La trampa 22: no tens sortida

Imagina que un dia no fas un examen perquè aquell dia no has estudiat i falsifiques un certificat mèdic per fer-lo un altre dia. El reglament del centre solament et permet fer l’examen en aquestes circumstàncies, de baixa mèdica, però també diu que si el certificat mèdic és fals, t’expulsaran una setmana. Estàs atrapat: tant si dius la veritat com si presentes el certificat fals sortiràs perdent: has caigut a la trampa 22.

S’anomena “trampa 22” a aquella situació en la qual una persona es veu afectada per una regla en la qual qualsevol alternativa que elegeixi l’acaba perjudicant. El terme (Catch-22) procedeix de la novel·la de Joseph Heller del mateix títol, publicada el 1961, en la que es narra la història d’un pilot nord-americà en la Segona Guerra Mundial que tracta d’evitar entrar en combat fent-se passar per boig. Paradoxalment, l’article 22 del reglament estableix que ningú en el seu sa seny no voldria pilotar un bombarder en semblants circumstàncies, de manera que la seva al·legació demostra en realitat que és assenyat i que ha de continuar pilotant.

D’acord amb aquesta regla, tot pilot que no vulgui volar ha de demostrar que no està capacitat mentalment, però per a això ha d’enviar una sol·licitud de revisió. En el moment en què ho fa, la trampa es tanca sobre si mateixa i l’aviador passa a ser considerat com a assenyat, ja que cap boig no presentaria una queixa. En definitiva, no hi ha elecció possible ni manera de sortir del sistema.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *