Enterovirus

L’enterovirus està monopolitzant les notícies actuals, i últimament en hospitals i ambulatoris només es parla d’això.  Aquest virus, que per desgràcia, s’ha posat de moda té uns símptomes d’allò més variats, des d’un refredat comú a la miocarditis ( inflamació pulmonar cardíaca que prové dels mots grecs: “μῦς/-υός”- múscul,  “καρδία” – cor i “îtis”– inflamació)

Deixant de banda les part més científiques, anem a portar aquest virus cap a un cap més lingüístic com ara l’etimologia, i anem a esbrinar d’on prové aquest mot.

La paraula “enterovirus” prové de la unió del mot grec ἔντερον que vol dir intestí amb el mot llatí uirus que vol dir verí.

Quins altres mots coneixeu que provinguin dels ètims ἔντερον  i  uirus?

Sandra Mendoza
1r Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Del llatí al català, Ètims grecs, Ètims llatins, General, Medicina i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Enterovirus

 1. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Salvete!
  Bon treball Sandra!
  Altres paraules que provinguin dels ètims uirus són:
  VIROIDES: agent infecciós que pot provocar una malaltia en el seu hoste. Encara que funcionen de manera similar als virus, a diferència d’aquests els viroides no tenen lípids i de proteïnes.
  RETROVIRUS: moltes persones creuen que un retrovirus és el mateix que un virus, però no és així. Són aquells gens que es troben codificats en ARN en lloc d’ADN.
  ADENOVIRUS: Els adenovirus són un tipus de virus de mida mitjana, que es caracteritzen per tenir el material genètic en una doble cadena d’ADN no circular. Tenen un pes molecular petit i no tenen coberta externa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *