Un acudit meteorològic

La meteorologia és una ciència que intenta predir el temps que farà. Hi ha previsions d’un dia per l’altre i d’altres a un termini més llarg. Quan més llarg és aquest termini, més costa encertar, sobretot pel fet que hi ha moltes més variables que intervenen. Konrad Lorenz ha ho va intentar al seu moment, però no se’n va sortir: petites variacions feien variar molt les previsions. El va anomenar l’efecte papallona (veure article)

Hi ha moltes variables per predir el temps que farà, com els del següent acudit:

Una tribu d’indis li demana al seu cap com serà  l’hivern. El cap, com que no en té ni idea i per curar-se en salut, els hi diu que serà fred, i que ja poden començar a recollir llenya. L’endemà el cap va a visitar als de l’agència meteorològica i els hi pregunta el mateix.

–         Els indicis diuen que serà molt fred.

Al tornar al poblat informa de nou que l’hivern serà molt fred i que recullin més llenya. Uns dies desprès, el cap torna a l’agència a preguntar de nou.

–         Tot apunta que serà molt i molt fred.

Torna al poblat i ordena que recullin tota la llenya possible. Uns dies desprès, i per assegurar-se, torna a l’agència per preguntar de nou per l’hivern.
–         Els indicis ens diuen que aquest serà l’hivern més fred dels darrers cent anys.
–         Però, com poden estar tant segurs?- va preguntar el cap.
–         Veurà, és que hem vist que els indis estan recollint molta llenya…

(acudit extret del llibre “Plató i un ornitorinc entren en un bar…”)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *