Què és l’LCH?

Imagina que circules amb un cotxe per una pista circular de 27 Km. Imagina que ho fas prop de la velocitat de la llum. Imagina que et trobes un cotxe de cara que va a la mateixa velocitat que tu. Ara imagina que en lloc de cotxes són protons. Això és l’accelerador de partícules més gran del mon.

El gran colisionador d’hadrons (LHC) és una instal·lació construïda a Suïssa per fer un dels experiments més cars de la història: recrear el Big Bang. És un tub cilíndric de 27 Km de circumferència a 100 metres sota terra per on faran circular protons a gran velocitat per fer-los colisionar. El que busquen és intentar fer miques els protons per veure de què estan fets. Es veu que hi ha una teoria que diu que tota la matèria de l’Univers està formada pe runa partícula anomenada Bosó de Higgs. Aquesta partícula va existir als pocs segons del Big Bang, l’explosió que va crear l’Univers. De seguida els bossons de Higgs es van unir per formar els hadrons (neutrons, protons i electrons). Mai s’han descobert, i creuen que amb aquest experiment ho aconseguiran.

Però la polèmica ha sortit de la boca d’uns quants científics que diuen que aquests impactes poden provocar petits forats negres que s’engoliria la Terra. Els científics del CERN, els que l’han construït, diuen que la probabilitat que això passi és molt remota i que no entranya cap risc per ningú. Des d’un punt de vista tecnològic, l’interessant de l’experiment és que per fer circular els protons per dintre el tub a una velocitat propera a la de la llum, aquest té que estar el més fred possible. Han aconseguit arribar al 271 graus sota zero, prop del zero absolut que és de 273 sota zero (no pot haver res més fred sota aquesta temperatura). Per accelerar-los s’usen uns potents electroimants que van desplaçant les partícules en tots dos sentits esperant que vagin colisionant.

Hi ha un curiòs “rap” que explica què és i com funciona:

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/LZInlOGmCtU" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *