El desafortunat destí de Nagasaki

El dia 9 d’agost de 1945 un avió bombarder B-29 nord-americà es dirigia a la ciutat japonesa de Kokura per llençar una bomba nuclear. Tres dies abans en va caure una sobre Hiroshima, i Kokura era la segona cuitat que havia de ser bombardejada. Però aquell dia estava núvol sobre Kokura, i el pilot va donar voltes al seu voltant a veure si millorava el temps. Al veure que els núvols no marxaven, es va dirigir a la ciutat que tenien com alternativa: Nagasaki. Aquell dia els seus habitants van veure dos sols: el de l’astre que els il·luminava i el provocat per la bomba que els hi va caure a sobre.

75.000 persones van morir aquell dia a Nagasaki a causa de la bomba de plutoni anomenada “Fat Man”. Abans d’aquests bombardejos, els nord-americans van elegir unes quantes cuitats com a destí de les dues bombes que tenien preparades per llençar sobre el Japó. A part de Hiroshima, Nagasaki i Kokura, hi havia Kyoto, l’antiga capital de l’imperi japonès. Totes aquestes cuitats van ser “protegides” pels bombardejos nord-americans amb bombes tradicionals per a que l’efecte de la bomba nuclear fora més gran. Kyoto va ser descartada per que van creure amb el rebuig internacional d’atacar aquesta cuitat mil·lenària, bressol de la cultura tradicional japonesa.
Les cuitats elegides van ser Hiroshima i Kokura. Kokura i Kyoto van quedar intactes a l’acabar la Segona Guerra Mundial al ser descartades per les bombes nuclears i dels bombardejos que feien els nord-americans en espera de la rendició japonesa.
Articles relacionats:
Butoh: dansa sortida d’Hiroshima
Ginkgo biloba: el supervivent d’Hiroshima 
El Projecte Manhattan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *