepe Guindo…), per a produccions de Club Súper 3, per a sèries de televisió i esdeveniments importants com els Paralímpics de Barcelona 92 i la Inauguració de les Olimpíades de Policies i Bombers de Barcelona 2003. Té editats una cinquantena de discs.

Miquel Martí i Pol

 

Pa amb tomàquet

És una cançó, en clau de salsa-rumba, que pertany a TOT ÉS EN TOT, una composició musical basada en una antologia poètica de Miquel Martí i Pol realitzada per Santi Arisa. El recull de poemes és una tria de diferents èpoques del poeta i en la posada en escena de l’espectacle hi participen un total de 30 persones: el Cor Coral·lí, dirigit i fundat per Agnès Miralbell i format per una vintena de veus joves, entre les quals hi ha les solistes Núria Costa i Rocío Seligrat; Jordi Blanch i Laura Merçè, cantants de La Tribu de Santi Arisa, i també l’actriu i rapsode Rosa Cadafalch, bona coneixedora dels versos de Martí i Pol.

Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, 1929-2003) i Santi Arisa (Manresa, 1947) no pertanyen exactament a la mateixa generació però, segons el músic, hi ha uns quants punts de contacte vital entre tots dos: «Martí i Pol explica en els seus poemes coses que jo he viscut i sentit. Per exemple, ell va entrar a treballar molt jove a la fàbrica, com jo.»

El poema” Pa amb tomàquet” pertany a BON PROFIT!, el primer llibre de poemes per a infants escrit per Miquel Martí i Pol, l’any 1987.

Aquesta setmana tan especial per la diada de sant Jordi no podia faltar una cançó relacionada amb la poesia i concretament a Miquel Martí i Pol. Ha estat una proposta de la Roser tutora de 1r que és una gran admiradora del poeta. Moltes gràcies Roser

 

(La cançó Pa amb tomàquet apareix en el minut 42′ de l’espectacle)

PA AMB TOMÀQUET

(Miquel Martí i Pol)

 Déu ens dó ser catalans

per menjar bon pa amb tomàquet
amb un raig d’oli discret
i un pols de sal si fa falta;
pa de pagès si pot ser,
que és més saborós que els altres,
i tomàquet ben madur,
però que no ho sigui massa.

(Déu ens dó, déu ens dó,

déu ens dó bon pa amb tomàquet.)

 

Déu ens dó un tall de pernil
o llonganissa ben ampla
perquè acompanyin el pa
ben sucadet amb tomàquet;
pernil de bon mastegar,
llonganissa de la Plana,
que els osonencs en això
tenim molta nomenada.

(Déu ens dó, déu ens dó,

déu ens dó bon pa amb tomàquet.)

Déu ens dó tot el que he dit
i bons amics a la taula
per comparitr el que mengem
i fer petar la xerrada
que conversar amb els amics
sempre sol despertar gana
i el menjar, si és compartit,
resulta més agradable.

(Oli discret

Sal si fa falta

Pa de pagès

Ben sucadet.)

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *