La tonteria de la Mars Climate Orbiter

marsclimate.jpgL’any 1999 la Sonda espacial Mars Climate Orbiter de la NASA es va estavellar sobre la superfície de Mart degut a un problema absurd: l’aparell d’aproximació a Mart calculava la distància amb milles, mentre que els frens tenien les dades en metres.

Països com Anglaterra i els Estats Units utilitzen un sistema de mesures basat amb les milles per mesurar distàncies i lliures per als pesos. La resta de països europeus utilitzen el Sistema Internacional basat amb els metres per distàncies i Newtons per al pes. Una milla són 1,61 kilòmetres, pel que el valor unitari de les milles és més petit que el mateix per representar els metres. I aquest va ser precisament l’error.

La Mars Climate Orbiter havia d’estar orbitant al voltant de Mart per estudiar el clima d’aquest planeta i la seva superfície. La velocitat a la que s’apropava a Mart era molt alta, pel que havia d’accionar uns frens quan estès situada a 150 kilòmetres de la superfície, que són 93 milles. L’ordinador que calculava aquesta distancia ho feia amb milles, mentre el que havia de frenar ho feia en metres. Fins que no va detectar els 150 Km, o sigui 93 milles, no li va passar aquesta dada als frens. Els frens ho van interpretar com a 93 Km, pel que es van accionar massa tard, estavellant-se contra la superfície de Mart.

Això va passar perquè dues empreses per separat van dissenyar i fabricar els aparells de la nau, i cadascuna d’elles utilitzava un sistema d’unitats diferent. La NASA va acabar d’admetre aquest lamentable error i actualment totes les empreses que treballen per la NASA ho tenen que fer amb un sol sistema d’unitats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *