Quan Groenlàndia era verda

mapa_de_groenlandia.pngEs veu que Groenlàndia es desglaça, segons les darreres informacions. Aquest fenomen, però, no és nou. Aquest lloc ja va estar desglaçat no fa tant, uns 800 anys més o menys. De fet, el seu nom significa “Terra verda”, i va ser batejat així pels víkings.

Els víkings es van establir a Groenlàndia des dels anys 800 fins al 1200. Aquest període es coneix amb el nom de Període Càlid Medieval, caracteritzat per unes altes temperatures que permetien la navegació pels mars de l’Àrtic normalment glaçats. Aquest període coincideix amb una gran activitat solar, documentada amb les presència d’un major nombre de taques solars.

Al segle IX els Víkings buscaven noves terres d’expansió per a la seva creixent població. Primer van arribar a Islàndia, i van tirar més amunt fins trobar una gran extensió verda que els recordava el seu país natal, Noruega. El van batejar Green Land, terra verda: Groenlàndia. Van establir poblacions amb granges, ports, i cultivaven ordi per fer cervesa. L’any 1250 les temperatures van començar a baixar i els víkings van haver de marxar de Groenlàndia per tornar cap a Noruega. Els mars del nord es van gelar de nou.

Els canvis climàtics existeixen des de que el món és món, i la història demostra que Groenlàndia no ha estat sempre coberta de gel. El seu desglaç sembla una catàstrofe de grans dimensions, com si mai hagués passat. Potser els seus habitants podran tornar a conrear les terres glaçades i convertir-se en una gran potència. Diuen que mai plou a gust de tothom. Ara es podria dir que l’escalfament global no va malament a tothom…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *