Les cinc mentides de Zapatero sobre nuclears

L’altre dia, el president del Govern espanyol, Jose Luis Rodriquez Zapatero, va sortir a la televisió, a la cadena Cuatro, i va parlar sobre nuclears. Durant la entrevista es va puntualitzar unes dades sobre la necessitat de tancar nuclears velles. Però es veu que el que va dir no és cert de tot, i moltes de les afirmacions que va dir són totalment falses.

 

Primera: va dir que no hi ha cap central al món en funcionament de més de 40 anys. N’hi ha una Anglaterra i una altra als Estat Units

 

Segona: va dir que al món només hi ha 6 centrals amb prorroga de més de 40 anys. Hi ha 58 centrals al món amb permís per als 60 anys d’explotació, i n0hi ha 19 més que estan en procés d’allargar la seva vida fins als 60.

 

Tercera: va dir que només hi ha una central nuclear en construció al món. N’hi ha 50: Xina, Argentina, Finlandia, Rusia, França, Japó, etc…

 

Quarta: va dir que la norma és tancar centrals als 40 anys de funcionament, que una prorroga és excepcional. El 70% del parc nuclear nord-americà podrà operar fins als 60 anys.

 

Cinquena: va dir que el preu del MWh nuclear i fotovoltaic era el mateix. El nuclear costa 35€ i el fotovoltaic 400€. Retirar nuclears suposa substituir-les per renovables,s que són més cares de produir.

 

La central nuclear de Garoña tancarà al 2013, amb 42 anys d’explotació. El greu de l’assumpte no és aquesta decisió, sinó les mentides que s’expliquen a la població sobre aquest tema tant delicat.

 

Tots tenim una vena ecologista, i la majoria de gent són antinuclears, però a tots ens agrada estar frescos a l’estiu i escalfats a l’hivern, i tenir tres ordinadors a casa, i navegar per Internet, i això demana electricitat.

 

El següent video és un fragment de la entrevista a Cuatro.

 

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/a_z7_OqSESw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

12 thoughts on “Les cinc mentides de Zapatero sobre nuclears

  1. Antinuclear1

    La major part de dades qe hi ha en aquest text son falçes. Vol dir què sense nuclears s’acavaria l’electricitat? Doncs no és així, per exemple a espanya es podrien tancar totes les centrals nuclears i la vida no cambiaria gens perque an aquests moments espanya té una sobre producció d’electricitat que ven als paisos veins.

  2. Departament Tecnologia Post author

    El que diu el text és cert: s’estan construint noves nuclears, moltes tenen més de 40 anys, i que el KWh fotovoltaic és més car que el nuclear (muntar una nuclear és molt car, però s’amortitza per la gran quantitat d’energia que en surt)
    L’altra és que sense nuclears es pugui tirar endavant, cosa que dubto si a més a més tanquem les tèrmiques de carbó.
    Sobreproducció Espanya no en té: a l’estiu hi ha un pic molt alt degut als aires condicionats i s’ha de comprar a França el que no podem generar nosaltres.

  3. Antinuclear1

    NO discuteixo que el KWh sigui més barat el de les nuclears, però se del cert que es pot tirar endavant, ja que em baso en estudis i dades de primera mà sobre la producció i consum espanyol d’electricitat i s’observa clarament què tota l’energia que produeixen les nuclears ens sobra i l’hem de vendre a frança.

  4. Energia NUCELAR

    Primerament, dir que les centrals en procès de construcció, estàn en països subdesenvolupats amb manca de diners per poder comprar energia fora. Els països desenvolupats estàn començant a replantejar-se les nuclears i abandonar-les, ja que generen una gran quantitat de residus radioactius, apart del seu impacte medioambiental tot i que alguns diuen que no en té, la qual cosa es falsa, ja que el vapor d’aigua expulsat per la nuclear conté Triti, una partícula raidioactiva.
    Per altra banda, les nuclears suposaven un 20% del total de l’energia espanyola. Ara mateix, les centrals nuclears espanyoles suposen un 17% de l’energia total.
    L’impacte social i medioambiental que generen les centrals nuclears no és comparable al de cap altra font d’energia renovable. Personalment, penso que les nuclears son una gran mafia, que es mouen pels diners sense importar-los-hi “qui ho ha parit”. El sol, per exemple, no genera cap tipus de contaminació, i segons uns estudis d’un catedràtic en energia de la Universitat de Barcelona, posant plaques solars que ocupessin la meitat del Desert del Sàhara, hi hauria prou energia com per abastir el món sencer.
    Energia Renovable Sí,

    Nucelar.

  5. Departament Tecnologia Post author

    Estic a favor de les energies renovables, entre altres coses per tenir menys dependència de l’exterior. Però actualment prop del 80% de l’energia al país és generada per nuclears i tèrmiques, la resta la completa les renovables. Si afegim que el govern vol impulsar el cotxe elèctric, molts parcs eòlics i fotovoltaics s’haurien de posar per substituir les tèrmiques i les nuclears, sobretot tenint en compte que l’eficàcia d’aquestes energies són del 15% a les fotovoltaiques (i només quan és de dia i no hi ha núvols) i de que faci vent per moure els aerogeneradors.
    Les fotovoltaiques reben subvencions del govern per cada KW produït, i fa poc es va detectar un frau d’una empresa que va vendre energia fotovoltaica a les 4 de la matinada. Van posar en marxa uns generadors de gasoil per fer electricitat i la van vendre com a renovable per cobrar la subvenció.
    La factura de la llum cada cop puja més, entre altres coses per que el KW d’aquestes renovables és molt més car.
    Si hi ha un pic de demanda elèctrica per la nit i no fa vent en sembla que poca electricitat podran ofertar les eòliques i fotovoltaiques. Està molt bé que hi siguin, però fins que no es trobi la manera d’augmentar el seu rendiment, ara per ara tenen que existir com a complements de les convencionals i no com a substitutes.

  6. Sí a l'energia nuclear

    http://www.ree.es/sala_prensa/ext_img/3004_Cobertura_demanda.jpg

    En aquesta adreça hi ha una gràfica de la producció elèctrica del mes d’abril de 2010. Les nuclears arriben al 25% de la producció i la eòlica el 14%. El carbó genera molt poc (3%), però les de cicle combinat (les que cremen gas) supera el un 20%.
    La hidràulica arriba al 21%, però s’ha de tenir en compte que portem 2 anys de pluges i els pantans poden soltar aigua sense témer la sequera. Suposo que un estiu sec deu canviar bastant aquesta gràfica.

  7. Antinuclear1

    http://www.ree.es/sistema_electrico/informeSEE.asp

    en aquesta pàgina trobareu un pdf per descarregar on podeu comprovar les dades del anuals del 2009. Alli veureu que l’energia nuclear nomes ocupa el 16% de la produicció total d’energia Per tant, les nuclears son innecessàries ja que espanya exporta aprox. 9586 GWh a Portugal i uns 4217 GWh al Marroc anualment.

  8. Antinuclear1

    I m’agradaria afegir què a espanya hi ha hagut temporades on totes les nuclears han estat totalment parades i no ha faltat energía electrica en tot el país.

  9. Energia NUCELAR

    Consum d’energia a Espanya.
    Petróleo 47,8%
    Gas natural 24,5%
    Carbón 9,8%
    Nuclear 10,8%
    Biomasa y residuos 3,6%
    Eólica 1,9%
    Hidráulica 1,4%
    Biocarburantes 0,4%
    Solar 0,2%
    Geotérmica 0,0%

    Font: Ministeri d’Industria Espanyol
    Encara creiem que les nuclears són necessaries i tenen tant pes en la producció d’energia a Espanya?

  10. Departament Tecnologia Post author

    Segons aquestes dades, el 80% és generat per combustibles fòssils. Si també es volen tancar per que generen CO2 que acceleren el canvi climàtic (tema del que em declaro escèptic), llavors tenim un problema bastant gros: o escalfem el planeta (insisteixo amb el meu escepticisme), o generem residus nuclears.
    Per cert, no confondre la potència instal·lada amb la produïda: hi ha molts parcs eòlics amb una potència que es considera teòrica. La realitat de la producció depen de quan bufi el vent. Fa poc un parc eòlic va batre el rècord de producció a les quatre de la matinada, quan la demanda és molt baixa.

  11. Energia NUCELAR

    O investiguem i desenvolupem les energies renovables en comptes de destinar els diners a projectes innecessaris i ajudar a empreses com Endesa, Iberdrola, etc, que generen una gran quantitat de residus perillosos, i després, som nosaltres els que ens en hem de fer càrreg.
    Si 50 plaques solars generessin 60.000.000 d’euros al dia (euros que generen els MWH produïts per les nuclears d’Ascó) , no dubtis que aquestes empreses estarien amb les abans nombrades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *