L’origen del cinema

citylights.jpgEl 28 de desembre de 1895 els germans Auguste i Louis Lumière van projectar la primera pel·lícula de la història: la sortida dels obrers d’una fàbrica. Aquests germans francesos són considerats els pares del cinema, i molt ha canviat aquell cinema de principis del segle XX al dels nostres dies: so, color, efectes especials, han estat les evolucions més importants des de la seva creació.

Malgrat tot, hi ha grans pel·lícules de l’inici del cinema que són obres d’art. El final d’una d’elles està  considerat com un dels millor finals de pel·lícula de tots els temps: es tracta de “City Lights”, i la va dirigir i protagonitzar Charles Chaplin. Si vols saber de què va, pots seguir llegint…

Hi havia una vegada una noia cega que venia flors al carrer. Un dia va aparèixer un vagabund, Xarlot, i per un malentès la noia el va confondre amb un senyor molt ric. Xarlot se’n va adonar, i va fer el paper d’home ric malgrat que no ho era. Una nit Xarlot va salvar a un home borratxo de morir ofegat al riu. Aquell home es volia suïcidar però Xarlot el va acabar convencent que no ho fes. Es van fer molt amics, i aquell senyor sí que n’era de ric, però el problema era que tan sols reconeixia a Xarlot quan anava begut, quan estava sobri el feia fora de casa dient que no el coneixia de res.

Xarlot per la seva banda seguia fent el paper d’home ric davant la noia cega, i un dia li va dir que hi havia una clínica que curava la ceguera, i que ell li pagaria la operació. Va buscar feina per recollir diners, però no se’n sortia. Desesperat, una nit va acudir al seu amic milionari un dia que estava begut i li va demanar els diners. El senyor ric els hi va donar, però aquella mateixa nit uns lladres van entrar a robar. Desprès d’estabornir al milionari, Xarlot es va defensar i els va fer fora. Quan va acudir la policia, el milionari va despertar del cop que li havien donat i va dir que li havien robat. Xarlot va explicar el que havia passat, però com que el milionari no el coneixia, va dir que el lladre podria ser ell mateix. Al mirar les seves butxaques, van descobrir els diners que li havia donat per la operació de la noia cega. Com que ningú creia el què Xarlot els explicava, que aquells diners li havia donat ell, els va agafar i es va donar a la fuga.

Amagant-se de tothom, va anar a casa de la noia cega i li va donar els diners. Li va dir també que havia de marxar per motius de feina i que estaria una temporada fora i es va acomiadar. Uns dies desprès, el van detenir per robatori i el van tancar a la presó.

Uns mesos desprès, Xarlot va sortir de la presó i va tornar als carrers on solia passejar. Caminant, va tornar al lloc on va conèixer a la noia, però ella no hi era …. però si vols saber com acaba aquesta història, la pots veure tu mateix.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/JpghUlfUzmQ" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

One thought on “L’origen del cinema

  1. Albert

    Charles Chaplin, eh aqui un dels millors comedians de la história.
    Tot i que aquesta história no ho es, una comédia. Quina pena m’ha fet el pobre xic, entre la música y la cara de pena que feia…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *